Γιατί η Ford ασχολείται με τα Drone;

Drone, η νέα μόδα που μας δίνει μοναδικές ματιές. Όλο και περισσότερες φωτογραφίες ή video είναι τραβηγμένες από drone. Λήψεις που ήταν απρόσιτες για όλους εμάς τους ερασιτέχνες μέχρι πρότινος, αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου των δυνατοτήτων που προσφέρει αυτή η ιπτάμενη η τεχνολογία.

Τι δουλειά έχει η Ford με τα drone;

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα drone με διάφορους τρόπους. Άλλοι για να παρακολουθούν τις καλλιέργειές τους, άλλοι για να συλλέγουν πληροφορίες για τη διαχείριση καταστροφών και για τον έλεγχο κτιρίων και άλλων υποδομών. Τα drone είναι εργαλεία που βοηθούν να κάνουμε τη δουλειά μας σε κάθε περίπτωση. Όπως ακριβώς και τα οχήματά μας. Η σχέση ανάμεσα στα αυτοκίνητά και στα drone, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους η σχέση αυτή θα μπορούσε να ωφελήσει τους πελάτες στο μέλλον, έχει κινήσει την περιέργειά στους ερευνητές της Ford.

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για τα drone;

Υπάρχουν πολλά και αυξάνονται καθημερινά. Ο αριθμός των μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για προσωπική χρήση αναμένεται να αυξηθεί από τα 1,9 εκατομμύρια drone σήμερα σε 4,3 εκατομμύρια το 2020. Στοιχεία που δίνει η FAA, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις drone για εμπορικούς σκοπούς, οι οποίες αναμένεται να τριπλασιαστούν στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Ενώ η συγκεκριμένη τεχνολογία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, βρίσκεται σχετικά σε βρεφική ηλικία. Ένα μεγάλο εμπόδιο για την εξάπλωση των drone ως πραγματικά επαγγελματικά εργαλεία είναι το νομικό καθεστώς που θα ισχύει στον εναέριο χώρο. Γι’ αυτόν το λόγο η Ford συμμετέχει στο Συμπόσιο που οργανώνει η FAA με θέμα τα μη επανδρωμένα συστήματα αεροσκαφών. Η Ford είναι μάλιστα ο μοναδικός κατασκευαστής αυτοκινήτων που συμμετέχει στην επιτροπή αεροπορικών κανονισμών της FAA. Στόχος της είναι με την εμπειρία της να βοηθήσει στον καθορισμό του νομικού πλαισίου που αφορά το νέο αυτό μεταφορικό μέσο αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων.

Αναλυτικά η πρότασή της Ford προς την FAA είναι διαθέσιμη εδώ.

Drone

Έρευνα για τη δυναμική των drone

Πέρα από τη συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η Ford διεξάγει έρευνες με drone. Στόχος να διαπιστώσει κατά πόσο η χρήση τους από πελάτες θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη χρήση των αυτοκινήτων τους. Η ομάδα που εξειδικεύεται στα μη επανδρωμένα συστήματα αεροσκαφών (UAV) στο Palo Alto της Καλιφόρνια, έχει αναπτύξει μία ευέλικτη πλατφόρμα. Αυτή δίνει τη δυνατότητα σε διάφορες ομάδες εργασίας της Ford να δοκιμάσουν τις προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στα drone και στα αυτοκίνητά. Όπως για παράδειγμα σε μία έρευνα αγοράς.

Μία τέτοια πλατφόρμα προσφέρει στις μηχανολογικές ομάδες της Ford ένα χρήσιμο εργαλείο. Μπορούν να εστιάσουν στις συγκεκριμένες εφαρμογές που θέλουν να αναπτύξουν, χωρίς να χρειάζεται να φτιάξουν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξαρχής. Οι μηχανικοί μπορούν να τολμήσουν και να δοκιμάσουν νέα σχήματα και κατανομές βαρών, χωρίς να πρέπει να ξεκινήσουν με ένα νέο drone.

Ίσως φαντάζει περίεργο το ότι ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων ενεργοποιείται στο να τεθούν οι βάσεις για τα drone του μέλλοντος. Ωστόσο οι μηχανικοί στη Ford πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική για εξερεύνηση στο συγκεκριμένο τομέα. Όπως γίνονται πειράματα σε συγκεκριμένα εξαρτήματα των αυτοκινήτων, πλέον γίνονται και στον τομέα των drone. Όσο επιταχύνεται η εξάπλωση των drone, πολλοί από τους πελάτες θα θέλουν να τα χρησιμοποιούν, είτε ως χόμπι για τον ελεύθερο χρόνο τους, είτε ως εργαλεία δουλειάς. Όπως ακριβώς χρησιμοποιούν σήμερα ένα Ranger ή ένα Transit. Διεξάγοντας έρευνες σ’ αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα και συμμετέχοντας παράλληλα στον καθορισμό του νομικού πλαισίου, η Ford θέτει τις βάσεις ώστε τα αυτοκίνητά να παρέχουν τις κατάλληλες υπηρεσίες στους πελάτες οδεύουμε προς έναν έξυπνο κόσμο.