Η Peugeot σήκωσε το σεντόνι στο πολυαναμενόμενο νέο 3008, το οποίο έρχεται ριζικά αλλαγμένο και αρχικά σε πλήρως ηλεκτρικές εκδόσεις.

Με εντελώς νέα σχεδίαση και βασισμένο σε μια ολοκαίνουρια πλατφόρμα, το ολοκαίνουριο Peugeot e-3008 έρχεται για να επανατοποθετήσει τη γαλλική μάρκα στο χάρτη των εξηλεκτρισμένων C-SUV. Το νέο 3008 πηγαίνει τη σχεδίαση μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, υιοθετώντας νέα σχεδιαστικά στοιχεία και μια σειρά από λεπτομέρειες που πρωτογνωρίσαμε στο 408 αλλά και το ανανεωμένο 2008.

Αυτό που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον στο νέο 3008 είναι το γενικότερο του σχήμα, το οποίο και ξεφεύγει από τα παραδοσιακά σχήματα ενός τυπικού SUV και έρχεται με περισσότερα fastback και liftback στοιχεία. Αυτή είναι η τρίτη γενιά του μοντέλου, το οποίο και δείχνει πιο μυώδες και σίγουρα πιο δυναμικό από ποτέ. Με μήκος 4,54 μέτρα και πλάτος 1,89 μ., το νέο μοντέλο έρχεται με καλούς χώρους και ένα ευρύχωρο χώρο φόρτωσης στα 520 λίτρα, όσο και το τρέχον μοντέλο. Ωστόσο, το συνολικό σχήμα είναι αισθητά πιο αεροδυναμικό, χωρίς αυτό να επηρεάζει τις εσωτερικές ανέσεις.

Peugeot 3008Αρχικά ως ηλεκτρικό

Αρχικά το μοντέλο αποκαλύφθηκε στην αμιγώς ηλεκτρική εκδοχή του, ωστόσο μετά το λανσάρισμα θα ακολουθήσουν και εκδόσεις με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αν και δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για τα μοντέλα που θα ακολουθήσουν, είναι πολύ πιθανόν να δούμε αποκλειστικά υβριδικές εκδόσεις.

Αυτό που είναι σίγουρο, έχει να κάνει με τις εκδόσεις του e-3008, το οποίο και θα έρθει σε τρεις εκδόσεις ισχύος. Η πρώτη έκδοση χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα με απόδοση 210 ίππων και 343 Nm ροπής, σε συνδυασμό με μπαταρία χωρητικότητας 73 kWh. Η αυτονομία εδώ θα είναι έως 525 χλμ, με την κίνηση να μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς. Η δεύτερη επιλογή θα είναι και αυτή με το  μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού φέρει μπαταρία 98 kWh, αποδίδει 230 ίππους και έχει σύμφωνα με την Peugeot αυτονομία 700 χλμ. Η κορυφαία έκδοση χρησιμοποιεί δύο ηλεκτροκινητήρες, προσφέροντας έτσι και τετρακίνηση. Η συνολική ισχύς είναι 320 ίπποι, ενώ η μπαταρία των 73 kWh υπόσχεται 525 χλμ. κατά WLTP. Όλα τα ηλεκτρικά Peugeot e-3008 δέχονται DC φόρτιση έως 160 kW και θα μπορούν να φορτίσουν από το 20% στο 80% της μπαταρίας σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Panoramic i-Cockpit

Το εσωτερικό στο νέο 3008 αλλάζει και αυτό σχεδίαση, αποκτώντας μια ενιαία κυρτή οθόνη 21 ιντσών στο ταμπλό. Αυτή εκτείνεται από την πλευρά του οδηγού μέχρι το κέντρο του ταμπλό και πρακτικά ενσωματώνει τον πίνακα οργάνων και το σύστημα multimedia κάτω από ένα ενιαίο κρύσταλλο. Βεβαίως παραμένει το μικρής σχεδίασης τιμόνι, αλλά και οι συντομεύσεις i-Toggles σε μια μικρότερη οθόνη, όπως γίνεται στα 308 και 408.

Το νέας γενιάς Peugeot 3008 αναμένεται στην αγορά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.