25 χρόνια Opel Calibra

5 Σεπτεμβρίου 2014     
Έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο σαλόνι αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το 1989 και από την πρώτη στιγμή εντυπωσίασε με την αεροδυναμική του, την τεχνολογία του αλλά και το supercar “look” του. Το Opel Calibra ήταν χωρίς αμφιβολία το πιο επιτυχημένο coupe των 1990s με σχεδόν 240.000 πωλήσεις σε 7 χρόνια.

Μετά την επιτυχία των Manta, Opel GT και Monza, το αεροδυναμικό Calibra συνέχισε τη συνταγή επιτυχίας της Opel γιορτάζοντας την πρεμιέρα του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (IAA) το 1989, πριν από 25 χρόνια. Ήταν ένα εξαιρετικά “προχωρημένο” πρωτότυπο, πολύ μπροστά από την εποχή του με τον καλύτερο συντελεστή οπισθέλκουσας από όλα τα αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής, ανεξάρτητη ανάρτηση και ημι-υστερούντες βραχίονες στον πίσω άξονα, προαιρετικό σύστημα τετρακίνησης (AWD) και σύγχρονους βενζινοκινητήρες με καταλυτικούς μετατροπείς κλειστού βρόγχου ως στάνταρ. Με τέτοια προσόντα, το 1990, το Calibra κέρδισε επάξια το περίοπτο Χρυσό Τιμόνι, το πλέον αναγνωρισμένο βραβείο αυτοκινήτου της Γερμανίας.
Ο βασικός δίλιτρος κινητήρας με 115 hp επιτάχυνε τον παγκόσμιο πρωταθλητή αεροδυναμικής της Opel μέχρι την τελική ταχύτητα των 203 km/h, ενώ με τη 16-βάλβιδη έκδοση 150 hp έφτανε τα 223 km/h. Το Calibra συνδύαζε συναρπαστική σχεδίαση, βελτιστοποιημένη αεροδυναμική και καθημερινή πρακτικότητα παρά το coupé σχήμα του. Το μακρύ μεταξόνιο του Calibra διασφάλιζε άφθονους χώρους και ανέσεις για τέσσερις επιβάτες, ενώ ο στάνταρ εξοπλισμός περιλάμβανε υδραυλικό τιμόνι, πεντατάχυτο κιβώτιο πυκνής κλιμάκωσης, ηχοσύστημα έξι ηχείων και φυμέ κρύσταλλα.
Opel Calibra Turbo 204 hp
Το Calibra λανσαρίστηκε στην αγορά το 1990 και προαιρετικά ήταν διαθέσιμο και με σύστημα AWD. Το Calibra 4×4 εντυπωσίασε με την εξαιρετική πρόσφυση, την σταθερότητα πέδησης και την απόλυτα ασφαλή οδηγική συμπεριφορά. Το Μάρτιο του 1992 η Opel τάραξε τα νερά με τον ερχομό του Calibra Turbo. Τετρακίνηση, 6-τάχυτο κιβώτιο, σπορ καθίσματα και 16άρες ζάντες αλουμινίου με φαρδιά ελαστικά 205/50, όλα στάνταρ, ωστόσο την παράσταση έκλεψε ο 2.0 turbo που απέδιδε 204 hp, τιμή άκρως εντυπωσιακή για την εποχή.
Opel Calibra Cliff Motorsport Edition
Με το εργοστασιακό ντεμπούτο της Opel στο DTM (1993/94), η μάρκα παρουσίασε το νέο 2.5 V6 Calibra 170 hp, μαζί με δίλιτρες, τετρακύλινδρες εκδόσεις με λευκή-κίτρινη DTM εμφάνιση. Όσοι επέλεξαν ένα Calibra Cliff Motorsport Edition το Μάιο του 1996 ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους. Το χρώμα ήταν ίδιο με του αγωνιστικού αυτοκινήτου Κατηγορίας 1 με το οποίο ο Manuel Reuter έμελλε να κερδίσει το ITC, τη σειρά που διαδέχτηκε το DTM σαν Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, για την Opel στο τέλος της σεζόν. Το αγωνιστικό Cliff με έγκριση τύπου για δρόμο είχε χαμηλότερο σπορ πλαίσιο κατά 20 mm και ζάντες ελαφρού κράματος αλουμινίου BBS (7J x 16).
Opel Calibra V6 Class 1 Touring Car
Ένα μόλις χρόνο μετά την επιτυχία του στο ITC, το Calibra πέρασε μία ακόμα φάση ανανέωσης της γκάμας, αυτή τη φορά προς το τέλος της παραγωγής. Μετά από 222.000 ταξινομήσεις από το 1990, η ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής Last Edition επρόκειτο να γράψει το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία του Calibra. Μπορούσε να παραγγελθεί μέχρι το τέλος Απριλίου του 1997 και ήταν εφοδιασμένη με σπορ πλαίσιο, ζάντες BBS, δερμάτινο σαλόνι και A/C δίνοντας έμφαση στην πολυτέλεια. Η γκάμα κινητήρων περιλάμβανε τον V6 2.5L και έναν τετρακύλινδρο, δίλιτρο 136 hp. Η 29η Αυγούστου του 1997 σηματοδότησε την επίσημη λήξη παραγωγής. Μετά από επτά χρόνια, 238.647 Calibra είχαν κατασκευαστεί.
Opel Calibra DTM Edition
Διαβάστε ακόμη: