Το νέο Opel Corsa αποκαλύπτεται

11 Ιουλίου 2014      

Η 5η γενιά του δημοφιλούς Corsa αποκαλύφθηκε επισήμως ενόψει της παγκόσμιας πρεμιέρας του τον ερχόμενο Οκτώβριο. Εκτός από τη φρέσκια σχεδίαση, το νέο Opel Corsa διακρίνεται για το νέο πλαίσιο, τον νέο 3-κύλινδρο turbo κινητήρα 1.000 κ.εκ. αλλά και το εντελώς νέο hi-tech εσωτερικό του.

Η τάση στα μικρά αυτοκίνητα είναι πλέον ξεκάθαρη! Νεανικό σχήμα, άφθονοι χώροι, τεχνολογία εμπνευσμένη από smartphones και μικροί σε κυβισμό turbo κινητήρες. Αυτή την οδό ακολουθεί και η νέα, 5η γενιά, του Opel Corsa το οποίο εκ πρώτης εμφανίζεται καλύτερο και ομορφότερο από ποτέ! Σχεδιαστικά αποτελεί ένα μίγμα από όσα μας έχει δείξει η Opel στα τελευταία της μοντέλα. Λίγο από ADAM, λίγο από Astra και από Meriva, με στοιχεία όμορφα συνδυασμένα μεταξύ τους για ένα τελικό αποτέλεσμα που δείχνει εντελώς νέο και ταυτόχρονα 100% Corsa. Ανάμεσα στα στοιχεία που κυριαρχούν είναι οι προβολείς σχήματος “φτερού” με ενσωματωμένα φώτα ημέρας LED, η χαμηλή τραπεζοειδής μάσκα και η οριζόντια μπάρα που εδράζει το έμβλημα της Opel. Στα ανάγλυφα πλευρά του αμαξώματος διαγράφεται η χαρακτηριστική λεπίδα που συναντούμε και σε όλα τα υπόλοιπα μοντέλα της μάρκας, ενώ πίσω τα φαρδιά διαιρούμενα φώτα συντελούν στην οπτική διεύρυνση του αυτοκινήτου.
Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι αλλαγές στην καμπίνα του νέου Corsa, οι οποίες το φέρνουν πιο κοντά στη φιλοσοφία του μικρότερου ADAM. Νέο είναι το τιμόνι αλλά και ο πίνακας οργάνων πίσω από αυτό, ενώ το σύνολο της καμπίνας αναπτύσσεται γύρω από ένα κέντρο ελέγχου με μια έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών του συστήματος IntelliLink. Το σύστημα infotainment του νέου Corsa είναι συμβατό με συσκευές Apple και Android και λειτουργεί με φωνητικές εντολές. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν Bluetooth και Siri Eyes Free. Διατίθενται διάφορες εφαρμογές για πλοήγηση, ιντερνετικό ραδιόφωνο και podcasts, ενώ υπάρχει μία πρακτική βάση σύνδεσης και φόρτισης FlexDock για smartphones.

Περνώντας στις πιο “ζουμερές” λεπτομέρειες του νέου Corsa, αξίζει να αναφερθούμε στο νέο πλαίσιο, το οποίο δεν κληρονομεί ούτε ένα εξάρτημα από το τρέχον Corsa. Σύμφωνα με την Opel η ευστάθεια σε ευθεία και στροφές αυξάνεται χάρη στο κατά 5mm χαμηλότερο κέντρο βάρους, το πιο άκαμπτο υποπλαίσιο και τη νέα γεωμετρία της ανάρτησης που περιλαμβάνει νέο εμπρός ακροαξόνιο. Ο έλεγχος κλίσεων αμαξώματος, η απόκριση του συστήματος διεύθυνσης και τα χαρακτηριστικά υποστροφής έχουν βελτιωθεί. Τα νέα χαρακτηριστικά απόσβεσης προσφέρουν επίσης καλύτερο φιλτράρισμα των κραδασμών σε λακκούβες και ανώμαλο οδόστρωμα. Νέα είναι και η αρχιτεκτονική των ηλεκτρικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου της νέας χαρτογράφησης λογισμικού του συστήματος διεύθυνσης. Το τελευταίο διαθέτει ηλεκτρική υποβοήθηση και λειτουργία City mode που ενεργοποιείται μέσω μπουτόν. Όπως και στο τρέχον Corsa, οι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο σεταρίσματα πλαισίου, Comfort και Sport, με το δέυτερο να έχει σκληρότερα ελατήρια και αμορτισέρ και ειδική γεωμετρία και χαρτογράφηση συστήματος διεύθυνσης για πιο άμεση απόκριση.

Ίσως το πιο συζητημένο στοιχείο στο νέο Opel Corsa όμως είναι ο νέος κινητήρας 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo. Μια σύγχρονη, λιλιπούτεια κινητήρια μονάδα και ταυτόχρονα ο μοναδικός 3-κύλινδρος 1000άρης με αντικραδασμικό άξονα για μειωμένους θορύβους, κραδασμούς και τριγμούς. Ο κινητήρας αυτός είναι προδιαγραφών Euro 6 και διατίθεται σε δύο εκδόσεις ισχύος με 90 ή 115 ίππων και 170 Nm από τις 1.800 σ.α.λ. Η γκάμα βενζινοκινητήρων περιλαμβάνει ακόμη έναν νέο 1.4 turbo με 100 hp και ροπή 200 Nm, αλλά και τους γνώριμους ωστόσο περαιτέρω εξελιγμένους ατμοσφαιρικούς 1.2 και 1.4 lt προδιαγραφών Euro 6. Σε πετρέλαιο διατίθονται οι ανανεωμένοι (και πλέον Euro 6) 1.3 CDTI με 75 και 95 hp. Ο κινητήρας 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo συνδυάζεται με νέο εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο χαμηλών τριβών, ενώ από το λανσάρισμα θα διατίθεται και το νέας γενιάς εξατάχυτο αυτόματο Easytronic.
Η 5η γενιά του bestseller της Opel θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο “Mondial de l’Automobile 2014” στο Παρίσι (4-19 Οκτωβρίου), ενώ η παραγωγή του θα ξεκινήσει στο τέλος της χρονιάς.

Διαβάστε ακόμη: