Maxxis Power Weekend στην πίστα Σερρών [+video]

H Maxxis διοργάνωσε για πρώτη φορά ένα event παρουσίασης ελαστικών, προσκαλώντας τους ντίλερ της από την Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το event περιελάμβανε δοκιμή των ελαστικών σε οριακές συνθήκες με οχήματα υψηλών δυνατοτήτων. Για την περίσταση η MAXXIS INTERNATIONAL HELLAS συνεργάστηκε με την Ford Motor Ελλάς, η οποία διέθεσε μια γκάμα αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων. Ανάμεσα τους τα Mustang, Fiesta ST και το νέο Focus ST Line (δείτε τη δοκιμή μας εδώ). Παρόντες στην εκδήλωση και με ουσιαστική συνεισφορά ήταν ο πρόεδρος της Ford Motor Ελλάς, κ. Νίκος Νοταράς, και ο κ. Τάσος Χατζής από την Βροχίδης–Χατζής, επίσημος αντιπρόσωπος της Ford στη Θεσσαλονίκη.

Το νέο ελαστικό MAXXIS VS5

Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσίαση και τεχνική ανάλυση του νέου ελαστικού VS5 από τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Εξέλιξης που βρίσκεται στην Ολλανδία, Rudy Versteeg. Τα βασικά στοιχεία που συνεισφέρουν στα κορυφαία χαρακτηριστικά του νέου ελαστικού είναι τέσσερα:

  • Η καλύτερη μοριακή διασπορά του πυριτίου στην σύνθεση του νέου πέλματος έχει ως αποτέλεσμα το βελτιωμένο κράτημα και την καλύτερη απαγωγή θερμότητας.
  • Η προσθήκη Kevlar (Aramid) στην σύσταση του σκελετού βελτίωσε την αντοχή μειώνοντας αισθητά το βάρος του ελαστικού. Έτσι μειώθηκε η αντίσταση κύλισης και απέκτησε καλύτερη απόδοση χειρισμού (κατευθυντικότητα).
  • Η νέα 3D χάραξη του πέλματος μειώνει την απόσταση φρεναρίσματος σε βρεγμένο δρόμο και την παραμόρφωση του πέλματος στο φρενάρισμα. Οι ασύμμετρες κεντρικές αυλακώσεις 3+1 εξασφαλίζουν μεγαλύτερη και ταχύτερη αποβολή νερού.
  • Η βελτιωμένη κατασκευή του πλευρικού τοιχώματος προσφέρει αυξημένη αντοχή, χωρίς να επηρεάζεται η άνεση στην οδήγηση.

Μεγάλη σημασία έχει δοθεί επίσης στην μείωση κατανάλωσης καυσίμου.

Maxxis Victra Sport 5

Δοκιμή στην πίστα

Μετά τη “θεωρία”, ακολούθησε οδήγηση στην πίστα. Για την περίσταση επιστρατεύθηκαν τα “αιχμηρά” Ford Fiesta ST2 και ST3, τα νέα Ford Focus ST Line και Business και η συναρπαστική Ford Mustang 2.3 EcoBoost. Το χαρακτηριστικό που εντυπωσίασε περισσότερο όσους έζησαν από κοντά την δοκιμή ήταν η απρόσμενα μεγάλη αντοχή των ελαστικών μετά από αμέτρητους γύρους στην πίστα. Ο συνδυασμός επιδόσεων και διάρκειας ζωής τοποθετεί το νέο VS5 στην κορυφή. Αντίστοιχα κορυφαία όμως αποδείχθηκε η αξιοπιστία των Ford μετά από 6 ώρες συνεχόμενης πίεσης μέσα στην πίστα. Οδηγήθηκαν πολύ γρήγορα από τους βαθιά γνώστες και πολύ σκληρά από τους λιγότερο ειδικούς. Μια μόνο προσωρινή υπερθέρμανση φρένων σε ένα από τα αυτοκίνητα, ήταν απλά αμελητέο ως πρόβλημα.

Εκτός πίστας, πραγματοποιήθηκε το Adventure Tour με έξι Ford Ranger. Εκεί δοκιμάστηκαν τα νέα Off Road ελαστικά της Maxxis σε πραγματικές συνθήκες. Μία εκδρομή γνωριμίας με τις φυσικές ομορφιές του νομού Σερρών, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να οδηγήσουν τα Ford Ranger με ελαστικά Maxxis AT980 & MT764 και σύγκριση με το πιο light ΑΤ 771 και ελαστικό άλλης εταιρείας.

Πιο σκληρές εκτός δρόμου δοκιμές ακολούθησαν στην ειδικά διαμορφωμένη πίστα Motocross του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών. Τα Ford Ranger αποδείχθηκαν ιδανικά για να τονίσουν την χρησιμότητα ενός καλού εκτός δρόμου ελαστικού και την διαφορά που κάνει το κατάλληλο λάστιχο για κάθε χρήση.

Πλούσιο θέαμα με Stunt Show

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα θεαματικό Stunt Show από τους επαγγελματίες του είδους SXS. Ο απίστευτος Cocos και ο τολμηρός συνεργάτης του Loco εντυπωσίασαν οδηγώντας με ακροβατικό τρόπο τα οχήματα τους που φορούσαν φυσικά ελαστικά Maxxis.

Η εκδήλωση ήταν πολυσύνθετη και με συγκεκριμένους στόχους. Η Maxxis έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην νέα γενιά προϊόντων της, ένιωσε πως ο καλύτερος τρόπος για να το αποδείξει, ήταν να δώσει την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν στην πράξη οι ειδικοί του χώρου. Πρώτα οι δημοσιογράφοι του ειδικού τύπου γιατί αυτοί δοκιμάζουν καθημερινά πάρα πολλά αυτοκίνητα με κάθε είδους ελαστικά, οπότε έχουν την ικανότητα να τα αξιολογήσουν. Και βέβαια οι άνθρωποι που πουλάνε ελαστικά, γιατί έχουν καταλάβει ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα ελαστικά από σοβαρούς κατασκευαστές και τις πολύ φθηνότερες λύσεις.

Ποια είναι η Maxxis;

Η μάρκα έχει πίσω της μια ιστορία μισού αιώνα. Ξεκίνησε το 1967 από την Taiwan και σήμερα διαθέτει 5 κέντρα έρευνας και εξέλιξης στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική. Με 30.000 εργαζόμενους και τζίρο που αγγίζει τα 4δις δολάρια ανά έτος, κατασκευάζει ελαστικά για κάθε είδους όχημα εκτός από αεροπλάνα! Όχι μόνο εξελίσσει και κατασκευάζει ποιοτικά λάστιχα χρησιμοποιώντας εξελιγμένα υλικά και νέες τεχνολογίες, αλλά προσαρμόζει τα προϊόντα της στις ανάγκες της κάθε ηπείρου όπου διαθέτει κέντρο έρευνας και εξέλιξης.

Maxxis Victra Sport 5

Το VS5 είναι το αποτέλεσμα της εμπειρίας, της τεχνογνωσίας και των τεράστιων επενδύσεων που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Maxxis. Ο γερμανικός ανεξάρτητος οργανισμός πιστοποίησης και αξιολόγησης TUV έκανε μετρήσεις σύγκρισης του Maxxis VS5 με δύο αντίστοιχου τύπου ελαστικά επώνυμων κατασκευαστών. Οι μετρήσεις τοποθέτησαν το VS5 στην πρώτη θέση της κατάταξης, κυρίως λόγω της συμπεριφοράς του στον βρεγμένο δρόμο και το φρενάρισμα.