Αυτή είναι μία νέα εποχή για τη Volkswagen στους αγώνες. Αποκαλύφθηκε το αμιγώς ηλεκτρικό I.D. R Pikes Peak το οποίο επαναφέρει τη μάρκα στη θρυλική ανάβαση του Κολοράντο, στις ΗΠΑ. Με ισχύ που φτάνει τους 680 ίππους (500kW), 650Nm ροπής και βάρος που δεν ξεπερνά τα 1.100 κιλά, το συγκεκριμένο υπεραυτοκίνητο στις 24 Ιουνίου 2018 θα προσπαθήσει να σπάσει το ρεκόρ των 8:57.118 στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στον «αγώνα προς τα σύννεφα».

Δείτε ακόμη: Ανεβαίνοντας στο Pikes Peak το 1966

Με δύο ηλεκτροκινητήρες

Όπως και με το εντυπωσιακό Golf με τους δύο κινητήρες που έλαβε μέρος στο Pikes Peak το 1985, 1986 και το 1987, έτσι και τώρα οι μηχανικοί επέλεξαν τη λύση των δύο κινητήριων συνόλων. Το I.D. R Pikes Peak διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, οι οποίοι εξασφαλίζουν στον αυτοκίνητο συνολική ισχύ που φτάνει τους 680 ίππους (500kW). Σε αναλογία με τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα παραγωγής, ως βασική μονάδα αποθήκευσης ενέργειας επιλέχθηκε η λύση των συσσωρευτών ιόντων λιθίου. Οι απαιτήσεις από τις κυψέλες της μπαταρίας είναι τεράστιες. Η πυκνότητα ισχύος είναι κρίσιμος παράγοντας για το σύστημα, κατά την παραγωγή υψηλής τάσης. Σε αντίθεση όμως με τα μοντέλα μαζικής παραγωγής, όπου ο στόχος είναι η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής εμβέλειας, οι μηχανικοί της αγωνιστικής ομάδας επεδίωξαν να επιτύχουν την μέγιστη απόδοση ισχύος.

Στα 20 χιλιόμετρα της ανάβασης, έχουμε παραγωγή σχεδόν του 20% της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας όχι από τους συσσωρευτές αλλά από ανάκτηση ενέργειας. Στη φάση του φρεναρίσματος, οι ηλεκτροκινητήρες, όπου σε αυτή την περίπτωση λειτουργούν ως γεννήτριες, μετατρέπουν σε ηλεκτρική ένα μέρος της ενέργειας πέδησης και τροφοδοτούν στη συνέχεια την μπαταρία.

Volkswagen I.D.R. Pikes Peak

Ξεκινούν οι δοκιμές

Από σήμερα ξεκινά για τη Volkswagen το πρόγραμμα δοκιμών στη διαδρομή των 19,99 χιλιομέτρων του Pikes Peak, οι οποίες ωστόσο είναι πολύ περιορισμένες και μόνο σε ορισμένα τμήματα. Για το λόγο αυτό, η πλειονότητά τους δεν γίνεται στην πραγματική διαδρομή, αλλά σε πίστα.

Στο τιμόνι του Volkswagen I.D. R Pikes Peak, στην προσπάθεια κατάρριψης του ρεκόρ, θα βρεθεί ο κορυφαίος στον κόσμο οδηγός τέτοιων διαδρομών και τρεις φορές νικητής του Pikes Peak, ο Romain Dumas. Ο 39χρονος Γάλλος, εκτός των 3 νικών στο Pikes Peak, έχει επίσης ανέβει και 2 φορές στο 1ο σκαλί του βάθρου στον 24ωρο αγώνα του Le Mans.

Η μεγάλη μέρα είναι η 24η Ιουνίου 2018. Εκκίνηση σε υψόμετρο 2.862μ, 1.440μ κάθετης ανάβασης, 156 στροφές, 100% άσφαλτος, και όλα αυτά σε ένα και μοναδικό πέρασμα, σε μία μόνον προσπάθεια. Για την κατάρριψη του ρεκόρ δεν αρκεί μόνο η τέλεια κατάσταση μηχανής και οδηγού, αλλά και ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι καιρικές συνθήκες. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, στα 4.302μ. που βρίσκεται η κορυφή και ο τερματισμός του Pikes Peak, η θερμοκρασία να βρίσκεται κάτω από το μηδέν, ακόμα και το Ιούνιο.