Οι αυξήσεις στα καύσιμα στέλνουν κόσμο στη Βουλγαρία για φουλάρισμα

Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από 1η Ιανουαρίου σε συνδυασμό με την κούρσα ανόδου του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές το τελευταίο δίμηνο, έβαλαν φωτιά στα καύσιμα επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό των Ελλήνων.

Αυξημένες είναι οι τιμές καυσίμων από 1η Ιανουαρίου 2017.

Έτσι σήμερα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι αυξημένη κατά 4 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο κίνησης ακρίβυναν κατά 10 λεπτά ανά λίτρο. Όσο και αν φαίνεται μικρή η αύξηση, στο σύνολό της αποτελεί μια επιπλέον επιβάρυνση στο πορτοφόλι των ιδιοκτητών αυτοκινήτων, η οποία για το μέσο Έλληνα θα κυμαίνεται από 50 έως 60 ευρώ ετησίως, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που ο καθένας διανύει.

Ωστόσο, πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών αυτοκινήτων (φορτηγά, ταξί, εμπορικοί αντιπρόσωποι κ.ά.) των οποίων τα αυτοκίνητα διανύουν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα. Και όπως είναι φυσικό, το κόστος αυτό θα μετακυληθεί στα καθημερινά αγαθά και υπηρεσίες αυξάνοντας τις τιμές τους.

Επίσης, οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα αναγκάζουν πολλούς οδηγούς από τις περιοχές κοντά στη γειτονική Βουλγαρία, να «πετάγονται» μέχρι τα σύνορα, να περνούν στη Βουλγαρία προκειμένου να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους με φθηνή βενζίνη, υγραέριο και ντίζελ, αφού οι τιμές των καυσίμων στη γειτονική χώρα είναι πολύ χαμηλότερες απ’ ότι στη χώρα μας!