Αυτοκίνητα που οδηγούνται μόνα τους!

9 Μαΐου 2014      

Το έχουμε δει ήδη σε ταινίες επιστημονικές φαντασίες, ωστόσο τώρα ήρθε η ώρα να το δούμε και στην πραγματικότητα. Ήδη τα πρώτα αυτόνομα αυτοκίνητα κινούνται στη Σουηδία στα πλαίσια πιλοτικού προγράμματος και είναι βεβαίως Volvo. Η εταιρία άλλωστε έχει εκφράσει την άποψή της ότι τα αυτοκίνητα στο μέλλον πρέπει να διαθέτουν τέτοια τεχνολογία ασφάλειας, ώστε να μην συγκρούονται. Ίσως ο καλύτερο τρόπος για να συμβεί αυτό λοιπόν είναι να μη τα οδηγούν άνθρωποι, εξαλείφοντας για πάντα τον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους.

Μετά τα συστήματα υποστήριξης όπως το Adaptive Cruise Control με αυτόματο φρενάρισμα και αυτόματη διατήρηση απόστασης, το Lane Keeping Aid που διατηρεί το όχημα στην ίδια λωρίδα κυκλοφορίας αλλά και τα αυτόματα συστήματα παρκαρίσματος, το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Η Volvo Cars ξεκίνησε ένα επαναστατικό πρόγραμμα με τίτλο Drive Me (Οδήγησέ Με), στο πλαίσιο του οποίου 100 αυτοκίνητα θα κινούνται αυτόνομα στην πόλη του Γκέτεμποργκ, χωρίς παρέμβαση οδηγού, ακολουθώντας την κυκλοφορία και τηρώντας όλους τους κανόνες.
Τα πρώτα αυτοκίνητα ήδη είναι στους δρόμους της σουηδικής πόλης και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά! Τα αυτοκίνητα κινούνται ακολουθώντας τη ροή της κυκλοφορίας, αυξομειώνοντας ανάλογα την ταχύτητά τους, παραμένοντας στη λωρίδα τους και παραχωρώντας προτεραιότητα όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Καθώς το πρόγραμμα περνάει σε επόμενες φάσεις, ο βαθμός αυτονομίας θα αυξάνεται, με στόχο τα αυτοκίνητα να κάνουν πλήρεις διαδρομές χωρίς την παρέμβαση οδηγού. Ένα από τα συστήματα που δοκιμάζονται στην πράξη μέσα από το πρόγραμμα αυτό είναι και το αυτορυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου γκαζιού το οποίο πλέον ελέγχει και τις κινήσεις του τιμονιού. Το συγκεκριμένο σύστημα θα εμφανιστεί επίσημα στο νέο XC90 που θα παρουσιαστεί στα τέλη του έτους. Με αυτό, το XC90 θα είναι σε θέση να ακολουθεί το προπορευόμενο όχημα αυξομειώνοντας την ταχύτητά του αλλά και κάνοντας τις απαραίτητες μικροαλλαγές στην πορεία του, χωρίς την επέμβαση του οδηγού!

Στο πρόγραμμα Drive Me δε συμμετέχουν οδηγοί δοκιμαστές της Volvo αλλά πραγματικοί πελάτες, οι οποίοι εθελοντικά οδηγούν και δοκιμάζουν καθημερινά τα αυτοκίνητα σε κανονικές συνθήκες, σε επιλεγμένες διαδρομές μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων, μέσα και γύρω από το Γκέτεμποργκ. Το πρόγραμμα Drive Me είναι ίσως το μεγαλύτερο τέτοιας κλίμακας που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τη Volvo, η αυτόνομη οδήγηση θα συντελέσει στην αύξηση της ασφάλειας στο μέλλον και είναι σε θέση να μειώσει την κατανάλωση σε ποσοστό έως και 50%, για συγκεκριμένες συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η αυτόνομη οδήγηση να μην επηρεάσει τη χαρά και την απόλαυση της οδήγησης, αλλά επικουρικά να μεγιστοποιήσει την ασφάλεια για οδηγό και επιβάτες.
Διαβάστε ακόμη: