Έρευνα: Τι γλώσσα μιλούν τα αυτόνομα αυτοκίνητα;

Πως θα αντιλαμβανόμασταν τα αυτόνομα αυτοκίνητα γύρω μας και πως θα μπορούσαμε να καταλάβουμε τι επρόκειτο να κάνουν; Δείτε μια ενδιαφέρουσα έρευνα...

Με το μέλλον της αυτοκίνησης να βρίσκεται πλέον όλο και πιο κοντά στα αυτόνομα οχήματα, πέρα από το επίπεδο εξέλιξής τους, βασικό ερώτημα παραμένει το πώς τα αυτοκίνητα αυτά θα επικοινωνούν με τους πεζούς, τους ποδηλάτες και γενικά με τους άλλους χρήστες των δρόμων, για να δηλώσουν, παραδείγματος χάριν, την πρόθεσή τους να δώσουν προτεραιότητα ή να ξεκινήσουν.

Διερευνώντας πιθανές λύσεις, η Ford επινόησε με τη συμβολή της διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας μία γλώσσα οπτικών σημάτων βασισμένη σε χρώματα, την οποία και δοκίμασε σε πραγματικές συνθήκες. Για τις ανάγκες των δοκιμών αυτών, η εταιρεία διαμόρφωσε ένα Transit Connect, “έκρυψε” μέσα του έναν οδηγό, τοποθέτησε μία φωτεινή μπάρα στην οροφή με διάφορα χρώματα και μελέτησε τις αντιδράσεις των περαστικών.

Το πόρισμα της έρευνας

Οι δοκιμές που διεξήχθησαν στη Γερμανία απέδειξαν ότι οι άνθρωποι αποδέχονται και εμπιστεύονται τα οπτικά σήματα, γεγονός που αποτελεί μία καλή βάση για την περαιτέρω εξέλιξη της νέας οπτικής αυτής γλώσσας. Οι περισσότεροι που συνάντησαν στο δρόμο το ειδικά διαμορφωμένο Transit Connect της δοκιμής, πίστεψαν ότι το αυτοκίνητο ήταν πραγματικά αυτόνομο.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, το 60% από τους 173 ανθρώπους που συμμετείχαν, πίστεψε ότι επρόκειτο για αυτόνομο όχημα. Από τις αντιδράσεις 1600 επιπλέον ατόμων αποδείχτηκε ότι το γαλάζιο χρώμα ήταν πιο ευδιάκριτο από το λευκό και συγχεόταν λιγότερο με το κόκκινο απ’ ό,τι το πορφυρό, συγκεντρώνοντας έτσι τις περισσότερες προτιμήσεις. Παρατηρήθηκε επίσης ότι οι περαστικοί έδειξαν μεγάλη αποδοχή και εμπιστοσύνη στα οπτικά σήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία βάση ώστε να εξελιχθεί και να τελειοποιηθεί μία κοινώς αποδεκτή οπτική γλώσσα.