Η συνεχιζόμενη άνοδος των compact crossover αυτοκινήτων δεν μπορούσε να αφήσει τη Seat εκτός «παιχνιδιού». Για τον λόγο αυτό η ισπανική φίρμα προχώρησε στη δημιουργία του Arona, ενός crossover της κατηγορίας B-SUV με στόχο να μπει στον ανταγωνισμό έχοντας απέναντί του αξιόλογους αντιπάλους όπως τα Nissan Juke, Peugeot 2008, Renault Captur, Kia Stonic, Hyundai Kona, Citroen C3 Aircross, Fiat 500X, Opel Crossland X και Volkswagen T-Roc.

Το νέο Seat Arona αποτελεί την υπερυψωμένη εκδοχή του νέου Ibiza και τοποθετείται μεταξύ των Leon και Ateca, ενώ η κατασκευή του βασίζεται στην πλατφόρμα MQB A0 του Ομίλου Volkswagen. Και ως ισπανικό μοντέλο, το όνομά του προέρχεται από ένα μικρό δήμο στην περιοχή της Τενερίφης. Άλλωστε η Seat έχει παράδοση να δίνει στα αυτοκίνητά της ονόματα από μέρη της Ισπανίας.

Σχεδιαστικά

Με μήκος 4.138 χλστ., πλάτος 1780 χλστ. και ύψος 1543 χλστ. το Arona είναι κατά 79 χλστ. μακρύτερο από το Ibiza και το αμάξωμά του είναι υπερυψωμένο από το έδαφος κατά 19 εκ. Εξωτερικά η εμφάνισή του αυτοκινήτου είναι ελκυστική, διατηρώντας αρκετά στοιχεία από το Ateca, ιδιαίτερα στο εμπρός μέρος, αλλά με πιο τρισδιάστατη εμφάνιση. Τα τριγωνικά εμπρός φώτα LED σε συνδυασμό με τα έντονα σχεδιαστικά πίσω φώτα επίσης LED και τα προστατευτικά κάτω από τον προφυλακτήρα, μαζί με τις ράγες οροφής, ενισχύουν τον crossover χαρακτήρα του μοντέλου, ο οποίος με επιπλέον κόστος μπορεί να βελτιωθεί αισθητικά ακόμη περισσότερο με τη διχρωμία του αμαξώματος (οροφή), το λογότυπο «Χ» στις πίσω κολόνες και τις μεγαλύτερος τροχούς.

Στην καμπίνα

Στο εσωτερικό, η ευρυχωρία αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο παρά το μικρό του μέγεθος. Οι διαθέσιμοι χώροι θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό από ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας. Η ψηλότερα τοποθετημένη θέση οδήγησης κατά 52 χλστ. -σε σύγκριση με το Ibiza- και ο αυξημένος κατά 37 χλστ. χώρος για τα κεφάλια των εμπρός επιβατών και κατά 33 χλστ. των πίσω, εξασφαλίζουν άνεση σε οδηγό και επιβάτες. Ο χώρος αποσκευών είναι και αυτός αυξημένος φθάνοντας τα 400 λίτρα, ξεπερνώντας μάλιστα τον αντίστοιχο χώρο του Leon (380 λίτρα).

Ο πίνακας οργάνων προέρχεται από το Ibiza, τα πλαστικά των επενδύσεων αν και σκληρά δείχνουν ποιοτικά, ενώ ο εξοπλισμός περιλαμβάνει όλα τα προηγμένα συστήματα ασφάλειας κατά την οδήγηση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα συστήματα Front Assist, Hill Hold Control, σύστημα ανίχνευσης κούρασης, αισθητήρες φωτός και βροχής, σύστημα αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων, σύστημα προειδοποίησης οπισθοπορείας, ανίχνευση τυφλού σημείου, υποβοήθηση στάθμευσης με κάμερα και Adaptive Cruise Control. Διαθέτει Keyless Entry, ασύρματη βάση φόρτισης smartphone, οθόνη 8 ιντσών, ηχοσύστημα Beats Audio, Apple Car Play, Android Auto κ.ά.

Κινητήρες

Το νέο Seat Arona διατίθεται με τους γνωστούς τρεις βενζινοκινητήρες του Ibiza, εκ των οποίων οι δύο είναι τρικύλινδροι 1.0 TSI, με απόδοση 95 και 115 ίππους. Ο πρώτος συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων και ο δεύτερος με 6άρι κιβώτιο ή αυτόματο DSG, διπλού συμπλέκτη. Ο τρίτος βενζινοκινητήρας είναι και ο πιο ισχυρός στη γκάμα, ο 1.5 TSI EVO με απόδοση 150 ίππων. Σε diesel υπάρχει ο 1.6 TDI με απόδοση 95 και 115 ίππων, ενώ στα τέλη του 2018 αναμένεται και μια έκδοση φυσικού αερίου 1.0 TGI με 90 ίππους.

Από την Καταλονία στην Καταλώνια

Την πρώτη οδηγική γνωριμία με το Seat Arona την είχαμε στη διαδρομή από Θεσσαλονίκη προς στην ορεινή Πιερία και συγκεκριμένα στα χωριά Καταλώνια και Αρωνά. Δύο τοποθεσίες με ισπανικά ονόματα με τις οποίες «έπαιξε» η ελληνική εισαγωγική εταιρεία Τεχνοκαρ. Η παρουσίαση του νέου crossover έγινε εκτός των τειχών της πρωτεύουσας, σε μια εξαιρετική διαδρομή στα Πιέρια όρη με προορισμό το χωριό Καταλώνια και επιστροφή σε ξενοδοχειακό συγκρότημα στην παραλία Κατερίνης.

Στο δρόμο το Arona μας άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις. Το πλαίσιο και οι αναρτήσεις εξασφαλίζουν ασφάλεια και πολύ καλά επίπεδα άνεσης. Στις κλειστές στροφές η κλίσεις του αμαξώματος βρίσκονται υπό τον έλεγχο του οδηγού χάρη στο ακριβές σύστημα διεύθυνσης. Ο 1000άρης κινητήρας με τους 115 ίππους αν και λίγο θορυβώδης, λόγω της ύπαρξης τριών κυλίνδρων, ανταποκρίνεται στις προσταγές του οδηγού και κινεί αξιοπρεπώς το αμάξωμα των 1187 κιλών και μάλιστα με τρεις επιβαίνοντες.

Σε γενικές γραμμές το Seat Arona είναι ένα σύγχρονο μικρό και συμπαγές SUV ή αν προτιμάτε ένα μικρό crossover που συνδυάζει το δυναμισμό με την ποιότητα, την καλή οδική συμπεριφορά και τους οικονομικούς κινητήρες. Διατίθεται σε τέσσερις εκδόσεις εξοπλισμού: Reference, Style, Xcellence και FR.

Τιμές

Οι τιμές του Arona ξεκινούν από 14.900 ευρώ (έκδοση Reference 1.0 TSI 95 PS) και ανάλογα με την έκδοση και το επίπεδο εξοπλισμού φθάνουν στα 20.800 ευρώ (FR 1.6 TDI 115 PS). Κατά την εκτίμηση της ελληνικής αντιπροσωπείας η έκδοση που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των περισσότερων αγοραστών είναι η Style 1.0 TSI 115 PS, η οποία κοστίζει 16.500 ευρώ.