Νέο VW Golf GTI

27 Μαρτίου 2009

Με το νέο Golf να διατίθεται ήδη στην αγορά, η Volkswagen ετοίμασε και την ισχυρή έκδοση GTI, η οποία με δυναμική εμφάνιση και έναν turbo κινητήρα 210 ίππων έρχεται να μας ξεσηκώσει.

Η αρχή έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν το Golf GTI Concept έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο σαλόνι αυτοκινήτου του Παρισιού, ωστόσο τώρα η VW ανακοίνωσε τη δημιουργία της τελικής έκδοσης παραγωγής του hot hatch που για περισσότερα από 30 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς στην κατηγορία. Σχεδιαστικά, το νέο GTI διατηρεί χαμηλό προφίλ, ωστόσο οι πιο προσεκτικοί θα διακρίνουν τους πιο σπορ προφυλακτήρες με τους κάθετα τοποθετημένους προβολείς ομίχλης, τις κόκκινες λωρίδες στη μάσκα, τις 17άρες ζάντες αλουμινίου αλλά και τις δύο απολήξεις της εξάτμισης που για πρώτη φορά βρίσκονται στα δύο άκρα του αμαξώματος.
Ο νέος 2λιτρος TSI κινητήρας αποδίδει 210 ίππους @ 5300 σ.α.λ. με τα αποθέματα ροπής να αγγίζουν τα 28,4 kg.m και να είναι διαθέσιμα από τις 1.700 σ.α.λ. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται μέσω 6-τάχυτου μηχανικού κιβωτίου ή DSG διπλού συμπλέκτη. Στον τομέα των επιδόσεων το νέο VW Golf GTI εξασφαλίζει επιτάχυνση στα 100 χλμ./ώρα σε 6,9 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 240 χλμ./ώρα, σημειώνοντας σύμφωνα με τη VW μέση κατανάλωση 7,3 λτ/100 χλμ. Στα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του νέου GTI ανήκουν και τα συστήματα XDS και DCC. Το XDS αποτελεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα προσομοίωσης μπλοκέ διαφορικού στους κινητήριους τροχούς, με αισθητήρες να ανιχνεύουν την απώλεια πρόσφυσης στις στροφές και μέσω του ESP φρενάρουν τον εσωτερικό τροχό αποκαθιστώντας την πρόσφυση. Το DCC (Dynamic Chassis Control), γνωστό από το Scirocco, ελέγχει τη λειτουργία των αναρτήσεων προσφέροντας τρία προγράμματα λειτουργίας Normal, Comfort και Sport. Το νέο VW Golf GTI θα είναι διαθέσιμο στην αγορά μετά το καλοκαίρι του 2009.