Το Kodiaq βάζει δυναμικά τη Skoda στην αγορά των μεγάλων SUV

Αυτό είναι το νέο Skoda Kodiaq, το μεγάλο SUV των Τσέχων μήκους 4,7 μ., με θέσεις για 7 άτομα και τον μεγαλύτερο χώρο φόρτωσης στην κατηγορία. Θα λανσαριστεί στις αρχές του 2017 ξεκινώντας από τα 1,4lt με 125 ίππους, ενισχύοντας δυναμικά το προφίλ της Skoda.

Το Skoda Kodiaq αποκαλύφθηκε και έρχεται στις αρχές του 2017.

To Kodiaq είναι ένα μεγάλο SUV -το πρώτο του είδους στη γκάμα της Skoda- και τοποθετείται επάνω από το Yeti, αφού προσφέρει άφθονους χώρους και θέσεις έως και 7 επιβάτες. Για την ακρίβεια είναι αρκετά μεγαλύτερο και από το αδελφό Volkswagen Tiguan, με το οποίο μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά.

Αυτό είναι το Kodiaq, το μοντέλο που βάζει τη Skoda στην αγορά των μεγάλων SUV.

Με μήκος 4.697mm, φάρδος 1.882mm, ύψος 1.676mm και μεταξόνιο στα 2.791mm, το Kodiaq είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα Audi Q5. Ταυτόχρονα είναι βασισμένο στην ευέλικτη και ελαφριά πλατφόρμα MQB, η οποία -ανάμεσα στα πολλαπλά πλεονεκτήματα της- προσφέρει ανθεκτικότητα και χαμηλό βάρος. Για παράδειγμα το Kodiaq σε συνδυασμό με τον 1.4 TSI κινητήρα και τετρακίνηση ζυγίζει 1.540kg, τιμή εξαιρετική για το ύφος και μέγεθος ενός μεγάλου SUV.

Εξωτερικά είναι προφανές ότι το Skoda Kodiaq σχεδιάστηκε ως ένα all-arounder. Είναι ευχάριστο στο μάτι και υιοθετεί την τελευταία σχεδιαστική γλώσσα της μάρκας με λεπτομέρειες που θυμίζουν το νέο Superb. Ο συνολικός σχεδιασμός του αντανακλά δυναμισμό και ποιότητα, ενώ το γενικότερο ύφος του προδίδει και τη στενή του συγγένεια με το “αδελφό” αλλά αισθητά μικρότερο νέο Tiguan.

Στην καμπίνα κυριαρχεί λιτή σχεδίαση και υψηλή ποιότητα,

Στο εσωτερικό οι χώροι του είναι αυτό που λέμε “απίστευτοι”. Το Kodiaq μπορεί να έχει μήκος κατά +40mm μεγαλύτερο από την Octavia, ωστόσο η καμπίνα μπορεί να θεωρηθεί ως μια από τις πιο ευρύχωρες στην κατηγορία. Προαιρετικά το μοντέλο μπορεί να διατεθεί και με τρίτη σειρά καθισμάτων, γεγονός που το καθιστά ως το πρώτο 7-θέσιο μοντέλο της Skoda. Όσο για το χώρο φόρτωσης, αυτός μετρά 720 lt και μπορεί να εκτοξευτεί στα 2.065 lt όταν αναδιπλώσουν τα πίσω καθίσματα. Με την αναδίπλωση και του καθίσματος του συνοδηγού, το Kodiaq μπορεί να χωρέσει αντικείμενα μήκους έως και 2,80 μ.

Σχεδιαστικά, ακολουθείται η φιλοσοφία του εξωτερικού του, με καθαρές διπλές γραμμές και τρισδιάστατα νεύρα. Το Kodiaq διατίθεται προαιρετικά και με 3-ζωνικό κλιματισμό, ενώ σε επίπεδο άνεσης το μεγάλο SUV των Τσέχων υιοθετεί όλη τη σύγχρονη τεχνολογία του VW Group.

Έτσι συναντούμε συστήματα όπως το Tow Assist, που βοηθά στις μανούβρες όταν υπάρχει συρόμενο τρέιλερ, το Area View με περιμετρικές κάμερες και αισθητήρες που δίνουν μια προεπισκόπηση 180 μοιρών, το Front Assist με City Emergency Brake, το Adaptive Cruise Control και τα Lane Assist, Blind Spot Detect, Rear Traffic Alert και Traffic Jam Assist. Ο εξοπλισμός του Kodiaq περιλαμβάνει ακόμη -ανάλογα με την έκδοση- σύστημα infotainment με οθόνη αφής 6,5”, η οποία περιλαμβάνει Bluetooth για σύνδεση με smartphones. Το σύστημα υποστηρίζει τα Apple CarPlay, Android Auto και MirrorLinkTM, ενώ εντύπωση προκαλεί το λεγόμενο Phonebox, μια έξυπνη θήκη κινητού τηλεφώνου που παρέχει ασύρματη φόρτιση Qi για να μη ξεμένετε ποτέ από μπαταρία.

Συνδεσιμότητα με smartphones και δυνατότητα ασύρματης φόρτισης.

Με χώρο φόρτωσης από 720lt, το Kodiaq είναι ο νέος ηγέτης στην κατηγορία.

Από το λανσάρισμα στις αρχές του 2017, το Skoda Kodiaq θα διατίθεται με πέντε κινητήρες, δύο πετρελαίου TDI και τρεις βενζίνης TSI. Η βασική έκδοση θα είναι με τον 1.4 TSI των 125 ίππων και 200 Nm ροπής, ενώ θα διατίθεται και η 1.4 TSI ACT με 150 ίππους, 250 Nm ροπής και σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρων. Στην κορυφή τοποθετείται ο 2.0 TSI με 180 ίππους και 320Nm ροπής. Οι διαθέσιμοι πετρελαιοκινητήρες θα είναι στην ουσία δύο εκδόσεις του 2.0 TDI με 150 ίππους και 340Nm ροπής, καθώς και με 190 ίππους και 400Nm. Όλοι οι κινητήρες πληρούν τις προδιαγραφές EU6, διαθέτουν σύστημα Stop-Start και σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα.

Με όλη τη σύγχρονη τεχνολογία του VW Group, το Skoda Kodiaq ανεβάσει το επίπεδο της τσέχικης μάρκας.

Το νέο Skoda Kodiaq θα διατίθεται με μηχανικό 6άρι κιβώτιο ή με αυτόματο διπλού συμπλέκτη (DSG) 6 ή 7 ταχυτήτων. Το νέο και ενισχυμένο DSG 7 σχέσεων θα διατίθεται στις κορυφαίες πετρελαιοκίνητες εκδόσεις και στην 2.0 TSI σε συνδυασμό με μόνιμη τετρακίνηση. Το 6άρι μηχανικό και το 6άρι DSG κιβώτιο θα είναι διαθέσιμα στις δύο εκδόσεις 1.4 TSI, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες είτε με κίνηση εμπρός είτε σε όλους τους τροχούς. Όσο για την τετρακίνηση, αυτή είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενη και βασίζεται στην τεχνολογία του πολύδισκου συμπλέκτη.


Μετά τα επίσημα αποκαλυπτήρια στο Βερολίνο, το Skoda Kodiaq ετοιμάζεται για μια πιο ανοιχτή πρεμιέρα, στα πλαίσια της έκθεσης του Παρισιού στο τέλος του μήνα. Οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2017 και πλησιάζοντας στην ημερομηνία του λανσαρίσματος θα έχουμε και τις τιμές στις οποίες θα διατεθεί στη χώρα μας από τη νέα εισαγωγική της Skoda, την Kosmocar.

Η Skoda τοποθετείται δυναμικά στα SUV.

Το Kodiaq είναι το πρώτο 7θέσιο μοντέλο στη γκάμα της Skoda.

Με μήκος στα περίπου 4,7 μ. το Kodiaq είναι λίγο πιο μακρύ από την Skoda Octavia.

Όλες οι εκδόσεις συνδυάζονται με μόνιμη τετρακίνηση και προαιρετικά με αυτόματο κιβώτιο DSG.

Το Skoda Kodiaq διατίθεται σε βενζίνη ή πετρέλαιο με κινητήρες από 125 έως 190 ίππους.

Το Kodiaq τοποθετεί δυναμικά τη Skoda στην κατηγορία των μεγάλων SUV.