Συνήθως γράφουμε για αυτοκίνητα, αγώνες, νέα και άλλα αυτοκινητιστικά. Αυτή τη φορά όμως θα μιλήσουμε για κάτι το διαφορετικό. Σχετίζεται με το μηχανοκίνητο αθλητισμό αλλά παίρνει “σάρκα και οστά” σε περιβάλλον υπολογιστή! Αυτή είναι η αγωνιστική προσομοίωση!

Καλά, δεν είναι και κάτι το νέο η προσoμείωση. Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει ότι οι μεγάλες ομάδες στο μηχανοκίνητο αθλητισμό χρησιμοποιούν προσομοιωτές. Ειδικά στη F1 σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν το δικό τους εξομοιωτή. Οι οδηγοί τους αφιερώνουν αρκετές ώρες προπόνησης εκεί. Έτσι προετοιμάζονται -οδηγοί και μηχανικοί- για τους επερχόμενους αγώνες. Ωραία μέχρι εδώ.

Ζήσε κι εσύ μια προσομοίωση στην Ελλάδα

Το ξέρατε όμως ότι ο καθένας μας έχει την ευκαιρία να οδηγήσει σε όσο το δυνατόν πιο κοντινές συνθήκες με αυτό που θεωρούμε πραγματικότητα; Το ξέρατε επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχει οργανωμένη διαδικτυακή κοινότητα που το πραγματοποιεί ανελλιπώς από το 2009;

Αυτή είναι η F1aXion και στις παρακάτω γραμμές θα μάθουμε από τους ίδιους τι ακριβώς είναι αυτή η Κοινότητα. Πώς μπορεί κανείς να ενταχθεί σε αυτήν και κυρίως, πώς μπορεί να ζήσει πραγματικά απεριόριστες ώρες διασκέδασης, αλλά κυρίως πώρωσης! Πάντα μέσα από προσομοίωση.

F1aXion Sim Racing

Τι είναι η προσομοίωση F1;

Πρόκειται για την χρήση ενός εξομοιώτη F1. Κάθε χρήστης εγκαθιστά στο PC του το πρόγραμμα του εξομοιωτή και φυσικά απαιτείται η χρήση τιμονιέρας και πεταλιέρας. Εμείς χρησιμοποιούμε από την αρχή το rFactor και τα τελευταία χρόνια το rfactor 2 του οποίου οι δυνατότητες είναι πραγματικά εκπληκτικές. Τεκμήριο αυτού αποτελεί το ότι τον χρησιμοποιούν και πραγματικοί οδηγοί και ομάδες F1 (και όχι μόνο) για να συλλέγουν δεδομένα πριν καν «πατήσουν» στην πίστα. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι προσομοιωτές, όπως το Assetto Corsa, το iRacing, το RaceRoom, Project Cars ανάλογα με το επίπεδο στην προσομοίωση που αναζητά ο καθένας και πώς το αντιλαμβάνεται.

Τι είναι η F1aXion;

Είναι μια κοινότητα με προσομοίωση διαδικτυακού πρωταθλήματος F1. Είμαστε το πρώτο και μοναδικό αμιγώς ελληνικό πρωτάθλημα στο είδος του το οποίο απαρτίζεται αποκλειστικά από Έλληνες oδηγούς και προσομοιώνει μια πλήρη αγωνιστική σεζόν της F1.

Ακολουθούμε πιστά το αγωνιστικό πρόγραμμα κάθε χρονιάς της F1. Οι αγώνες περιλαμβάνουν το 100% των γύρων ενός πραγματικού GP και διεξάγονται σε όλες τις πίστες του εκάστοτε αγωνιστικού ημερολογίου. Πάντοτε υπό τις πραγματικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε πίστα την ώρα του αγώνα. Έτσι ο κάθε αγώνας είναι πραγματικά απρόβλεπτος και μοναδικός, καθώς μεταβάλλονται και οι καιρικές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο.

Το πρωτάθλημα διέπεται από πληθώρα αγωνιστικών κανονισμών (όμοιους με τους κανονισμούς της FIA). Τους εφαρμόζουν οι υπεύθυνοι αγωνοδικές για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του πρωταθλήματος αλλά και η ισότητα των οδηγών σε κάθε αγώνα. Υπάρχουν κανονικά βαθμολογίες οδηγών, κατασκευαστών, καθώς και το εικονικό χρηματικό σύστημα με έπαθλα και ποινές!

Από το 2009 έως σήμερα έχουμε ολοκληρώσει με πλήρη επιτυχία 8 πρωταθλήματα F1 και διεξάγουμε το 9ο. Η χρονική περίοδος που διεξάγονται τα πρωταθλήματα είναι από τις αρχές Οκτώβρη έως τις αρχές Ιουνίου. Φέτος ξεκινήσαμε ταυτόχρονα πρωτάθλημα GP3 στην πλατφόρμα του rfactor2, καθώς και GT3 με τη χρήση του Assetto Corsa. Τέλος, να αναφέρουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι αγώνες μας μεταδίδονται live στο διαδίκτυο! Αρχείο των αγώνων αυτών καθώς και βίντεο από όλες τις αγωνιστικές σεζόν με reviews μπορεί να βρει κάποιος στη σελίδα μας στο YouTube. Αντίστοιχα στην ιστοσελίδα μας f1axion.gr μπορεί κάποιος να βρει τα αποτελέσματα όλων των αγώνων και τα στατιστικά για κάθε ομάδα και οδηγό που έχει λάβει μέρος στην Κοινότητά μας.

 

F1aXion, η Ελληνική κοινότητα στην προσομοίωση F1

Πως μπορεί να συμμετέχει κανείς στο πρωτάθλημα της F1aXion;

Η κοινότητα της F1aXion παρέχει όλα τα απαιτούμενα (πλην των εξομοιωτών) για την συμμετοχή κάθε οδηγού στο πρωτάθλημα εντελώς δωρεάν. Δεν έχει εισοδήματα ούτε απο διαδικτυακές διαφημίσεις, ούτε από σπόνσορες, ούτε από εγγραφές ή εισφορές μελών. Όλα παρέχονται εντελώς δωρεάν για διασκέδαση και προσομοίωση αγώνων F1.

Το πρώτο και κύριο που χρειάζεται κάποιος για να πάρει μέρος ειναι το πάθος για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό (κυρίως F1). Και κατόπιν όρεξη για σκληρή δουλειά. Πριν εγκριθεί η συμμετοχή του κάθε επίδοξου οδηγού στο πρωτάθλημα απαιτούνται πολλές ώρες δοκιμών μέσα στην εικονική πίστα. Ακολουθεί αξιολόγηση από την αρμόδια αρχή πριν κριθεί ικανός να συμμετέχει στο πρωτάθλημα.

F1aXion, η Ελληνική κοινότητα στην προσομοίωση F1

Και μετά τι;

Κατόπιν της έγκρισης για την συμμετοχή του, ο κάθε οδηγός εντάσσεται σε μια από τις ομάδες καταλαμβάνοντας τη θέση ενός εκ των δύο οδηγών ή test driver. Καλείται να εξοικειωθεί με το μονοθέσιο της ομάδας αλλά και σε συνεργασία με τον teammate του τον test driver αλλά και τον επικεφαλής της ομάδας (Pit Manager) να στήσουν τα μονοθέσια τους. Τόσο για το Qualifying, όσο και για τον αγώνα. Θα πρέπει ακόμη να καταστρώσουν  και την στρατηγική τους.

Η πολλή και δύσκολη δουλειά έρχεται στην προ-αγώνα προετοιμασία. Οι παράμετροι που διατίθενται στην προσομοίωση είναι πολλές και περίπλοκες. Απαιτείται ομαδική δουλειά για το στήσιμο ενος ανταγωνιστικού μονοθεσίου. Η κάθε ομάδα διεξάγει πολλές ώρες δοκιμών στην προσπάθεια της να στήσει τα πάντα στο μονοθέσιο. Από τις αναρτήσεις, αεροτομές, πιέσεις ελαστικών, γωνίες Camber μέχρι το διαφορικό, bumps, rebounds, αντιστρεπτικές (δεν έχουν τελειωμό οι παράμετροι που πρέπει να ρυθμιστούν). Παραμετροποιούνται τα πάντα προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή που θα κάνει το μονοθέσιο να πατάει ιδανικά στην πίστα και τον κάθε οδηγό να νιώθει ότι το μονοθέσιο τον “ακούει”.

Σκοπός πάντα είναι να στηθεί με τέτοιο τρόπο το μονοθέσιο, ώστε σε συνδυασμό με το οδηγικό στυλ του κάθε οδηγού να παίρνει η ομάδα το μέγιστο από την απόδοση των ελαστικών. Τόσο σε ταχύτητα όσο και διάρκεια, ώστε το μονοθέσιο να κινηθεί ανταγωνιστικά μέσα στην πίστα. Για τον λόγο αυτό πολλές ομάδες χρησιμοποιούν το ευρέως γνωστό στον μηχανοκίνητο αθλητισμό πρόγραμμα τηλεμετρίας (Motec iPro) για τη συλλογή δεδομένων κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Πως είναι ένας αγώνας στην F1aXion;

Ξεκινάει με την ημέρα του Qualifying και κατόπιν του αγώνα όπου ο τερματισμός και μόνο, σε οποιαδήποτε θέση, αποτελεί άθλο. Το άγχος πάντα κυριεύει άπαντες μπροστά στα κόκκινα φώτα της εκκίνησης. Τα συναισθήματα που κατακλύζουν κάθε οδηγό πριν γίνουν πράσινα δεν περιγράφονται. Στη διάρκεια του αγώνα απαιτείται το 100% της συγκέντρωσης, καθώς ως γνωστόν μια στιγμή μόνο αρκεί να σε οδηγήσει στην εγκατάλειψη. Τα μονοθέσια είναι ευαίσθητα όπως στην πραγματικότητα. Η παραμικρή επαφή μπορεί να στραβώσει απλά μια αεροτομή, έναν διαχύτη ή να οδηγήσει και στην πλήρη διάλυση του μονοθεσίου. Zero margin for error.

Στη διάρκεια του αγώνα μέσω ενδοεπικοινωνίας οι οδηγοί βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία με τον pit manager στο pit wall που κατευθύνει τον κάθε οδηγό όσον αφορά τη στρατηγική, τα Pit stops και του παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του μονοθεσίου του.

Οι πραγματικοί οδηγοί F1 κατά τη διάρκεια κάθε αγώνα χάνουν περί τα 3 κιλά βάρους. Εμείς δεν ζυγιζόμαστε αλλά το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν τερματίζει αγώνα στην F1aXion χωρίς να ιδρώσει. Μετά το τέλος κάθε αγώνα δίνονται συνεντεύξεις live από τους οδηγούς του podium και οι υπόλοιποι οδηγοί μπορούν να αναρτήσουν τις δηλώσεις τους στο forum. 

F1aXion, η Ελληνική κοινότητα στην προσομοίωση F1

Πώς μπορεί κάποιος να σας βρει;

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να μας βρουν στα παρακάτω links:

Homepage: https://f1axion.gr/
Forum: https://f1axion.gr/forum/
Facebook: https://www.facebook.com/F1aXion
Twitter: https://twitter.com/f1axion
YouTube: https://www.youtube.com/user/F1aXionTV

Σας περιμένουμε!