Η ώρα άλλαξε, οι ημέρες σκοτεινιάζουν νωρίτερα και αυτό σημαίνει αυξημένο ρίσκο στο δρόμο, απλά και μόνο επειδή είναι δυσκολότερο να διακρίνουμε τον κίνδυνο μπροστά μας. Δείτε όμως τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Πόσο καλά βλέπουμε!

Έρευνες λένε πως μπορούμε να χάσουμε και πάνω από το 40% της όρασης μας με την πάροδο των χρόνων, χωρίς καν να το καταλάβουμε. Οπότε μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο μας είναι το πρώτο βήμα για να σιγουρέψουμε ότι οδηγούμε με ασφάλεια στο σκοτάδι.

Φροντίζουμε τα φώτα μας

Τα καθαρά φώτα του αυτοκινήτου μας είναι το νούμερο δύο. Και λέγοντας “καθαρά” δεν εννοούμε απλά βρομιές, αλλά να σιγουρευτούμε ότι οι προβολείς μας αποδίδουν σωστά, όλες οι λάμπες λειτουργούν και ότι τα καλύμματα των προβολέων δεν έχουν θολώσει από την πολυκαιρία. Στην τελευταία περίπτωση, κυκλοφορούν στο εμπόριο διάφορα “αντιθαμβωτικά” χημικά, ενώ μπορούμε να τα πάμε για λείανση σε κάποιον ειδικό. Δεν κοστίζει πολύ και το φανάρι επανέρχεται γρήγορα στην αρχική του κατάσταση.

Καθαρό παρμπρίζ

Βέβαια όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν να έχουμε και καθαρό παρμπρίζ, από έξω αλλά κυρίως και από μέσα. Ελέγχουμε ακόμη τους υαλοκαθαριστήρες και σιγουρευόμαστε ότι θα κάνουν τη δουλειά τους αποτελεσματικά. Ο κακός καιρός στο σκοτάδι μπορεί να αποδειχθεί φονικός, αν οι υαλοκαθαριστήρες μας δεν καθαρίζουν όπως πρέπει. Αλλάζουμε τα μάκτρα αν κριθεί απαραίτητο, οπωσδήποτε αν έχουν σκιστεί.

Προσοχή στα βροχερά βράδια

Το βράδυ με βροχή, τα φώτα διερχόμενων αυτοκινήτων μπορούν να τυφλώνουν. Η αντανάκλαση στη βρεγμένη γυαλιστερή άσφαλτο ενοχλεί και μπορεί να μας καθιστά τυφλούς για μερικά δευτερόλεπτα. Σε μια τέτοια περίπτωση ελαττώνουμε αρκετά την ταχύτητα μας και είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για να σταματήσουμε αν χρειαστεί.

Ανάβουμε τα φώτα μας, σωστά όμως…

Και το κυριότερο όλων, δεν πρέπει να ξεχνάμε να ανάψουμε τα φώτα μας! Μπορεί το φως να πέφτει και εμείς ακόμη να βλέπουμε, αυτό όμως δε σημαίνει ότι μας βλέπουν και οι άλλοι. Ειδικά αν έχουμε αυτοκίνητο σκούρου χρώματος. Δεν πρέπει να βασιζόμαστε στα φώτα ημέρας που διαθέτουν πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα, αφού σε μια τέτοια περίπτωση τα πίσω φώτα παραμένουν σβηστά. Ανάβουμε τα φώτα μόλις πέφτει το σκοτάδι. Σιγουρευόμαστε ότι δεν είμαστε αόρατοι στους άλλους! Και δε χρειάζεται να ανάβουμε τους προβολείς ομίχλης χωρίς ομίχλη… το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ενοχλούμε, να εκνευρίζουμε και να σε πολλές περιπτώσεις να “τυφλώνουμε” τους εμπρός και τους πίσω μας.

Καλό χειμώνα!