Ο Ari Vatanen πίσω στο 1988 έγραψε το απόλυτο ρεκόρ στη -χωμάτινη τότε- ανάβαση Pikes Peak με 10 λεπτά και 47,22 δευτερόλεπτα. Κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι 30 χρόνια μετά ένα πολυτελές SUV δρόμου θα έγραφε αντίστοιχο χρόνο, στα 10 λεπτά και 49,9 δευτερόλεπτα. Η υπέρτατη προσπάθεια του Vatanen που γράφτηκε στο ρεκόρ Guinness, έμεινε στην ιστορία ως ανάβαση των αναβάσεων. Δείτε το video εδώ. Κι όμως σήμερα, στο 100% ασφάλτινο Pikes Peak, μια Bentley Bentayga ανεβαίνει το ίδιο γρήγορα, αλλά ταυτόχρονα χλιδάτα και με στιλ. Σαφώς, δεν είναι το ίδιο, χώμα τότε, άσφαλτος τώρα, αγωνιστικό εναντίον SUV δρόμου. Αεροτομές και άπειρο downforce κόντρα σε δερμάτινα καθίσματα που κάνουν μασάζ. Απλά σκεφτείτε το ένα λεπτό…

Διαβάστε ακόμη: Η Volkswagen σπάει όλα τα ρεκόρ στο Pikes Peak

Το ρεκόρ της Bentley

Μία Bentley Bentayga λοιπόν, με οδηγό τον Rhys Millen, δύο φορές πρωταθλητή της Formula D στις Η.Π.Α., ολοκλήρωσε την ανάβαση του Pikes Peak σε μόλις 10:49.9. Η επίδοση αυτή, με μέση ταχύτητα 106,4 χλμ./ώρα, ήταν σχεδόν 2 λεπτά πιο γρήγορη σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ.

Στα 1.440 μέτρα της υψομετρικής διαφοράς και στις συνολικά 156 στροφές της ανάβασης, η Bentayga αξιοποίησε πλήρως τους 608 ίππους και τα 900 Nm του W12 κινητήρα. Το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί ενεργητική πνευματική ανάρτησή, ενεργητικό ελέγχο κλίσεων του αμαξώματος με τη βοήθεια ηλεκτρικού κυκλώματος 48V και φρένα από κεραμικά υλικά και ανθρακονήματα.

Ακόμη και ο ίδιος ο Millen δε το πίστευε:

Φανταστικό αυτοκίνητο! Το να πάρεις ένα υπερπολυτελές SUV με ελάχιστες τροποποιήσεις και να μπορείς να ολοκληρώσεις αυτήν την ανάβαση σε λιγότερα από 11 λεπτά είναι μια τεράστια απόδειξη για τις επιδόσεις και το επίπεδο της τεχνολογίας της Bentayga. Το αυτοκίνητο ήταν “βιδωμένο” σε όλη τη διάρκειά της και μου δημιουργούσε την αίσθηση εμπιστοσύνης που χρειαζόμουν προκειμένου να πιέσω και άλλο.

Για την ιστορία, το αυτοκίνητο που συμμετείχε στην ανάβαση του Pikes Peak είχε ελάχιστες αλλαγές, για λόγους εναρμόνισης με τους κανονισμούς. Τα εμπρός καθίσματα είχαν αντικατασταθεί από άλλα αγωνιστικών προδιαγραφών, ενώ το πίσω κάθισμα είχε αφαιρεθεί. Ταυτόχρονα είχε τοποθετηθεί roll cage και σύστημα πυρόσβεσης. Χρησιμοποιήθηκαν ειδικά ελαστικά της Pirelli και μια σπορ εξάτμιση της Akrapovic, σύμφωνη με τις προδιαγραφές παραγωγής.

Μια ειδική Bentayga αφιερωμένη στη νίκη αυτή

Bentley Bentayga Pikes Peak Limited Edition

Ως μέρος του εορτασμού του ρεκόρ στην ανάβαση, η Bentley θα βγάλει μια ειδική έκδοση της Bentayga που θα παραχθεί σε μόλις 10 κομμάτια. Εξελιγμένη και κατασκευασμένη στο χέρι από την Mulliner, η Pikes Peak Bentayga θα φορά τον ίδιο κινητήρα και τις ίδιες αναρτήσεις με το αυτοκίνητο που κατέρριψε το ρεκόρ. Διαθέσιμη σε βαθύ Beluga black ή Radium απόχρωση, θα πατά σε ζάντες 22 ιντσών. Θα υπάρχει εμπρός αεροτομή, πλευρικές «φούστες», διαχύτης και πίσω αεροτομή, όλα από ανθρακονήματα. Ένα χαρακτηριστικό λογότυπο Pikes Peak θα κοσμεί τα εμπρός φτερά. Στο εσωτερικό υπάρχουν διχρωμίες και λεπτομέρειες σε Key Lime με δέρμα Beluga και στοιχεία από Alcantara. Στις εσωτερικές επενδύσεις από carbon θα υπάρχει αριθμημένη πλακέτα και ένα πολύ ιδιαίτερο Pikes Peak λογότυπο.

H Pikes Peak Bentley Bentayga θα είναι διαθέσιμη για παραγγελία από τον Αύγουστο.

Bentley Bentayga Pikes Peak Limited Edition