Honda CR-Z: Νέα γενιά υβριδικών [+video]

20 Μαΐου 2010


Μπορεί για κάποιους να αποτελεί τον αντικαταστάτη του θρυλικού CR-X, ενώ για κάποιους άλλους να είναι ένα ακόμη υβριδικό μοντέλο στην αγορά. Το CR-Z στην πράξη είναι λίγο και από τα δύο, ενώνοντας δύο αντίθετους κόσμους σε ένα coupe αμάξωμα. Ναι, είναι ένα καθαρόαιμο σε αίσθηση και σχεδίαση σπορ αυτοκίνητο και ναι, είναι υβριδικό με ενσωματωμένο ηλεκτροκινητήρα και συστοιχία μπαταριών. Και για πρώτη φορά η Honda εισάγει την υβριδική τεχνολογία σε αυτή την κατηγορία οχημάτων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Παρατηρώντας το αυτοκίνητο εξωτερικά βλέπουμε ένα coupe σχήμα με ιδιαίτερα εντυπωσιακό εμπρός μέρος και σχετικά μικρές διαστάσεις (4,08 μ. μήκος). Κυριαρχεί η μεγάλη εισαγωγή αέρα και τα φώτα με ενσωματωμένα LED ημέρας, ενώ το χαμηλό ρύγχος κάνει ξεκάθαρο ότι πρόκειται για σπορ όχημα, όπως άλλωστε και το παρμπρίζ με την έντονη κλίση, περισσότερο από κάθε άλλο μοντέλο της Honda. Πίσω η σχεδίαση είναι ξεχωριστή και ίσως ιδιαίτερη. Θυμίζει κάπως το πρώτο Insight του 1999, ενώ το ψηλό τελείωμα θυμίζει ξεκάθαρα το CR-X. Όπως άλλωστε και το διπλό παρμπρίζ, που ήδη χρησιμοποιείται στα Civic και Insight (και δεν είναι καθόλου πρακτικό κατά την προσωπική μου άποψη). Αυτή η σχεδιαστική ιδιαιτερότητα όμως έχει σημαντικά πλεονεκτήματα στην αεροδυναμική, η οποία είναι εξαιρετική στο αμάξωμα του CR-Z.

Στο εσωτερικό, η σπορ φιλοσοφία του μοντέλου ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Ο οδηγός και ο συνεπιβάτης κάθονται χαμηλά και έχουν αρκετά καλές ανέσεις, με τον πρώτο να έχει μπροστά του έναν άκρως εντυπωσιακό και τρισδιάστατο πίνακα οργάνων, ο οποίος αλλάζει απόχρωση φωτισμού ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης. Όλοι οι βασικοί διακόπτες βρίσκονται μοιρασμένοι στην κονσόλα γύρω από το τιμόνι, φέρνοντας στο μυαλό εικόνες από το S2000, όπως και ο κόκκινος διακόπτης START που θέτει σε λειτουργία τον κινητήρα. Από εκεί και πέρα, η ποιότητα βρίσκεται στα πλαίσια του Civic, με σκληρά πλαστικά. Οι χώροι είναι αποκλειστικά για 2 επιβάτες, άσχετα αν η Honda ανακοινώνει διάταξη 2+2. Πίσω θα καθίσουν άνετα μόνον παιδιά, ενώ ο χώρος φόρτωσης είναι 214 λίτρων και έχει και μια κρυφή θήκη 19 λίτρων κάτω από το δάπεδο που μπορεί να φιλοξενήσει για παράδειγμα μια τσάντα φορητού υπολογιστή. Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι στο εσωτερικό, αυτό θα ήταν οι δύο αεραγωγοί που βρίσκονται εμπρός από τον συνοδηγό, οι οποίοι κατευθύνουν ενοχλητικά τον αέρα στο πρόσωπο, σχεδόν σε κάθε ρύθμιση.

Στο τεχνολογικό κομμάτι τώρα, το CR-Z χρησιμοποιεί κινητήρα βενζίνης 1,5 λίτρων (από το Honda Jazz) και το ηλεκτρομοτέρ και μπαταρίες του Insight. Είναι δηλαδή ένα υβριδικό όχημα, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα υβριδικά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Είναι μάλιστα το πρώτο υβριδικό με χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων. Μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα σπορ coupe με σύστημα παρόμοιο με το KERS που χρησιμοποιούσαν το 2009 τα μονοθέσια στη Formula 1. Και αυτό γιατί το ηλεκτρομοτέρ λειτουργεί αποκλειστικά σε συνδυασμό με τον βενζινοκινητήρα, προσθέτοντας ισχύ 14 ίππων και 78 Nm (συνολικά 124 PS σε συνδυασμό). Ο ηλεκτροκινητήρας ενισχύει τη ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, κάτι που παρέχει στο CR-Z βελτιωμένη ελαστικότητα. Για περισσότερες επιλογές και αυξημένη πρακτικότητα σε καθημερινή χρήση, το 3-Mode Drive System αλλάζει τη διαχείριση του υβριδικού συστήματος κατ’ επιλογήν του οδηγού, επεμβαίνοντας στην απόκριση του γκαζιού, του τιμονιού, του χρόνου του ρελαντί, του ελέγχου του κλιματισμού και του βαθμού υποβοήθησης που παρέχει το σύστημα ΙΜΑ. Ο οδηγός με απλά λόγια επιλέγει μεταξύ της μεγιστοποίησης της απόλαυσης, της οικονομίας ή μίας ισορροπίας και των δύο, απλά πατώντας τους σχετικούς διακόπτες SPORT, ECON ή NORMAL αντίστοιχα.

Στο δρόμο τώρα, τα πράγματα δείχνουν αρκετά ενδιαφέροντα. Ομολογώ πως πριν οδηγήσω το CR-Z ήμουν επιφυλακτικός. Η γνώμη μου άλλαξε -εν μέρη- προς το καλύτερο όταν πάτησα το START button του κινητήρα και ακούστηκε ένας ωραίος σπορ ήχος. Σε συνδυασμό με το Sport Mode οδήγησης, το CR-Z είναι αρκετά απολαυστικό με το τιμόνι, τον ήχο, την αίσθηση των αναρτήσεων και το συνολικό “πάτημα” στο δρόμο να αφήνουν θετικές εντυπώσεις. Και για να εξηγήσω το “εν μέρη” που αναφέρω παραπάνω, το CR-Z είναι μάλλον… αργό για το σπορ ύφος που διαθέτει, παρόλο που οι τιμές των επιδόσεων είναι ανάλογες με μοντέλα του ανταγωνισμού (βλ. MINI Cooper 1.6, VW Scirocco 1.4 TSI 122PS). Πιστεύω το συνολικό του ύφος χαραμίζεται με έναν κινητήρα μόλις 124 ίππων, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το αυτοκίνητο δεν είναι απολαυστικό! Κάθε άλλο, μπορεί να οδηγηθεί αρκετά σβέλτα σε επαρχιακές διαδρομές και να ταξιδέψει με υψηλές ταχύτητες στην εθνική. Εκτός και αν επαληθευτούν κάποιες φήμες που θέλουν τη Honda να βγάζει ισχυρότερη έκδοση του CR-Z. Και για να επαναλάβω κάτι που έγραψα πρόσφατα για το CR-Z, θα ήταν πιστεύω ιδανικό να υπήρχε και μια πιο ισχυρή έκδοση, ίσως με τον 1.800άρη του Civic (140ps) σε συνδυασμό με ηλεκτρομοτέρ και συνδυασμένη απόδοση περίπου 160 ίππων. Εκεί να βλέπαμε αναβίωση του CR-X να γουστάραμε… Ακούς Honda;

Οι τιμές του CR-Z ξεκινούν από τις 22.990 ευρώ, τιμή που δείχνει την πρόθεση της Honda να ανταγωνιστεί πιο premium σπορ μοντέλα, όπως το MINI Cooper 1.6 (22.350€) ή το VW Scirocco 1.4 TSI 122PS (22.500€). Σε κάθε περίπτωση όμως το CR-Z δείχνει να έχει το πάνω χέρι στους τομείς της τεχνολογίας και της κατανάλωσης (5,0 lt./100km), άσχετα αν είναι λιγότερο ευρύχωρο και ανεπαίσθητα πιο αργό στις επιταχύνσεις. Δεν παύει να είναι όμως το ίδιο απολαυστικό!

Εξοπλισμός
Η βασική έκοση Sport (22.990 €) περιλαμβάνει:

  • 6 αερόσακους
  • ABS, EBD, VSA
  • TSA, EPS, Hill StartAssist
  • Ηλ. & θερμ. καθρέφτες
  • Προβολείς ομίχλης
  • 16” ζάντες αλουμινίου
  • Radio CD/MP3
  • Δερμ. Τιμόνι + λεβιές ταχ. από δέρμα/αλουμ.
  • Πεντάλ αλουμινίου
  • Χειριστήρια στο τιμόνι
  • Αυτόματο Κλιματισμό
  • Υφασμάτινα καθίσματα
  • 4 ηχεία + 2 tweeters
  • θύρα USB
  • Μπλε φωτισμό κάτω από το ταμπλώ
  • Εμπρός φώτα ημέρας LED

Η έκδοση GT (25.600€) έχει επιπλέον:

  • Αισθητήρες παρκαρίσματος
  • HID+Πίδακες καθαρισμού
  • Αισθητήρες φώτων/βροχής
  • Cruise control
  • Συναγερμό
  • Ηλεκτρ. ανακλινόμενους καθρέπτες
  • HFT (χειριστήρια στο τιμόνι)
  • High Power Audiο (subwoofer)

Η GT είναι διαθέσιμη και σε συνδυασμό με ηλιοροφή (26.700€) και δερμάτινα θερμαινόμενα καθίσματα (28.000€).

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός: 1.497 κ.εκ.
Ισχύς βενζινοκινητήρα (PS/rpm): 114/6100
Ροπή βενζινοκινητήρα (Nm/rpm): 145/4.800
Ισχύς ηλεκτροκινητήρα (PS/rpm): 14/1500
Ροπή ηλεκτροκινητήρα (Nm/rpm): 78,4/1000
Ισχύς σε συνδυασμό (PS/rpm): 124/6100
Ροπή σε συνδυασμό (Nm/rpm): 174/1000-1500
0-100 km/h: 9,9 sec
Τελική ταχύτητα: 200 km/h
Κατανάλωση: 5,0 lt/km
Εκπομπές CO2: 117 gr/km
Βάρος: 1.147-1198 kg

Κληρονομιά
Όντας ένα μικρομεσαίο 2+2 coupe με διπλό πίσω παρμπρίζ και χαμηλή καμπύλη οροφής, είναι εμφανής η σχέση του CR-Z με το CR-X. Αυτό που πιθανόν είναι λιγότερο εμφανές είναι η σχέση μεταξύ των στόχων του αυτοκινήτου και των αρχικών οδηγιών σχεδίασης.
Το CR-X λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 1983 και έτυχε θερμής υποδοχής σαν ένα μικρομεσαίο, ευέλικτο coupe που άλλαξε τις αντιλήψεις για τη Honda στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι ο κυριότερος στόχος του CR-X ήταν να σπάσει το φράγμα των 50 mpg κατανάλωσης στην Αμερική και να κατακτήσει την κορυφή στις κατηγορίες οικονομίας καυσίμου της ΕΡΑ. Η σχεδίαση του αυτοκινήτου υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να είναι συμπαγές και επομένως ελαφρύ αλλά και αεροδυναμικό. Λόγω του μικρού μεταξονίου και του ελαφρού βάρους, το CR-X αποδείχτηκε ένα αυτοκίνητο με άριστη συμπεριφορά και απολαυστικό στην οδήγηση.