Σαφάρι για ανασφάλιστα αυτοκίνητα

Με 700.000 ανασφάλιστα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, επιτέλους γίνεται πράξη και στη χώρα μας ο έλεγχος τους, μετά από τις κατά καιρούς εξαγγελίες για τον εντοπισμό τους.

Βέβαια, τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων πλησίαζε το  επικό νούμερο των 1.500.000, αλλά η κατάθεση πινακίδων λόγω κρίσης μείωσε το στόλο των “αμαρτωλών” στο μισό.
Κάλιο αργά παρά ποτέ! Η κρατική μηχανή παίρνει μπροστά και ξεκινά το “σαφάρι” εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων, με το αζημίωτο βέβαια, αφού οι ιδιοκτήτες τους θα καλούνται -με ειδοποιητήριο από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων- να ασφαλίσουν το όχημά τους εντός 15 ημερών. Και θα πληρώνουν και το ποσό της ασφάλισης αλλά και πρόστιμο 250 ευρώ.
Πως θα γίνει όμως ο εντοπισμός; Οι ασφαλιστικές εταιρείες πλέον υποχρεούνται να ενημερώνουν τη ΓΓΔΕ (Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού) κατά την υπογραφή των συμβολαίων ασφάλισης του οχήματος με κάθε πελάτη, εάν το όχημα ήταν ασφαλισμένο και ανάλογα με την περίπτωση θα ενημερώνουν εντός 15 ημερών τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Αν π.χ. κάποιος δεν ανανέωσε το ασφαλιστήριο συμβόλαιό του με την εταιρεία, θα το “μαθαίνει” το Υπουργείο Οικονομικών και θα διασταυρώνει τα στοιχεία μέσω του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης για την ασφαλιστική πορεία του οχήματος.
Μετά τη διασταύρωση των στοιχείων θα αποστέλλεται το ραβασάκι στους ιδιοκτήτες με e-mail ή ταχυδρομικώς στη διεύθυνση της φορολογικής τους δήλωσης. Για αυτούς που θα λάβουν ειδοποιητήριο, ενώ κατέθεσαν τις πινακίδες του οχήματός τους, υπάρχει απαλλαγή υποχρεωτικής ασφάλισης. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση λάθους ο κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, ασφαλιστική εταιρεία, Αστυνομία) προκειμένου να απαλλαγεί από το πρόστιμό που του έχει επιβληθεί και επιπλέον να ενημερωθούν εκ νέου τα αρχεία.
Όσοι έχουν ανασφάλιστο όχημα και προλάβουν να το ασφαλίσουν πριν λάβουν το ειδοποιητήριο της ΓΓΔΕ, θα γλιτώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ, ενώ αν αδιαφορήσουν το πρόστιμο θα διπλασιαστεί στα 500 ευρώ και θα συνοδεύεται με αφαίρεση της άδεις κυκλοφορίας.
Σε κάθε περίπτωση το νέο αυτό μέτρο είναι σωστό και θα βάλει τέλος σε “τραβήγματα” που ταλαιπωρούν πολλούς νομοταγείς που ενεπλάκησαν σε ατυχήματα με ασυνείδητους οδηγούς ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Βέβαια, όλα αυτά μόνο στην χώρα μας μπορούν να συμβαίνουν, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι απώλειες εσόδων στα κρατικά ταμεία από τα ανασφάλιστα οχήματα αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ!