Ασύρματη φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Γίνεται;

Γίνεται ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να έχει ασύρματη φόρτιση, όπως ένα σύγχρονο smartphone; Το ερώτημα δεν είναι τυχαίο, μιας και η BMW έχει ήδη την απάντηση.

Ασύρματη φόρτιση αυτοκινήτου

Κι όμως γίνεται! Ή καλύτερα θα γίνεται, σύντομα. Η BMW i λανσάρει ένα εργοστασιακό, πλήρως ενσωματωμένο επαγωγικό σύστημα για ασύρματη φόρτιση της μπαταρίας των plug-in υβριδικών οχημάτων. Η παραγωγή του συστήματος ήδη ξεκίνησε, κάνοντας τη BMW να πρωτοστατεί στην εξέλιξη επαναστατικής τεχνολογίας φόρτισης που αυξάνει την ευχρηστία και καθημερινή πρακτικότητα των ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων.

Το σύστημα για ασύρματη φόρτιση BMW Wireless Charging διατίθεται κατόπιν παραγγελίας ως μακροχρόνια μίσθωση προαιρετικού εξοπλισμού για την BMW 530e iPerformance. Αρχικά θα υπάρχει στη Γερμανία και θα ακολουθήσουν Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κίνα.

Ηλεκτρομαγνητικό πεδίο για ανέπαφη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας

Το BMW Wireless Charging επιτρέπει τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο ηλεκτρισμού στη μπαταρία του οχήματος. Χωρίς τη χρήση καλωδίων, απλά το αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι σταθμευμένο πάνω από μια ειδική επιφάνεια. Αυτή μπορεί να είναι εγκαταστημένη στο γκαράζ, για παράδειγμα, και η διαδικασία φόρτισης να ξεκινά μόλις το όχημα σταθμεύει εκεί. Χωρίς περαιτέρω ενέργειες από τον οδηγό. Έτσι απλά!

Με τη νέα αυτή τεχνολογία, το BMW Group πλησιάζει στη δημιουργία μιας υποδομής που απλουστεύει τη φόρτιση της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού ή plug-in υβριδικού οχήματος. Η διαδικασία μάλιστα είναι περισσότερο εύχρηστη και από τον ανεφοδιασμό ενός μοντέλου με συμβατικό κινητήρα.

Ασύρματη φόρτιση αυτοκινήτου

Πως γίνεται η ασύρματη φόρτιση;

Το BMW Wireless Charging, αποτελείται από ένα σταθμό επαγωγικής φόρτισης – Inductive Charging Station (GroundPad), εγκατεστημένο είτε σε γκαράζ ή σε υπαίθριο χώρο. Ένα δευτερεύον εξάρτημα (CarPad) τοποθετείται στο πάτωμα του οχήματος. Η ανέπαφη μεταφορά ενέργειας μεταξύ GroundPad και CarPad πραγματοποιείται σε απόσταση περίπου οκτώ εκατοστών. Το GroundPad παράγει ένα μαγνητικό πεδίο. Στο CarPad επάγεται ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο στη συνέχεια φορτίζει την μπαταρία υψηλής τάσης.

Το σύστημα έχει ισχύ φόρτισης 3,2 kW, που επιτρέπει την πλήρη φόρτιση των μπαταριών υψηλής τάσης της BMW 530e iPerformance σε περίπου τρεισήμισι ώρες. Και με συντελεστή απόδοσης περίπου 85%, η φόρτιση με το BMW Wireless Charging είναι και πολύ αποδοτική.

Ασύρματη φόρτιση αυτοκινήτου

Το σύστημα χρησιμοποιεί την τεχνολογία επαγωγικής φόρτισης που υιοθετείται στη φόρτιση συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες. Τώρα και για την επαναφόρτιση μπαταριών των ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων. Πρωταρχικό πλεονέκτημα εδώ είναι η απαράμιλλη ευκολία, καθώς οι οδηγοί δεν χρειάζονται καλώδια για την αναπλήρωση των ενεργειακών αποθεμάτων των οχημάτων τους. Μόλις το όχημα σταθμεύσει στη σωστή θέση πάνω από τον σταθμό επαγωγικής φόρτισης, και μετά από απλή πίεση του διακόπτη Start/Stop, ξεκινά η διαδικασία φόρτισης. Αφού η μπαταρία φορτιστεί πλήρως, το σύστημα απενεργοποιείται αυτόματα.

Το BMW Wireless Charging βοηθά επίσης τον οδηγό να σταθμεύσει σωστά. Μέσω μιας σύνδεσης WiFi δημιουργείται επικοινωνία μεταξύ σταθμού φόρτισης και οχήματος. Στη συνέχεια, μία κάτοψη του αυτοκινήτου εμφανίζεται στην οθόνη με χρωματιστές γραμμές που καθοδηγούν τον οδηγό στο παρκάρισμα. Ένα εικονίδιο δείχνει πότε το αυτοκίνητο έχει φτάσει στη σωστή θέση για ασύρματη φόρτιση. Μπορεί να υπάρχει μία απόκλιση από την ιδανική θέση μέχρι 7 εκατοστά ως προς το διαμήκη άξονα και μέχρι 14 εκατοστά ως προς τον εγκάρσιο.

Ασύρματη φόρτιση αυτοκινήτου

Το GroundPad μπορεί να τοποθετείται και σε υπαίθριο χώρο και να χρησιμοποιείται ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Όλα τα εξαρτήματα προστατεύονται από τη βροχή και το χιόνι. Η οδήγηση πάνω από το GroundPad δεν προκαλεί καμία ζημιά.

Κατά τη διάρκεια της φόρτισης, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που “διαφεύγει” περιορίζεται στο πάτωμα του οχήματος. Το GroundPad είναι υπό συνεχή παρακολούθηση και μπορεί να απενεργοποιηθεί εάν ανιχνευτούν ξένα σώματα.

Δείτε ακόμη:

Οδηγούμε στην πίστα: Νέα BMW M5