Αυτό είναι το νέο Renault Clio

6 Ιουλίου 2012      

Η Renault μας αποκαλύπτει το ολοκαίνουριο Clio, 4ης γενιάς, λίγους μήνες πριν αυτό κάνει το παγκόσμιο ντεμπούτο του στο σαλόνι αυτοκινήτου του Παρισίου. Οι πωλήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2013.


Η τέταρτη γενιά του Renault Clio είναι γεγονός και η γαλλική φίρμα αποκαλύπτει πλήρως όλες τις λεπτομέρειες του νέου της supermini, λίγο πριν την επίσημη πρεμιέρα του. Το νέο μοντέλο της Renault είναι το πρώτο που εκφράζει πλήρως τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της μάρκας, με γραμμές που πρωτοείδαμε στο εντυπωσιακό πρωτότυπο DeZir. Το δυναμικό εμπρός μέρος διακρίνεται από τα μεγάλα φωτιστικά, το χαμηλό ρύγχος, καθώς και τα LED φώτα ημέρας. Διαθέσιμο αποκλειστικά σε 5θυρο αμάξωμα η σπορτίφ σιλουέτα ενισχύεται από τις κρυφές χειρολαβές των πίσω θυρών, δίνοντας την αίσθηση ενός coupe αμαξώματος χωρίς συμβιβασμούς στους τομείς της άνεσης και της πρακτικότητας. Σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, το νέο Renault Clio είναι φανερά πιο εντυπωσιακό και δυναμικό χάρη στο χαμηλό του ύψος, τα φαρδύτερα μετατρόχια και τους τοποθετημένους στα άκρα τροχούς. Όλα τα παραπάνω φυσικά έχουν σημαντικά οφέλη και στους τομείς της οδικής του συμπεριφοράς.

Στην καμπίνα των επιβατών του νέου Clio συναντούμε μια ευχάριστη σχεδίαση αλλά και επαρκείς χώρους. Έμφαση έχει δοθεί στην ευχρηστία διακοπτών και συστημάτων πληροφόρησης, ενώ ξεχωρίζει ο πίνακας οργάνων με το ψηφιακό ταχύμετρο. Ανάμεσα στα στοιχεία που διακρίνονται στο νέο Clio είναι το Renault R-Link, ένα διαδραστικό tablet ενσωματωμένο στο αυτοκίνητο με σύνδεση στο internet, το οποίο θα είναι στάνταρ στις εκδόσεις Dynamique και άνω. Αυτό περιλαμβάνει μια οθόνη αφής 7 ιντσών και δέχεται φωνητικές εντολές, ενώ από την κεντρική οθόνη ο οδηγός θα έχει πρόσβαση σε διάφορα στοιχεία όπως το σύστημα πλοήγησης TomTom, αλλά και σε λειτουργίες οικονομικής οδήγησης (Driving eco²). Επιπλέον ο οδηγός θα μπορεί να κατεβάσει από το internet μια σειρά εφαρμογών και να διαμορφώσει πλήρως το Renault R-Link.

Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει δύο νέους βενζινοκινητήρες. Τον 3-κύλινδρο turbo Energy TCe 90 χωρητικότητας 899 κ.εκ. με Stop&Start και απόδοση 90 ίππων και 135 Nm στις 2.000 rpm. Συγκριτικά με τον TCe 100 που αντικαθιστά, ο TCe 90 είναι 21% οικονομικότερος και με εκπομπές ρύπων στα 99 g/km. Από την άλλη, ο ισχυρότερος TCe 120 με turbo και άμεσο ψεκασμό, αποδίδει 120 ίππους και 190 Nm ροπής στις 1.750 rpm και θα συνδυάζεται με ένα 6τάχυτο κιβώτιο EDC (Efficient Dual Clutch). Αναβαθμισμένη είναι και η γκάμα των πετρελαιοκινητήρων Energy dCi με το νέο Energy dCi 90 1,5 lt, μια νέα έκδοση 90 ίππων του γνώριμου 1.5 dCi, εφοδιασμένη με σύστημα Stop&Start και κορυφαία ροπή 220 Nm από τις 1.750 rpm.

UPDATE: Δίπλα στο νέο Renault Clio στο 2012 Paris Motor Show παρουσιάζεται σε πρεμιέρα και η κορυφαία έκδοση Clio RenaultSport 200 Turbo. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.