Γνωριμία με το Audi RS3 Sportback

6 Οκτωβρίου 2011 |


Στην κορυφή της κορυφής της γκάμας του Audi A3 βρίσκεται το RS3, αποκλειστικά σε Sportback αμάξωμα, με μόνιμη τετρακίνηση quattro, 7άρι κιβώτιο S-tronic και την ισχυρότερη εκδοχή του turbo 2,5-λιτρου TFSI με 340 ίππους. Με άλλα λόγια, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη “καυτό” 5θυρο hatchback, αλλά με έναν 5θέσιο καταπέλτη με 4 κύκλους στη μάσκα!

Στα πλαίσια μιας σύντομης γνωριμίας, είχαμε το Audi RS3 Sportback για μια κυριολεκτικά γρήγορη βόλτα, τόσο χρονικά όσο και πρακτικά, μιας και το ταχύμετρο δύσκολα έπεφτε σε διψήφιες ενδείξεις. Αυτά που αποτυπώνονται με την πρώτη εξωτερική ματιά είναι ο μεγάλος εμπρός προφυλακτήρας και οι όμορφες μαύρες ζάντες με τα τεράστια φρένα από πίσω τους. Χωρίς λοιπές ακρότητες, με μια διακριτική περιβολή που μόνο λίγοι θα καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Το ίδιο και στο εσωτερικό, όπου οι διαφορές από ένα Audi S3 είναι ελάχιστες και έχουν να κάνουν κυρίως με τα λογότυπα RS3 σε μαρσπιέ, τιμόνι, καθίσματα, πίνακα οργάνων και επιλογέα ταχυτήτων. Όχι πως ο οδηγός χρειάζεται υπενθύμιση για το τι οδηγεί, μιας και οι 340 ίπποι και τα 450 Nm είναι σε θέση να προσφέρουν ξεσπάσματα σε κάθε πάτημα του γκαζιού.
Οδηγικά, αυτό που μένει είναι ο τρόπος με τον οποίο το RS3 επιταχύνει, κυρίως από στάση λόγω quattro. Μόλις 4,6 δευτερόλεπτα για τα 0-100 km/h ανακοινώνει η Audi και 250 ηλεκτρονικά περιορισμένα km/h τελικής ταχύτητας, τα οποία έρχονται σε χρόνο dt, όπως θα διαπιστώσετε και στο video που ακολουθεί (αγγίξαμε τα 210 km/h με σχετική ευκολία). Ο ήχος του κινητήρα και των εξατμίσεων είναι αυτός που αρμόζει σε ένα Audi και παραμένει αρκετά διακριτικός, αλλά αρκετά πορωτικός για τους εκ των έσω. Το ίδιο και η συνολική αίσθηση που αποκομίζει κανείς οδηγώντας το. Είναι ταχύτατο, τα κάνει όλα να δείχνουν εύκολα, προσπερνά εν ριπή οφθαλμού, στρίβει σε ράγες και κυρίως χωράει γυναίκα, παιδιά, σκυλιά, γατιά κ.λ.π. Είναι το απόλυτο “όπλο” του οικογενειάρχη που θέλει ταυτόχρονα άνεση, πολυτέλεια και χρηστικότητα. Δεν είναι η πολεμική μηχανή που ψάχνει ο καθαρόαιμος petrolhead, ούτε το rally replica για να αναβαθμιστείτε από το παλιό σας STi ή Evo. Είναι, με άλλα λόγια, ένα πάρα πολύ γρήγορο (και ακριβό*) Audi S3.

*Τιμή Audi RS3 Sportback: 77.500 €

Διαβάστε ακόμη:
Περισσότερες πληροφορίες για το Audi RS3 Sportback
Οδηγούμε το Audi A1 1.4 TFSI S tronic
Οδηγούμε το Audi A5 Sportback 2.0 TFSI quattro S tronic
Οδηγούμε το Audi A5 Cabriolet 2.0 TFSI