2013 Rally Dakar: Αγωνιστικό ποδαρικό

5 Ιανουαρίου 2013        

Κάθε χρόνο ποδαρικό στο μηχανοκίνητο αθλητισμό κάνει το θρυλικό Rally Dakar, ο μεγαλύτερος και δυσκολότερος αγώνας για αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά. Το Dakar αποτελεί περισσότερο έναν αγώνα επιβίωσης για 15 ημέρες, στις ερήμους και τα βουνά της Λατινικής Αμερικής.

Φέτος το Dakar ξεκινά από το Περού, σήμερα 5 Ιανουαρίου, ενώ θα ολοκληρωθεί στο Σαντιάγκο της Χιλής στις 20 Ιανουαρίου. Συνολικά τα πληρώματα θα διανύσουν απόσταση 8.432 χιλιομέτρων μοιρασμένα σε 14 χρονομετρημένες διαδρομές (και 1 ημέρα ξεκούρασης). Η μεγαλύτερη ημέρα θα είναι η ένατη, καθώς περιλαμβάνει στο σύνολό της 852 χιλιόμετρα.

3 χώρες: Περού, Αργεντινή και Χιλή
Η φετινή διοργάνωση είναι και η 5η που γίνεται στη Λατινική Αμερική, ενώ παλαιότερα το Dakar γινόταν στην Αφρική με τερματισμό, που αλλού… στο Ντακάρ. Για το 2013 ο αγώνας περνά μέσα από τρεις χώρες, οι οποίες έχουν ήδη αποκαλύψει από προηγούμενες χρονιές τα δύσκολα χαρακτηριστικά τους. Ωστόσο για πρώτη φορά φέτος οι ειδικές διαδρομές στις ερήμους του Περού εμφανίζονται στο πρόγραμμα από τις πρώτες κιόλας ημέρες του αγώνα. Στη συνέχεια ο αγώνας περνά μέσα από τις Άνδεις στη Χιλή και μετά στην Αργεντινή και μετά πάλι στη Χιλή και την έρημο Ατακάμα πριν πάρουν το δρόμο για τον τερματισμό στο Σαντιάγκο.

471 συμμετοχές
Στο φετινό Rally Dakar συμμετέχουν 196 μοτοσικλέτες, 161 αυτοκίνητα, 75 φορτηγά και 39 quad. Ανάμεσα στα φαβορί ξεχωρίζουν οι συνήθεις ύποπτοι όπως ο Nasser Al-Attiyah (Buggy), ο Giniel De Villiers (Toyota), o περσινός νικητής Stephane Peterhansel (MINI), Nani Roma (MINI), Robby Gordon (Hummer) και βεβαίως ο βετεράνος ο Carlos Sainz (Buggy). Στον αγώνα συμμετέχει και ένας Έλληνας μοτοσικλετιστής, ο 39χρονος Θεοχάρης Καραθανάσης ο οποίος συμμετέχει στο Dakar για δεύτερη χρονιά με μια Yamaha WR 450. To 2012 o Θεοχάρης στάθηκε άτυχος και εγκατάλειψε την 5η ημέρα με σπασμένο χέρι μετά από πτώση σε δέντρο με τη μοτοσικλέτα του. Για το 2013 είναι πιο αισιόδοξος και αν μη τι άλλο ξέρει τι να περιμένει. “Γνώριζα ότι θα ήταν δύσκολα και ότι δεν είχα προηγούμενη εμπειρία. Δε μου έφυγε το κουράγιο, καθώς για μένα το Dakar αποτελεί ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Πλέον με μια πρώτη εμπειρία στο ενεργητικό μου, η πρόκληση είναι πολύ διαφορετική. Ελπίζω σε έναν όμορφο αγώνα”, τόνισε ο Έλληνας αναβάτης, πατέρας 3 παιδιών, λίγο πριν την εκκίνηση.