Ποδαρικό με Rally Dakar, στις 2 Ιανουαρίου η εκκίνηση

Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν για να δοθεί η εκκίνηση του Rally Dakar 2017, του γνωστού αγώνα αντοχής για ανθρώπους και μηχανές. Το Dakar 2017 επιστρέφει στην Νότια Αμερική από 2 έως 14 Ιανουαρίου και θα επισκεφτεί νέα εδάφη, καθώς η Παραγουάη θα είναι η 29η χώρα που θα φιλοξενήσει τον αγώνα. Η εκκίνηση θα δοθεί από την Ασουνσιόν της Παραγουάης και από εκεί θα κατευθυνθεί προς την Αργεντινή, θα περάσει από τη Βολιβία, θα επιστρέψει στην Αργεντινή για να τερματίσει στις 14 Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα της χώρας του τάνγκο, το Μπουένος Άιρες.

Ο μεγαλύτερος και δυσκολότερος αγώνας ράλλυ ξεκινά…

Οι συμμετέχοντες οδηγοί θα αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και πολλές ειδικές διαδρομές με εκπλήξεις στη Βολιβία και την Αργεντινή, χώρες που αποτελούν ένα θρυλικό μέρος της εμπειρίας του Dakar. Η νέα διαδρομή του αγώνα επιβεβαιώνει τη φήμη του ως τον πιο extreme αγώνα ράλι στον κόσμο. Επτά ειδικές διαδρομές θα έχουν μήκος πάνω από 400km και μία πάνω από 500km, ενώ για 6 συνεχόμενες ημέρες τα πληρώματα θα κινηθούν σε υψόμετρο 3.500 μ. Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το υψόμετρο, υψηλές θερμοκρασίες, πολλά ποτάμια, αμμόλοφους και άλλα «θηρία» της φύσης. Δεν είναι η απόσταση που απασχολεί διοργανωτές και συμμετέχοντες, αλλά η ένταση που θα συνοδεύει τον ανταγωνισμό. Το κάθε πλήρωμα θα πρέπει να γνωρίζει ότι ένα λάθος στα τεχνικά κομμάτια της διαδρομής, αλλά και η τακτική για τις θέσεις εκκίνησης της επόμενης ημέρας μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα.
Ο θεσμός του ράλι αντοχής ξεκίνησε το 1979 ως Rally Paris-Dakar, με την εκκίνησή του να δίνεται από την γαλλική πρωτεύουσα και στη συνέχεια τα πληρώματα περνούσαν στην Αφρική και διασχίζοντάς την τερμάτιζαν στο Ντακάρ. Το 2008 ο αγώνας ματαιώθηκε λόγω του πολέμου που υπήρχε στη Μαυριτανία και την επόμενη χρονιά (2009) μεταφέρθηκε στη Λατινική Αμερική.