Η νέα Mercedes-Benz B-Class δίνει περισσότερη έμφαση στην σπορ πλευρά του Sports Tourer. Έχει πιο δυναμική εμφάνιση από το προηγούμενο μοντέλο και είναι πιο ευέλικτη στο δρόμο, προσφέροντας ταυτόχρονα περισσότερη άνεση και ευρυχωρία. Πρεμιέρα στη νέα B-Class κάνει ο εγκάρσια τοποθετημένος 2-λιτρος πετρελαιοκινητήρας σε εκδόσεις 150 και 190 ίππων, αλλά και ένα νέο κιβώτιο ταχυτήτων 8 σχέσεων διπλού συμπλέκτη.

Σχεδιαστικά, η νέα B-Class διαφοροποιείται αισθητά από τον κόσμο των πολυμορφικών οχημάτων. Είναι ένα αυτοκίνητο με μακρύ μεταξόνιο (2729 mm) και κοντούς προβόλους, ελαφρώς χαμηλωμένη οροφή και μεγαλύτερους τροχούς 16 έως 19 ιντσών. Το σχετικά χαμηλωμένο μπροστινό τμήμα με τη ρευστή μετάβαση από το καπό του κινητήρα στην κολώνα Α κι έπειτα στο παρμπρίζ, σε συνδυασμό με τους μυώδεις ώμους, υπογραμμίζουν τη σπορτίφ συνολική εμφάνιση.

Το ίδιο ισχύει για τους χαμηλού προφίλ προβολείς, οι οποίοι μπορούν να είναι τεχνολογίας LED ή MULTIBEAM LED με ηλεκτρονικά ελεγχόμενη προσαρμογή στις τρέχουσες συνθήκες κυκλοφορίας. Αυτό το χαρακτηριστικό έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη νέα A-Class και τώρα έρχεται στη B-Class. Πίσω, το πλάτος του αυτοκινήτου τονίζεται από τα φώτα δύο τμημάτων, ανακλαστήρες ενσωματωμένους στον προφυλακτήρα και ένα χαρακτηριστικό μαύρο κάτω τμήμα του προφυλακτήρα με εμφάνιση διαχύτη και διακοσμητική λωρίδα χρωμίου. Η αεροτομή οροφής και οι γυαλιστερές μαύρες αεροτομές στις πλευρές του πίσω παραθύρου προσφέρουν βελτιωμένη αεροδυναμική ενισχύοντας ταυτόχρονα την σπορτίφ εμφάνιση.

Mercedes-Benz B-Class

Εσωτερική σχεδίαση

Το εσωτερικό της B-Class ακολουθεί την αρχιτεκτονική της νέας A-Class, κι όμως είναι διαφορετικό. Το ταμπλό οργάνων της μικρότερης αδελφής της είναι χωρισμένο σε δύο οριζόντια τμήματα, στην B-Class είναι ενιαίο, κατεβαίνει προς το χώρο πίσω επιβατών και διαθέτει εσοχές στην πλευρά του οδηγού και του συνοδηγού. Η εσοχή μπροστά από τον οδηγό φιλοξενεί την εντελώς ανεξάρτητη μονάδα οθονών, η οποία διατίθεται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις. Δύο οθόνες 7 ιντσών, μία οθόνη 7 και μία 10,25 ιντσών και στην έκδοση ευρείας οθόνης με δύο οθόνες 10,25 ιντσών. Προαιρετικά, διατίθεται επίσης το head-up display.

Οι στρογγυλοί αεραγωγοί του συστήματος κλιματισμού έχουν εμφάνιση που θυμίζει τουρμπίνα αεροσκάφους, ενώ στη γραμμή εξοπλισμού Style οι δακτύλιοί τονίζονται χρωματικά.

Από πλευράς χώρων, η νέα B-Class προσφέρει αίσθηση ευρυχωρίας αλλά και μια ιδιαίτερη σχεδίαση στο ταμπλό με το νέο σύστημα τηλεματικής και πολυμέσων MBUX, αντίστοιχο της νέας A-Class. Τα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εξαιρετικά γραφικά, το σύστημα φωνητικού ελέγχου “Hey Mercedes”, μία οθόνη αφής και λειτουργίες επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) MBUX. Τα υπερσύγχρονα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης εξασφαλίζουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ενεργητικής ασφάλειας στην κατηγορία της B-Class με λειτουργίες δανεισμένες από την S-Class.

Ο χώρος φόρτωσης στη νέα B-Class είναι από 455 έως 705 λίτρα. Βασικό εξοπλισμό αποτελεί η διαιρούμενη πλάτη πίσω καθίσματος σε αναλογία 40:20:40. Ανάλογα με την έκδοση, από τα μέσα του 2019 θα είναι δυνατή η μετακίνηση των πίσω καθισμάτων κατά 14 εκατοστά και η ρύθμιση της πλάτης σε πιο όρθια θέση. Παρόλο που η χωρητικότητα έχει παραμείνει περίπου ίδια με εκείνη του προηγούμενου μοντέλου, ο χώρος αποσκευών μπορεί να αξιοποιείται καλύτερα χάρη στις παραπάνω βελτιώσεις. Με αναδιπλωμένη πλάτη του πίσω καθίσματος και αποσκευές φορτωμένες μέχρι το ύψος της οροφής, μπορούν να χωρέσουν έως 1540 λίτρα πίσω από τα μπροστινά καθίσματα, χάρη στο επίπεδο, ρυθμιζόμενο δάπεδο του χώρου αποσκευών. Στον βασικό εξοπλισμό διατίθεται το σύστημα EASY-PACK για το πίσω καπό, το οποίο μπορεί να ανοίγει και να κλείνει με το πάτημα ενός κουμπιού, ή μια κίνηση του ποδιού προαιρετικά.

Με σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης

Η νέα B-Class είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης παρέχοντας συνεργατική υποστήριξη στον οδηγό με λειτουργίες δανεισμένες από την S-Class. Για πρώτη φορά, η B-Class έχει τη δυνατότητα να κινείται ημιαυτόνομα σε ορισμένες καταστάσεις. Για να το επιτύχει, χρησιμοποιεί κάμερας και ραντάρ, ώστε να «προβλέπει» την κατάσταση της κυκλοφορίας έως και 500 μέτρα μπροστά, ενώ αξιοποιεί δεδομένα χαρτών και πλοήγησης για λειτουργίες υποβοήθησης.

Το μοντέλο περιλαμβάνει στο βασικό εξοπλισμό τo διευρυμένο σύστημα ενεργής υποβοήθησης πέδησης (Active Brake Assist), το οποίο μπορεί να μετριάζει τη σοβαρότητα των οπίσθιων συγκρούσεων με αργά κινούμενα ή σταματημένα οχήματα – τώρα και με πεζούς και ποδηλάτες που διασχίζουν το δρόμο – ή και να τις προλαμβάνει.

Mercedes-Benz B-Class

Οι κινητήρες της νέας B-Class

Σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο, όλες οι εκδόσεις της νέας B-Class εξοπλίζονται με τη νέα οικογένεια κινητήρων, προδιαγραφών Euro 6d-TEMP. Πρεμιέρα κάνει η εγκάρσια τοποθετημένη έκδοση ενός δίλιτρου πετρελαιοκινητήρα σε δύο εκδόσεις ισχύος 150 και 190 ίππων. Σε πετρέλαιο η γκάμα διαθέτει ακόμη τον κινητήρα 1,5 λίτρων με ισχύ 116 ίππους και ροπή 260 Nm, ο οποίος χρησιμοποιείται και στην A-Class. Διαθέσιμοι είναι επίσης δύο τετρακύλινδροι βενζινοκινητήρες 1,33 λίτρων και ισχύ 136 και 163 ίππων στις εκδόσεις B 180 και B 200 αντίστοιχα. Όλες οι B-Class διατίθεται αρχικά μόνο με κιβώτια ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη. Νέο εδώ είναι το αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων 8G-DCT, το οποίο τοποθετείται σε συνδυασμό με τον μεγαλύτερο πετρελαιοκινητήρα. Θα ακολουθήσουν νέοι κινητήρες και μοντέλα με τετρακίνηση 4MATIC.

Εξοπλισμός – Τιμές

Στην ελληνική αγορά ο βασικός εξοπλισμός της νέας Mercedes-Benz B-Class περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Ενεργή υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας
  • Active Brake Assist
  • Easy Pack Tailgate
  • Αερόσακος γονάτων οδηγού
  • Mercedes-Benz σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης
  • Μονάδα επικοινωνιών (LTE) για τη χρήση υπηρεσιών Mercedes me connect
  • Χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι
  • Cruise Control
  • Σύστημα κλιματισμού Thermatic
  • Προεγκατάσταση ψηφιακού ραδιοφώνου
  • DYNAMIC SELECT
  • Δερμάτινο τιμόνι νέας γενιάς με πλήκτρα αφής και ενσωματωμένο Cruise Control
  • Touchpad με κομψή σχεδίαση
  • MBUX σύστημα πολυμέσων CONNECT 20
  • Πακέτο Style
  • Ζάντες αλουμινίου 16”
  • Πακέτο άνεσης καθισμάτων
  • Σύστημα προστασίας πεζών
  • Πακέτο φωτισμού και ορατότητας
  • Υαλοκαθαριστήρες με αισθητήρα βροχής

Οι τιμές ξεκινούν από 32.560 ευρώ στην έκδοση B 180 και 32.900 ευρώ στη Β 200, ενώ οι εκδόσεις diesel ξεκινούν επίσης από τις 32.900 ευρώ. Οι πετρελαιοκίνητες εκδόσεις των 2,0 λίτρων 150 και 190 ίππων κοστίζουν από 40.960 ευρώ και 48.926 ευρώ αντίστοιχα.

Οι πωλήσεις της νέας B-Class ξεκίνησαν ήδη και αυτοκίνητα βρίσκονται ήδη στις εκθέσεις των εξουσιοδοτημένων διανομέων στην Ελλάδα.

Δείτε ακόμη:

Δοκιμή Mercedes-Benz A200 AMG Line 7G-DCT