Πεθαίνει η LMP1; Εκτός WEC και η Porsche

Αβέβαιο είναι το μέλλον του World Endurance Championship, αφού και η Porsche ανακοίνωσε ότι αποσύρεται άμεσα από το θεσμό. Τον ίδιο δρόμο παίρνει και η Audi (όπως ήδη ανακοίνωσε από πέρυσι), αφήνοντας την ομάδα της Toyota μόνη της ως εργοστασιακή συμμετοχή στην κλάση LMP1 και πρακτικά χωρίς αντίπαλο. Αυτή είναι η 4η φορά που κάποια εργοστασιακή ομάδα αποσύρεται από το θεσμό τα τελευταία 6 χρόνια (θυμίζουμε Peugeot, Nissan, Audi). Βέβαια υπάρχουν και ιδιωτικές ομάδες, αλλά ο ανταγωνισμός σε καμία περίπτωση δε θα είναι ο ίδιος.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Porsche, η φίρμα τραβά την πρίζα στο πρόγραμμα του WEC -το οποίο παρεμπιπτόντως κοστίζει περί τα 250 εκ. ευρώ το χρόνο- για να επικεντρώσει τις δυνάμεις της στη Formula E, όπου θα συμμετέχει από τη σαιζόν του 2019. Το μέλλον της αυτοκίνησης γνωρίζουμε ότι θα είναι ηλεκτρικό, ωστόσο το ίδιο φαίνεται θα ακολουθήσει και το motorsport. Μη γελιόμαστε όμως, κάπου πίσω από αυτή τη απόφαση βρίσκεται το σκάνδαλο Dieselgate που έπληξε το γερμανικό κολοσσό (VW Group). Πρέπει να βρεθούν χρήματα και μια αποτελεσματική λύση είναι οι περικοπές στο motorsport.
Βέβαια παρά την αποχώρηση της Porsche από την κατηγορία LMP1, η εταιρία θα συνεχίζει στην κλάση GTE με την 911 RSR, η οποία μάλιστα προσφάτως ανανεώθηκε.