Η άφιξη μιας νέας γενιάς Porsche 911 είναι ένα μεγάλο αυτοκινητιστικό γεγονός και αυτό δε χωράει καμία αμφιβολία. Είναι ένα εικονικό μοντέλο ή καλύτερα ένας πυλώνας της αυτοκίνησης. Το απόλυτο σημείο αναφοράς στις σπορ κατασκευές. Όπως το μυαλό μας πηγαίνει απευθείας στο Golf όταν μιλάμε για μικρομεσαίο, έτσι και όταν μιλάμε για σπορ η εικόνα μιας 911 είναι αυτή που σχηματίζεται στο μυαλό. Και τώρα αυτή αλλάζει, ευτυχώς όμως όχι πολύ!

Το σπορ μοντέλο στην 5η δεκαετία της ζωής του μπαίνει στην 8η γενιά. Αυτή είναι η Porsche 911 με κωδική ονομασία μοντέλου 992. Και αυτό που καταφέρνουν οι σχεδιαστές της είναι να διατηρούν το ίδιο κλασικό σχήμα όλα αυτά τα χρόνια. Η 992 μοιάζει περισσότερο με ένα facelift, αφού πρακτικά οι αλλαγές στην εμφάνισή της είναι μετρημένες. Υπάρχει νέος προφυλακτήρας εμπρός, νέος πίσω, νέοι προβολείς matrix-LED και νέα λωρίδα LED φώτων πίσω που διατρέχει την ουρά από άκρη σε άκρη. Πάνω-κάτω αυτά. Είναι όμως όντως έτσι;

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

Αυτά που δε βλέπει το μάτι, τουλάχιστον στην πρώτη ματιά, είναι αυτά που κάνουν όντως τη διαφορά. Η νέα Porsche 911 έχει μια σειρά από λεπτομέρειες που τη συνδέουν νοητά με τα μοντέλα της δεκαετίας του ’70. Στοιχεία δηλαδή που είναι μεν καινούρια αλλά τόσο γνώριμα στο μάτι. Μεταξύ αυτών οι δύο καινούριες νευρώσεις στο καπό, η γρίλια του ψυγείου στην ουρά αλλά και ο σχεδιασμός στα ανοίγματα του προφυλακτήρα. Σε άλλες λεπτομέρειες, το καπό είναι πλέον μακρύτερο και φαρδύτερο, τα φτερά των τροχών είναι ακόμη πιο φαρδιά, ενώ το συνολικό πλάτος του αυτοκινήτου έχει αυξηθεί κατά 45 χλστ. Κατασκευαστικά βεβαίως η πλατφόρμα είναι εντελώς καινούρια με το αμάξωμα της 992 να χρησιμοποιεί πολύ περισσότερο αλουμίνιο για ακόμη καλύτερη κατανομή του βάρους. Επίσης οι τροχοί είναι 20 ιντσών εμπρός και 21 ιντσών πίσω!

992 Porsche 911

Στην καμπίνα οι επιρροές από το παρελθόν συνεχίζονται και βρίσκουμε ένα κεντρικά τοποθετημένο στροφόμετρο. Αναλογικό όπως πρέπει, πλαισιωμένο όμως από οβάλ ψηφιακές οθόνες που δίνουν αυτή τη σύγχρονη αισθητική. Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει μια μεγάλη οθόνη 10,9 ιντσών, η οποία πέρα από το αισθητικό του πράγματος ενσωματώνει τους παραδοσιακούς διακόπτες στην οθόνη του συστήματος Porsche Communication Management. Παραμένουν από κάτω 5 βασικοί διακόπτες με τις σημαντικότερες λειτουργίες (π.χ. αλάρμ).

 

Πιο ισχυρή, πιο προηγμένη Porsche 911

Ο κινητήρας στη νέα Porsche 911 παραμένει βεβαίως πίσω. Ο γνώριμος 3-λιτρος boxer turbo δέχθηκε μια σειρά από βελτιώσεις προκειμένου να είναι συμβατός με τα νέα πρότυπα ρύπων. Οι τροποποιήσεις αφορούν στο σύστημα εισαγωγής, στον ψεκασμό, στο intercooler και στο σύστημα turbo. Οι Porsche 911 Carrera S και Carrera 4S αποδίδουν αυξημένη ισχύ στους 450 ίππους (από 420), ενώ προς το παρόν δεν έχουν αποκαλυφθεί οι απλές εκδόσεις Carrera και Carrera 4 που θα είναι ελαφρώς υποδεέστερες σε ισχύ.

Καινούριο είναι όμως το κιβώτιο PDK διπλού συμπλέκτη, πλέον με 8 σχέσεις αντί για 7. Για τους παραδοσιακούς, το 7-τάχυτο μηχανικό παραμένει στη γκάμα της νέας 911. Με PDK Και το προαιρετικό πακέτο Sport Chrono, η 992 Carrera S κάνει το 0-100 km/h σε μόλις 3,7 δευτερόλεπτα, επίδοση εκπληκτική αν αναλογιστούμε ότι η τρέχουσα γενιά της 911 GT3 RS χρειάζεται 3,2 δευτ.

Τέλος, αξίζει να σταθούμε σε μια σειρά από τεχνολογίες που για πρώτη φορά συναντούμε σε μια Porsche 911. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το περιβόητο Wet Mode, το οποίο είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις. Αυτό μπορεί να ανιχνεύσει το πότε υπάρχει νερό στο δρόμο, ειδοποιεί τον οδηγό για περισσότερη προσοχή και ταυτόχρονα προετοιμάζει τα συστήματα ελέγχου για αμεσότερη επέμβαση αν τυχόν πάει κάτι στραβά. Για πρώτη φορά επίσης, η 911 υιοθετεί και σύστημα “νυχτερινής όρασης”, ανιχνεύοντας αντικείμενα και ανθρώπους σε σημεία που δε φτάνουν οι προβολείς του οχήματος τη νύχτα.

Η επίσημη παρουσίαση της Porsche 911 (992) έγινε στα πλαίσια της έκθεσης αυτοκινήτου στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, με την εταιρία να αποκαλύπτει τις εκδόσεις Carrera S & Carrera 4S μόνο. Οι υπόλοιπες εκδόσεις της 911 είναι πολύ πιθανόν να αποκαλυφθούν την άνοιξη του 2019.

Μέχρι τότε μπορούμε να ονειρευτούμε και βεβαίως να παίξουμε με το online configurator της νέας 911 εδώ!