Η επιστροφή της Lancia στα ράλλυ είναι γεγονός, βασισμένη στη νέα γενιά Ypsilon η οποία θα επιστρέψει στις ειδικές διαδρομές ως Ypsilon Rally 4 HF.

Η Lancia αποκαλύπτει το νέο Lancia Ypsilon HF, την έκδοση υψηλών επιδόσεων του πρώτου αυτοκινήτου της νέας εποχής της μάρκας. Το μοντέλο θα είναι 100% ηλεκτρικού και θα παρουσιαστεί στην αγορά τον Μάιο του 2025. Ωστόσο, τα μεγάλα νέα αφορούν στον κόσμο των ράλλυ, καθώς αυτό το μοντέλο θα αποτελέσει τη βάση για το αγωνιστικό Lancia Ypsilon Rally 4 HF που θα σηματοδοτήσει το comeback στον κόσμο του motorsport.

Η Lancia ανέκαθεν ήταν στις καρδιές του κόσμου για το αγωνιστικό της πνεύμα, που αντιπροσωπεύεται δικαίως από τις θρυλικές Delta Integrale αλλά και παλαιότερα με τις 037 και Stratos. Αυτά τα αυτοκίνητα του παρελθόντος την έχουν κάνει την πιο επιτυχημένη μάρκα όλων των εποχών στον κόσμο του ράλλυ. Και αυτό το αγωνιστικό πνεύμα ανθίζει ξανά σήμερα!

Lancia Ypsilon Rally4 HF

Lancia Ypsilon HF

Το Lancia Ypsilon HF είναι η έκφραση της πιο ανταγωνιστικής ψυχής της μάρκας. Η Lancia εμπνέεται για άλλη μια φορά από το παρελθόν της. Με έναν 100% ηλεκτρικό κινητήρα ισχύος 240 ίππων και με επιτάχυνση 0-100 km/h σε μόλις 5,8 δευτερόλεπτα, το Ypsilon HF θα χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη εμφάνιση. Η κορυφαία έκδοση έχει χαμηλωμένο αμάξωμα και πιο μυώδη σχήματα, εμπνευσμένα από εμβληματικά και ριζοσπαστικά αυτοκίνητα που έχουν γράψει την ιστορία της μάρκας.

Το ντεμπούτο του στην αγορά θα γίνει τον Μάιο του 2025, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες εκδόσεις HF και για τα μοντέλα Gamma και Delta. Βέβαια σήμερα η Lancia δεν είναι διαθέσιμη ως μάρκα στην ελληνική αγορά, θα είναι σίγουρα ενδιαφέρον όμως να τη δούμε να επιστρέφει κάποια στιγμή στο μέλλον.

Lancia Ypsilon Rally4 HF

Το έμβλημα HF με το θρυλικό ελαφαντάκι υπογράφει τις εκδόσεις υψηλών επιδόσεων και πάλι. Αρχικά παρουσιάστηκε το 1960 στην έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης, όταν μια ομάδα παθιασμένων ιδιοκτητών αυτοκινήτων Lancia ίδρυσε το “Lancia Hi-Fi” (Hi-Fi όπως High-Fidelity), ένα αποκλειστικό club αφιερωμένο στους πιο πιστούς πελάτες της μάρκας και αποκλειστικά για όσους έχουν αγοράσει τουλάχιστον 6 καινούργια αυτοκίνητα Lancia.

Το λογότυπο της HF έγινε στη συνέχεια διακριτικό στοιχείο της HF Squadra Corse Lancia, που ιδρύθηκε το 1963 από τον Cesare Fiorio μαζί με ορισμένους οδηγούς και παθιασμένους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Lancia, και έχει «υπογράψει» πολλές από τις νίκες της μάρκας. Το ιστορικό λογότυπο αποτελούνταν από τα κεφαλαία γράμματα HF, λευκό σε μαύρο φόντο, με τέσσερις τρεχούμενους κόκκινους ελέφαντες και στο κάτω μέρος το SQUADRA CORSE. Ο ελέφαντας επιλέχθηκε ως γούρι, δεδομένου του μύθου ότι, μόλις εκτοξευθούν σε έναν αγώνα, αυτά τα ζώα είναι ασταμάτητα και ως εκ τούτου γίνονται σύμβολο απόδοσης και οδηγικής απόλαυσης. Το κόκκινο ελεφαντάκι εμφανίστηκε και πάλι στην τελευταία εκδοχή της θρυλικής Delta Integrale, ένα αυτοκίνητο σύμβολο των αγωνιστικών επιτυχιών της Lancia!

Lancia Ypsilon HF

Η Lancia ξανά στους αγώνες ράλλυ

Η Lancia αποφάσισε να επιστρέψει στον κόσμο των ράλλυ, ξεκινώντας από την κατηγορία Rally 4. Μια κατηγορία που αντιπροσωπεύει το καθαρό πάθος, με πρωταγωνιστές τους νέους οδηγούς που ξεκινούν την καριέρα τους. Μια νέα αρχή σε τέλειο στυλ Lancia, που χαρακτηρίζεται από φιλοδοξία, πραγματισμό και ταπεινότητα, σύμφωνα με την αποστολή και το DNA της μάρκας. Η Lancia εξακολουθεί να είναι η πιο επιτυχημένη μάρκα όλων των εποχών στον κόσμο των ράλι, με 15 Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ράλλυ, 3 Παγκόσμια Πρωταθλήματα Κατασκευαστών Αντοχής, μία νίκη στο 1000 Miglia, 2 στο Targa Florio και 1 στο Carrera Panamericano.

Η Lancia Ypsilon Rally 4 HF δε θα είναι βεβαίως ηλεκτρική όπως το αυτοκίνητο δρόμου. Ακολουθώντας τις προδιαγραφές της αγωνιστικής κατηγορίας, τροφοδοτείται από έναν turbo 3κύλινδρο κινητήρα 1,2 λίτρων που αποδίδει 212 ίππους. Η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω μηχανικού κιβωτίου 5 σχέσεων και μηχανικό μπλοκέ διαφορικό.

Ευχή όλων μας είναι να τη δούμε και στις μεγαλύτερες κατηγορίες των τετρακίνητων αγωνιστικών, γιατί όχι και δίπλα στα θηρία της Rally 1.