Πώς τα πήγαν οι δύο Έλληνες στον τελικό του FIA Rally Star;

Ολοκληρώθηκε ο ευρωπαϊκός τελικός του FIA Rally Star, στο οποίο η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από δύο οδηγούς.

Με την είσοδό τους στον ημιτελικό του ευρωπαϊκού τελικού του FIA Rally Star, ο Κωνσταντίνος Τακιδέλλης και ο Αχιλλέας Χριστοδούλου επιστρέφουν από το Estering της Γερμανίας έχοντας πετύχει δύο εξαιρετικά ανταγωνιστικές εμφανίσεις και με πλούσιες εμπειρίες για την περαιτέρω αγωνιστική τους εξέλιξη.

Οδηγώντας στην πίστα Crosscar του Αμβούργου το αγωνιστικό ΤΝ5 Cross Car 115 ίππων του οργανισμού LifeLive (που ίδρυσε ο αστέρας του WRC Thierry Neuville με τον αδελφό του, Yannick) ο Α. Χριστοδούλου πέτυχε στον προκριματικό (Stage 1) τον τρίτο χρόνο και ο Κ. Τακιδέλλης τον πρώτο του αντίστοιχου ομίλου στον οποίο ο καθένας συμμετείχε.

Μπαίνοντας, λοιπόν, στην πρώτη τριάδα των ομίλων τους έπειτα από τρεις γύρους στη διαδρομή των 750 μέτρων, οι δύο εκπρόσωποι της χώρας μας στο θεσμό προκρίθηκαν στον ημιτελικό (Stage 2) – στους 33 που πέρασαν από τους συνολικά 89 συμμετέχοντες, από 22 χώρες, ηλικίας 17-26 ετών. Η επιδείνωση του καιρού με βροχή και έντονο αέρα και ορισμένα ατυχήματα άλλων οδηγών, που προκάλεσαν ζημιές στο TN5 Cross Car, είχαν
ως αποτέλεσμα ο ημιτελικός να διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής (29-30/1), αντίστοιχα.

Η ταχύτητα των δύο Ελλήνων στα δύο περάσματά του από τη διαδρομή -αυτή τη φορά- των 2 χιλιομέτρων ήταν και πάλι εντυπωσιακή και ανταγωνιστική. Όμως ορισμένα μικρά λάθη τους στέρησαν την πρόκριση από το μεγάλο τελικό. Από την τελική 12άδα που προέκυψε, μεγάλος νικητής του ευρωπαϊκού τελικού του FIA Rally Star 2022 αναδείχθηκε ο Εσθονός Romet Jurgenson, ο οποίος θα ενταχθεί στο πρόγραμμα προπόνησης και πνευματικής προετοιμασίας του FIA Rally Star το 2023, συμμετέχοντας μαζί με τους πέντε
νικητές των τελικών των άλλων ηπείρων συν την ταχύτερη γυναίκα σε έξι Ράλλυ του χρόνου. Καθένας τους στο μπάκετ ενός Ford Fiesta Rally3 της M-Sport.

Στο τέλος του 2023, οι τέσσερις καλύτεροι από τους επτά οδηγούς του προγράμματος θα κερδίσουν μια χρονιά στο πρωτάθλημα FIA Junior WRC για το 2024. Έπειτα, οι τρεις καλύτεροι θα κάνουν μία ακόμη σεζόν στον ίδιο θεσμό το 2025, και αν ένας από αυτούς κατακτήσει το πρωτάθλημα θα αγωνιστεί στο WRC2 με αυτοκίνητο προδιαγραφών Rally2 το 2026, και με πλήρη κάλυψη των εξόδων από τη FIA.

Πέραν της οδήγησης του TN5 Cross Car, κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν και σε δοκιμασίες αντανακλαστικών και ψηφιακής οδήγησης, ενώ εξετάστηκαν και προσοφικά από την πενταμελή επιτροπή κριτών. Αυτή αποτελούνταν από τον Αντιπρόεδρο Αθλητισμού της FIA Robert Reid, τον ιδιοκτήτη της M-Sport Malcolm Wilson, τον Rally Activity Manager της Pirelli Terenzio Testoni, τον Thierry Neuville και την Pernilla Solberg.