Impreza STi: Η ζωή αρχίζει στα… 300 [+video]

17 Ιανουαρίου 2008


…όσα δηλαδή και τα άλογα του νέου Subaru Impreza STi. Είναι αλήθεια πως εδώ και αρκετό καιρό περίμενα να οδηγήσω αυτό το αυτοκίνητο, το οποίο αποτελεί και το υπερόπλο της Subaru. Τεχνολογία παρμένη απευθείας από την εμπλοκή της εταιρίας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι, με συμμετρική τετρακίνηση, ενεργά διαφορικά, turbo κινητήρα 2,5 λίτρων και ισχύ 300 ίππων.

Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι τόσο απλά. Το SΤi του 2008 χρησιμοποιεί πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων, τα οποία θα περίμενες να κάνουν τη συμμετοχή του οδηγού λιγότερο ενδιαφέρουσα. Δεν είναι όμως έτσι! Συγκριτικά με το προηγούμενο ImprezaSTi, το νέο μοντέλο είναι πιο φιλικό και άνετο σε καθημερινή χρήση, πιο γρήγορο (300 ίπποι αντί 280, 407 Nmροπή, 0-100 σε 5,2’’) και πολύ πιο fun to drive. Ακόμη, βοηθά τον μέτριο οδηγό να πάει ακόμη πιο γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια, ενώ ο γνώστης μπορεί να έχει ένα μόνιμο χαμόγελο καθ’ όλη τη συμβίωση με το αυτοκίνητο. Με λίγα λόγια… ναι, γυρίζει την ουρά του αν και τετρακίνητο και μπορεί να πλαγιολισθαίνει εύκολα ακόμη και με ταχύτητες άνω των 120-130 χλμ./ώρα. Αυτό τουλάχιστον κατάλαβα από τους γύρους που έκανα στην πίστα των Σερρών.

Για να περάσω γρήγορα γρήγορα στα χαρακτηριστικά του STi, να πω αρχικά ότι έχει σύστημα ευστάθειας το οποίο απενεργοποιείται μερικώς ή ολικώς ανάλογα με τις ορέξεις ή την ποιότητα οδοστρώματος. Ακόμη έχει το σύστημα SI-DRIVE (Subaru Intelligent Drive) με τρεις εργοστασιακές ρυθμίσεις: Intelligent, Sport & Sport Sharp. Φυσικά στο τελευταίο ο οδηγός έχει στη διάθεσή του το 100% των δυνατοτήτων του οχήματος, ενώ στο πρώτο η ισχύς είναι μειωμένη για άνεση σε καθημερινή χρήση και λιγότερη κατανάλωση.

Επιπλέον, το σύστημα ελέγχου κεντρικού διαφορικού DCCD έχει τρεις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις στο Auto mode (auto auto [-] & auto [+]), ενώ στο Manual ο οδηγός επιλέγει χειροκίνητα το ποσοστό της ροπής που μεταφέρεται στους πίσω τροχούς.

Σχεδιαστικά, το νέο STi είναι η αλήθεια ότι το παρεξήγησα αρχικά. Βλέπετε, οι φωτογραφίες το αδικούν και μάλιστα πολύ. Από κοντά είναι τελικά αρκετά όμορφο, αλλά πάνω από όλα θηριώδες. Οι 18άρες χρυσαφί ζάντες της BBS, οι τέσσερις εξατμίσεις, τα πρησμένα φτερά (προσωπικά μου θύμισαν Lancia Deltona) αλλά και τα αεροδυναμικά στα φτερά και τον πίσω διαχύτη, δίνουν πολλά θετικά στην εμφάνιση. Μέσα τώρα, υπάρχουν καθίσματα Recaro και full εξοπλισμός. Όσο για την τιμή, αυτή ανέρχεται στις 55.000 ευρώ (η πλούσια έκδοση εξοπλισμού), ίσως αρκετά για ένα hachback, όμως το αποτέλεσμα ανταμείβει και μάλιστα με το παραπάνω.

Κλείνοντας, να πω πως το νέο STi είναι καλύτερο και πιο διασκεδαστικό από όλα τα προηγούμενα, ενώ κατά την άποψή μου είναι καλύτερο και από το Mitsubishi Evo IX. Βέβαια η άφιξη του Evolution 10ης γενιάς επαναπροσδιορίζει τον ανταγωνισμό, θέτοντας και πάλι μια επική κόντρα, αυτή τη φορά με πιο πολιτισμένο χαρακτήρα.

Ευχαριστω θερμά τον Γιώργο Τσιμπίδη για την παραχώρηση εξοπλισμού και τη βοήθεια λήψης του παρπάνω video.