Στην “τσιμπίδα” του νόμου τα ανασφάλιστα οχήματα

Σε “εισπρακτικό μοτίβο” ετοιμάζεται ο έλεγχος για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, τα οποία εκτιμάται ότι πλησιάζουν το 1.000.000. Με τον νέο νόμο η διαδικασία εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων θα γίνεται ηλεκτρονικά με διασταύρωση των στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, του Υπουργείου Οικονομικών, του Επικουρικού Κεφαλαίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και στη συνέχεια θα δίνεται η εντολή στην Τροχαία να αναλάβει να μοιράσει κλήσεις με πρόστιμα και αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας.

Πόσοι οδηγοί θα πιαστούν στην παγίδα για τα ανασφάλιστα οχήματα;

Ας δούμε όμως και ποια είναι τα πρόστιμα και οι κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, όπως προβλέπει ο Νόμος 489/76.
Αρχικά μετά τον εντοπισμό του ιδιοκτήτη ανασφάλιστου οχήματος, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα στείλει στον ιδιοκτήτη ειδοποιητήριο για να ασφαλίσει εντός 8 ημερών το όχημά του. Για να το ασφαλίσει θα απαιτείται παράβολο 250 ευρώ. Αν αυτός δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις, τότε ενεργοποιούνται οι παρακάτω κυρώσεις:
1) Χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ για επιβατικά αυτοκίνητα και 250 ευρώ για δίκυκλα.
2) Αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας και δίπλωμα οδήγησης για 6 μήνες.
3) Αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας και δίπλωμα οδήγησης για 2 χρόνια σε περίπτωση εμπλοκής του ανασφάλιστου οχήματος σε ατύχημα και σε περίπτωση υποτροπής η ποινή ανεβαίνει και φθάνει στα 3 χρόνια.
Ωστόσο, η άδεια οδήγησης (δίπλωμα) μπορούν να επιστραφούν ακόμη και αν δεν έχει εξαντληθεί ο χρόνος της ποινής, εφόσον ο οδηγός καταβάλει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τις πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες μπορούν να επιστραφούν, αφού πρώτα ο κάτοχος του οχήματος πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής μαζί με το νέο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματος.
Τι συμβαίνει όμως όταν ένα ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε ατύχημα; Πέρα από τις κυρώσεις που προβλέπονται για τα ανασφάλιστα οχήματα, την αποζημίωση του παθόντα αναλαμβάνει να την πληρώσει το Επικουρικό Κεφάλαιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, το οποίο στη συνέχεια θα διεκδικήσει το ποσό που δαπάνησε για την αποζημίωση του άλλου οχήματος, από τον ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος!