Μικρές συμβουλές για μια μεγάλη Πασχαλινή έξοδο

Είναι αυτές οι ημέρες που οι περισσότεροι θα πάρουμε το αυτοκίνητο μας και θα βγούμε στο δρόμο. Πριν όμως ξεκινήσουμε την πασχαλινή μας έξοδο διαβάστε μικρές συμβουλές που μπορεί να μας σώσουν ακόμη και τη ζωή.

Οι άγιες μέρες του Πάσχα έφτασαν και μαζί τους η καθιερωμένη πασχαλινή έξοδος προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως προς την επαρχία. Είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να ξεφύγουμε από το άγχος της καθημερινότητας, που θα συνοδεύεται και με τα παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα. Και όπως είναι φυσικό τέτοιες ημέρες οι δρόμοι θα γεμίσουν αυτοκίνητα…

Εκδρομή σημαίνει ταξίδι και αυτό απαιτεί προετοιμασία

Μαζί με τη φροντίδα της βαλίτσας μας, καλό είναι να έχουμε προετοιμάσει και το αυτοκίνητό μας για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις μας, χωρίς πρόβλημα. Καλό είναι να επισκεφθούμε το συνεργείο που φροντίζει το αυτοκίνητό μας και να ζητήσουμε να γίνει σ’ αυτό ένας λεπτομερής έλεγχος. Ελέγχουμε τη στάθμη λαδιού, το σύστημα ψύξης του κινητήρα, καθώς και τη μπαταρία του αυτοκινήτου μας. Απαραίτητος είναι και ο έλεγχος των φώτων, προτιμότερο από από έναν ειδικό τεχνικό. Αν χρειαστεί ρυθμίζουμε τη δέσμη τους, για να έχουμε καλή ορατότητα τη νύκτα. Όσα αυτοκίνητα διαθέτουν και προβολείς ομίχλης, ας γίνει και σ’ αυτούς ένας έλεγχος. Το ίδιο και στα πίσω φώτα, αλλά και στα φώτα stop.

Περαιτέρω έλεγχοι

Ελέγχουμε ακόμη τους υαλοκαθαριστήρες αν λειτουργούν και αν τα μάκτρα τους είναι σε καλή κατάσταση για να καθαρίζουν το παρμπρίζ. Οι πιστιλίθρες θα πρέπει να πετούν νερό στη σωστή κατεύθυνση. Έλεγχο χρειάζονται και τα ελαστικά, τα οποία θα πρέπει να τα εξετάσουμε σχολαστικά για τυχόν φθορές και βεβαίως τη σωστή πίεση (βάση των οδηγιών του κατασκευαστή) του αέρα σ’ αυτά.

Ακόμη, ένα ζευγάρι γάντια εργασίας και ένας φακός πρέπει να βρίσκονται μόνιμα στο αυτοκίνητο, μαζί με το φαρμακείο, τον πυροσβεστήρα, το τρίγωνο και το γιλέκο ασφαλείας.

Τα απαραίτητα για ένα καλό ταξίδι

Όταν έρθει η στιγμή για να ξεκινήσει το ταξίδι, ο οδηγός πριν βάλει μπροστά τον κινητήρα, να βεβαιωθεί ότι όλοι οι επιβάτες φορούν τη ζώνη ασφαλείας και αν υπάρχουν μικρά παιδιά, να κάθονται στο πίσω κάθισμα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού η προσοχή του οδηγού πρέπει να είναι τεταμένη και να μην επηρεάζεται από τις συζητήσεις των άλλων. Ο οδηγός πρέπει να εμπνέει αίσθημα ασφάλειας στους συνεπιβάτες του, δείχνοντας υπευθυνότητα και σύνεση. Και μέσα στα οδηγικά του καθήκοντα είναι η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς και το πολύ φαγητό.

Ωστόσο, η πιο σοβαρή ενέργεια στην οδήγηση, αλλά και η κυριότερη αιτία πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων, είναι το προσπέρασμα άλλου οχήματος. Μια διαδικασία που απαιτεί καλή ανάγνωση του δρόμου, σωστή εκτίμηση της κυκλοφορίας, γρήγορα αντανακλαστικά και βεβαίως ικανό αυτοκίνητο. Ποιες είναι λοιπόν οι ενέργειες που πρέπει να κάνει ένας οδηγός για να προσπεράσει ένα άλλο όχημα με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνέψει ο ίδιος, αλλά ούτε και οι άλλοι που κινούνται στον ίδιο δρόμο;

Επιλέγουμε ένα σημείο του δρόμου όπου επιτρέπεται το προσπέρασμα και δείχνουμε την πρόθεσή μας στον οδηγό του προπορευόμενου οχήματος. Όσο πιο έγκαιρα μας αντιληφθεί τόσο καλύτερα θα κάνουμε την προσπέραση. Ελέγχουμε το απέναντι ρεύμα κυκλοφορίας και τον δρόμο μπροστά από το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Η διαδικασία προσπεράσματος θα πρέπει να είναι γρήγορη. Ανάβουμε το αριστερό φλας, κατεβάζουμε μια σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων, κοιτάζουμε για μια ακόμη φορά από τους καθρέπτες και προσπερνάμε αποφασιστικά.

Άσε κάτω το κινητό!

Το κινητό τηλέφωνο είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων. Δεν απαντάμε σε τηλεφωνικές κλήσεις αν δεν έχουμε σύνδεση με bluetooth, είτε σε μορφή ακουστικού είτε ενσωματωμένο στο ηχοσύστημα του αυτοκινήτου. Ο Κ.Ο.Κ. είναι πολύ αυστηρός όσον αφορά στη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και μπορούμε να χάσουμε ακόμη και το δίπλωμα μας. Αν όχι τη ζωή μας σε ένα ατυχές συμβάν! Βεβαίως κάποιοι έχουν τόσο θράσος που δε διστάζουν να διαβάζουν και να γράφουν μηνύματα στο κινητό όσο οδηγούν ή ακόμη χειρότερα να μπαίνουν και στο facebook. Ας σοβαρευτούμε λοιπόν. Η οδήγηση δεν είναι παιχνίδι. Εδώ παίζονται ανθρώπινες ζωές!

Πάνω από όλα δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πηγαίνουμε εκδρομή. Δεν χρειάζεται βιασύνη ούτε άγχος. Εδώ τα πέντε λεπτά νωρίτερα ή αργότερα δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα.

Καλό Πάσχα σε όλους!

Δείτε ακόμη:

Πως αντιμετωπίζουμε τη ναυτία στο αυτοκίνητο;