First drive: Fiat 500L [+video]

18 Ιουλίου 2012    

Πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που το 500αράκι παρουσιάστηκε στη σύγχρονη εκδοχή του και τώρα η Fiat διευρύνει τη γκάμα του με ένα νέο μοντέλο που ονομάζεται 500L. Το “L” προέρχεται από το “Large” κι αυτό γιατί το νέο της μοντέλο είναι μακρύτερο, μεγαλύτερο και πιο ευρύχωρο από το 500αράκι που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Ταξιδέψαμε στην Ιταλία για μια πρώτη γνωριμία με το Fiat 500L και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Ήταν 4 Ιουλίου 2007 όταν το Fiat 500 έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Τορίνο, σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση, πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της αυτοκίνησης. Εμείς ήμασταν τότε εκεί, όπως άλλωστε και τώρα, ακριβώς 5 χρόνια μετά για να υποδεχτούμε ένα νέο μοντέλο που προστίθεται στη γκάμα του 500, μετά τα 500C και Abarth 500. Ωστόσο, αυτή τη φορά το αυτοκίνητο είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό, κάτι το πολύ μεγαλύτερο, πιο ευρύχωρο και σχεδόν οικογενειακό. Είναι το 500L, το πρώτο 5θυρο και μεγάλο Fiat 500 και το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που κάνει ακόμη και καφέ. Αλήθεια!

Αυτό που πραγματικά είναι το Fiat 500L όμως δεν έχει να κάνει τόσο με τους χώρους και τις ανέσεις, αλλά με τον τρόπο τον οποίο οι Ιταλοί εισχωρούν σε μια νέα γι αυτούς κατηγορία, χρησιμοποιώντας ως “όπλο” το πιασάρικο όνομα/νούμερο 500 και την όλη φιλοσοφία πίσω από το δημοφιλές μοντέλο. Το 500L αν και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως άμεσος ανταγωνιστής του Citroen C3 Picasso, τουλάχιστον όσον αφορά το γενικότερο σχήμα και τους χώρους-ανέσεις, τοποθετείται περισσότερο απέναντι στο MINI Countryman, το δικίνητο όχι το τετρακίνητο. Κάτι που είναι ορατό τόσο από τη σχεδίαση και τους χρωματικούς συνδυασμούς όσο και από τον τρόπο που οι άνθρωποι της Fiat λανσάρουν το αυτοκίνητο ως μέσο διασκέδασης και αναψυχής. Στο κομμάτι της εξωτερικής εμφάνισης το 500L μοιάζει με ένα μεγαλωμένο Fiat 500, κυρίως παρατηρώντας το από εμπρός. Το DNA του μικρού Fiat υπάρχει και γίνεται άμεσα αντιληπτό. Εκεί που τα πράγματα διαφοροποιούνται είναι το πλαϊνό και πίσω μέρος, με τα τονισμένα τόξα των φτερών, τα κατακόκκινα κυκλικά πίσω φώτα και την “καθαρή” επιφάνεια στην πίσω πόρτα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βρίσκεται όμως στις δυνατότητες διαμόρφωσης, μέσα από μια σειρά σχεδίων και χρωμάτων για τις ζάντες αλουμινίου και διχρωμία σε οροφή και καθρέπτες. Σας θυμίζει κάτι…;

Όμορφο και άνετο εσωτερικό
Ιδιαίτερα ευχάριστη είναι η εικόνα στο εσωτερικό, με φανερές επιρροές από το νέο Fiat Panda, τουλάχιστον ως προς τη σχεδίαση του τιμονιού και τις ανύπαρκτες γωνίες. Ζωηρά χρώματα αλλά και μεγάλες γυάλινες επιφάνειες τονώνουν τη διάθεση, ενώ πολύ προσεγμένη είναι η εργονομία. Ανάμεσα στα στοιχεία του εξοπλισμού διακρίνονται το σύστημα πολυμέσων UConnect με οθόνη αφής, που επιτρέπει την ασύρματη διαχείριση όλων των κύριων μέσων περιεχομένου, όπως το ραδιόφωνο, το φορητό τηλέφωνο, το media player, το iPod ή το smartphone. Το σύστημα μπορεί και διαβάζει στον οδηγό ακόμη και τα μηνύματα SMS όταν αυτά έρθουν στο κινητό τηλέφωνο. Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί -μέσω του smartphone- να χρησιμοποιεί πολλές εφαρμογές στο UConnect, όπως Facebook και Twitter ή ζωντανή ενημέρωση για την κίνηση, την επικαιρότητα και τον καιρό. Η ίδια οθόνη προβάλει και πληροφορίες του νέου λογισμικού eco:Drive LIVE, το οποίο αναλύει το οδηγικό στιλ και παρέχει προσωπικές υποδείξεις για μείωση της κατανάλωσης μέχρι και 16%. Από πλευράς διαστάσεων, το Fiat 500L έχει μήκος 4,15 μ., 7 εκατοστά δηλαδή περισσότερο από το Punto, ενώ το μεταξόνιο είναι στα 2,61 μ. Στο εσωτερικό του μπορεί να φιλοξενήσει πέντε δίμετρους επιβάτες, ενώ έχει και έναν ευρύχωρο χώρο αποσκευών 400 λίτρων που διαμορφώνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις χάρη στη λειτουργία «Fold & Tumble».

Ναι, κάνει και καφέ!
Οι αγοραστές έχουν στη διάθεσή τους και μια σειρά από 140 αξεσουάρ, για να διαμορφώσουν το 500L ανάλογα με τις προσωπικές απαιτήσεις και το γούστο τους. Το σημαντικότερο αυτών αποτελεί νέα μηχανή καφέ, που παρήχθη σε συνεργασία με τη Lavazza, μια παγκόσμια καινοτομία και πρωτοτυπία. Με άλλα λόγια, το 500L είναι το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής στον κόσμο που έχει στο εσωτερικό του μια πραγματική μηχανή καφέ espresso και συνδυάζεται άριστα με ένα υπέροχο deck ειδικά σχεδιασμένο από τη Fiat.

Κινητήρες
Η γκάμα των κινητήρων του Fiat 500L αποτελείται από δύο σύνολα βενζίνης και ένα πετρελαίου. Βασικός είναι ο 1,4 lt με 95 ίππους και τον ακολουθεί ο 0.9 lt TwinAir Turbo στην ισχυρότερη εκδοχή του, που για πρώτη φορά φτάνει στους 105 ίππους. Σε πετρέλαιο θα διατίθεται ο 1.3 MultiJet II με 85 ίππους. Οι κινητήρες αυτοί συνδυάζονται με χειροκίνητα κιβώτια 6 ή 5 σχέσεων για τους βενζινοκινητήρες και τον ντιζελοκινητήρα αντίστοιχα. Από τον επόμενο χρόνο αναμένεται να κυκλοφορήσει και μια έκδοση Natural Power με τον κινητήρα TwinAir Turbo.

Το Fiat 500L ξεκινά από τώρα τις παραγγελίες στην Ιταλία και στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει από το Σεπτέμβριο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

0.9 Twinair Turbo
Χωρητικότητα (κ.εκ.): 875
Κύλινδροι: 2, εν σειρά
Iσχύς (ps/rpm): 105 / 5500
Ροπή (kg m/rpm): 14,7 / 2000
Μετάδοση: Χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων
Βάρος (kg): 1260
Μέση κατανάλωση (lt/100km): 6,8
Εκπομπές CO2 (g/km): 111

1.4 16V Fire 
Χωρητικότητα (κ.εκ.): 1368
Κύλινδροι: 4
Iσχύς (ps/rpm): 95 / 6000
Ροπή (kg m/rpm): 12,9 / 4500
Μετάδοση: Χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων
Βάρος (kg): 1245
Μέση κατανάλωση (lt/100km): 7,2
Εκπομπές CO2 (g/km): 145

1.3 16V MultiJet II
Χωρητικότητα (κ.εκ.): 1248
Κύλινδροι: 4
Iσχύς (ps/rpm): 85 / 3500
Ροπή (kg m/rpm): 20,4 / 1500
Μετάδοση: Χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων
Βάρος (kg): 1315
Μέση κατανάλωση (lt/100km): 5,6
Εκπομπές CO2 (g/km): 110

Διαβάστε ακόμη:
Οδηγούμε το MINI Countryman
Οδηγούμε το Volkswagen Beetle
Ανακαλύπτουμε το Citroen DS4

Πρώτες γνωριμίες:
First drive: Volvo V40
First drive: Ανανεωμένο Hyundai i20
First drive: Toyota Yaris Hybrid