Η δημοφιλής Toyota Corolla ανανεώνεται και επαναλανσάρεται με μικρές σχεδιαστικές αλλαγές αλλά κυρίως με την νέα, 5η γενιά υβριδικής τεχνολογίας και κινητήρες 140 και 196 ίππων.

Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις λέει η γνωστή παροιμία. Όμως μπορείς να την κάνεις καλύτερη με μικροβελτιώσεις ουσίας. Κάτι τέτοιο λοιπόν έκανε και η Toyota αναβαθμίζοντας την Corolla, η οποία επαναλανσάρεται στις εκδόσεις hatchback, Touring Sports και sedan με μικρές σχεδιαστικές αλλαγές αλλά κυρίως αποδοτικότερα υβριδικά σύνολα.

Τι αλλάζει σχεδιαστικά;

Οι αλλαγές στο αμάξωμα των εκδόσεων Corolla είναι περιορισμένες ως ανεπαίσθητες. Ωστόσο οι προ προσεκτικοί θα διαπιστώσουν ότι πλέον έχουμε νέο μοτίβο στο πλέγμα της εμπρός μάσκας, μικροαλλαγές στα πλαίσια των προβολέων ομίχλης αλλά και νέα σχέδια ζαντών αλουμινίου. Οι πλουσιότερες εκδόσεις πλέον αποκτούν νέους προβολείς bi-LED, ενώ στην έκδοση High συνδυάζονται με Adaptive High-beam System (AHS). Οι επιλογές εξωτερικών χρωμάτων περιλαμβάνουν και τρεις νέες αποχρώσεις (Juniper Blue, Midnight Teal και Metallic Grey.

2023 Toyota CorollaΣτο εσωτερικό υπάρχουν πλέον νέα γραφικά, ταπετσαρίες και ανάγλυφα μοτίβα που προσθέτουν ένα τρισδιάστατο βάθος. Οι συνδυασμοί επενδύσεων και ταπετσαριών ακολουθούν τα νέα θέματα Dark και Light Harmony (ανάλογα με τον τύπο του αμαξώματος) με ταιριαστά χρώματα και φινιρίσματα που προσδίδουν στην καμπίνα μία σύγχρονη, κομψή αίσθηση. Η νέα Corolla επωφελείται από τις πιο πρόσφατες ψηφιακές λειτουργίες και δυνατότητες των συστημάτων πολυμέσων της Toyota και θα μπορεί να δέχεται over-the-air ενημερώσεις, νέες λειτουργίες και αναβαθμίσεις. Η μεγαλύτερη οθόνη πολυμέσων 10.5” διαθέτει αντιθαμβωτική επιφάνεια και γραφικά υψηλής ευκρίνειας.

Ξεκινώντας από την έκδοση Active Plus, η οθόνη του οδηγού έχει μετασχηματιστεί σε ένα νέο πίνακα οργάνων 12.3” που μπορεί να προσαρμοστεί στις προτιμήσεις του οδηγού με τέσσερις διαφορετικές διαμορφώσεις (Casual, Smart, Sport και Tough). Τα αυτοκίνητα περιλαμβάνουν πρόσβαση για τέσσερα χρόνια και χωρίς περιορισμούς στο Toyota Smart Connect, που τους παρέχει πρόσβαση σε “always on” πλοήγηση μέσω cloud και πληροφορίες κυκλοφορίας και ταξιδιού σε πραγματικό χρόνο.

2023 Toyota CorollaΟ οδηγός μπορεί επίσης να κάνει χρήση ενός νέου, ενσωματωμένου φωνητικού συστήματος που αναγνωρίζει αιτήματα σε φυσική γλώσσα ομιλίας για τον έλεγχο του συστήματος πολυμέσων ή λειτουργιών του οχήματος όπως το άνοιγμα ή το κλείσιμο των παραθύρων. Επίσης, μία σειρά από απομακρυσμένες υπηρεσίες διατίθενται με χρήση του MyT app, επιτρέποντας στους οδηγούς να χρησιμοποιούν το smartphone τους για να κλειδώνουν ή να ξεκλειδώνουν το αυτοκίνητό τους, να χειρίζονται το σύστημα ελέγχου κλιματισμού για να θερμαίνουν ή να ψύχουν την καμπίνα πριν από ένα ταξίδι, να ενεργοποιούν τα αλάρμ και να εντοπίζουν το όχημά τους.

Πέμπτη γενιά υβριδικής τεχνολογίας

Περισσότερη ουσία υπάρχει στις τεχνολογικές αλλαγές βεβαίως της ανανεωμένης Toyota Corolla. Το μοντέλο πλέον ενσωματώνει την 5η γενιά του αυτοφορτιζόμενου, πλήρως υβριδικού συστήματος της μάρκας. Όπως και στο τρέχον μοντέλο, διατίθενται υβριδικά συστήματα 1.8 και 2.0 λίτρων. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις τα ανανεωμένα Corolla επωφελούνται από σημαντικές αλλαγές στον θερμικό κινητήρα αλλά και στον ηλεκτροκινητήρα τους. Η μονάδα ελέγχου ισχύος (PCU) και ο ηλεκτροκινητήρας, σε συνδυασμό με τη μονάδα κιβωτίου/διαφορικού, έχουν επανασχεδιαστεί, ενώ η μπαταρία ιόντων λιθίου είναι ισχυρότερη αλλά μικρότερη και ελαφρύτερη έως και κατά 18 kg, ανάλογα με το σύστημα κίνησης.

Η Corolla Hybrid 1.8 πλέον αποδίδει συνδυαστικά140 ίππους, επιταχύνοντας ταχύτερα στο 0-100 κατά 1,7 δευτερόλεπτα (πλέον σε 9,2 δευτ). Παρά την αυξημένη απόδοση, οι εκπομπές CO2 αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες στα 102 g/km. Οι 2-λιτρες υβριδικές εκδόσεις πλέον έχουν αυξημένη ισχύς στους 196 ίππους, ενώ έχει εξοικονομηθεί σχεδόν μισό δευτερόλεπτο από τον χρόνο επιτάχυνσης 0-100 km/h (πλέον στα 7,5 δευτ). Αναμένεται μείωση κατά 3 g/km στις τιμές εκπομπών CO2 συνδυασμένο κύκλο, στα 107 g/km.

Αλλαγές έγιναν ωστόσο και στο σημείο που η Corolla έδειχνε να «πονάει» περισσότερο. Στην επιτάχυνση εν κινήσει. Τώρα, χάρη στο νέο καλιμπράρισμα του συστήματος ελέγχου του υβριδικού συστήματος, η επιτάχυνση αντικατοπτρίζει περισσότερο τις προθέσεις του οδηγού και τη χρήση του πεντάλ του γκαζιού, δημιουργώντας την κατάλληλη αίσθηση σε επίπεδο διαμήκους επιτάχυνσης – και συνολικά μία διαισθητική αίσθηση. Αυτό έχει επιτευχθεί με μείωση των στροφών του κινητήρα κατά την επιτάχυνση. Ο θόρυβος του συστήματος μετάδοσης κίνησης κατά την επιτάχυνση έχει επίσης μειωθεί.

Η ανανεωμένη γενιά Toyota Corolla αναμένεται στους ελληνικούς δρόμους από τις αρχές του 2023, ενώ οι προ-παραγγελίες θα ξεκινήσουν προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Δες τη video-δοκιμή της τρέχουσας Toyota Corolla Hybrid