«Χρυσό» το 2017 για το Skoda Fabia R5

Το Skoda Fabia R5 είναι το πιο επιτυχημένο αγωνιστικό του 2017, αγωνιστικά και εμπορικά.

Η χρονιά που φεύγει ήταν η πλέον επιτυχημένη για τη Skoda Motorsport, στα 116 χρόνια της ιστορίας της! Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλλυ, η Skoda πανηγύρισε τον τίτλο σε οδηγούς και κατασκευαστές της κατηγορίας WRC 2, όπου συμμετείχε. Οι Σουηδοί Pontus Tidemand και Jonas Andersson κατέκτησαν τον παγκόσμιο τίτλο με ένα Fabia R5. Ωστόσο, το Skoda Fabia R5 αναδείχθηκε πρωταθλητής και σε πολλούς ακόμα διεθνείς και εθνικούς θεσμούς, μεταξύ των οποίων και στο ελληνικό πρωτάθλημα ράλλυ, το οποίο κέρδισαν οι Σωκράτης Τσολακίδης και Χάρης Δήμος.

Οι Πρωταθλητές Ράλλυ Ελλάδος, Σωκράτης Τσολακίδης-Χάρης Δήμος.

Το Fabia R5 διακρίθηκε ακόμη στο πρωτάθλημα ράλλυ Ασίας-Ειρηνικού (FIA APRC), με τους Gaurav Gill-Stephane Prevot να παίρνουν τον τίτλο για τρίτη μάλιστα συνεχή χρονιά! Παράλληλα, οι Ole Christian Veiby-Stig Rune Skjærmoen τερμάτισαν στη δεύτερη θέση στο APRC, σημειώνοντας ένα εντυπωσιακό 1-2 για τη Skoda.

Σε επίπεδο πωλήσεων, περισσότερα από 170 Fabia R5 πουλήθηκαν το 2017, τόσο σε μεμονωμένους οδηγούς όσο και σε οργανωμένες ομάδες ράλλυ. Για το 2018, η Skoda Motorsport θα διατηρήσει τους πρωταθλητές Pontus Tidemand και Jonas Andersson, παράλληλα με την προώθηση του Νορβηγικού διδύμου Veiby και Skjærmoen. Παράλληλα, η Skoda έχει ανακοινώσει επισήμως το όνομα του 17χρονο Kalle Rovanpera, γιο του παλιού οδηγού Harry Rovanpera.

Το 2018 μπαίνει δυναμικά στην κατηγορία R5 και η Citroen, ενώ ήδη η Volkswagen ανακοίνωσε την εξέλιξη του Polo GTI R5, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το πως θα εξελιχθεί η χρόνια με τα νέα δεδομένα.