Με ηλεκτρικό Nissan LEAF στο Ράλλυ Μογγολίας

Ο Chris και η Julie Ramsey, ένα ζευγάρι Σκωτσέζων γνωστοί και ως Plug In Adventures, διέσχισαν τη γραμμή τερματισμού του Ράλλυ Μογγολίας στο Ulan-Ude με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αυτή ήταν η πρώτη συμμετοχή ενός αμιγώς ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου στο διηπειρωτικό αγώνα που ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο και πέρασε από 13 χώρες.
Το αγωνιστικό Nissan LEAF AT-EV χρειάστηκε 111 φορτίσεις για να βγάλει εις πέρας τον αγώνα των 12.800 χλμ. και να τερματίσει στη Σιβηρία, στα βόρεια σύνορα με τη Μογγολία. Μετά τον τερματισμό, το LEAF έφτασε στην Εσθονία και από εκεί, ο Chris και η Julie συνεχίζουν το ταξίδι τους οδηγώντας πίσω στην πατρίδα τους, στο Aberdeen. Συνολικά, το ζευγάρι θα διανύσει πάνω από 16.800 χλμ. κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με τη μεγαλύτερη πρόκληση να αποτελεί η εύρεση ηλεκτρικού ρεύματος για τη φόρτιση των μπαταριών του αυτοκινήτου τους.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το δίκτυο ταχυφορτιστών ήταν μια εύκολη υπόθεση, ωστόσο από τη στιγμή που διέσχισαν τη Βουλγαρία, βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν περιορισμένο αριθμό επιλογών. Έτσι στράφηκαν σε εναλλακτικές λύσεις όπως μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία, συνεργεία και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, ένα αστυνομικό τμήμα, καθώς και τρεις πυροσβεστικούς σταθμούς στη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκε να “επιστρατεύσουν” μέχρι και έναν εκπαιδευμένο ηλεκτρολόγο, προκειμένου να συνδέσει το LEAF απευθείας με έναν πυλώνα ηλεκτρικής ενέργειας, στη μέση ενός δάσους της Σιβηρίας!
Το συγκεκριμένο Nissan Leaf AT-EV έχει αυτονομία που φτάνει τα 250 χλμ με μια απλή φόρτιση. Βασίζεται στην έκδοση 2016 30kWh του Nissan LEAF Acenta, φοράει ζάντες Speedline SL2 Marmora, έχει ενισχυμένη ανάρτηση και προστατευτικές ποδιές. Η αφαίρεση αχρείαστου εξοπλισμού αλλά και των πίσω καθισμάτων έχει εξοικονομήσει συνολικά 32 κιλά.