Νέα Alfa Romeo Giulia GTA. Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα

Alfa Romeo GTAm

Η σύγχρονη Giulia GTA είναι γεγονός και αποτελεί μια ειδική έκδοση για λίγους, αφού θα παραχθεί σε μόλις 500 κομμάτια. Αποδίδει 540 ίππους και υιοθετεί τεχνογνωσία και υλικά που προέρχονται από τις πίστες.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Alfa Romeo είναι η ικανότητα της να εκπλήσσει το κοινό της. Αυτή τη φορά ωστόσο η έκπληξη είναι ακόμη πιο μεγάλη, αφού αποκάλυψε τη σύγχρονη Giulia GTA, ένα αυτοκίνητο που αποτελεί φόρο τιμής σε ένα από τα πλέον εμβληματικά μοντέλα της μάρκας.

Alfa Romeo GTAm

Η σύγχρονη Giulia GTA ξεχωρίζει από μια σειρά χαρακτηριστικών που αφορούν στην εμφάνιση, αλλά και στις επιδόσεις. Οι μηχανικοί της Alfa Romeo έθεσαν σαν στόχο τη βελτίωση της αεροδυναμικής και της συμπεριφοράς. Αλλά πάνω απ’ όλα τη μείωση του βάρους, όπως έγινε και στην περίπτωση της Giulia GTA του 1965. Τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα εξελίχθηκαν με βάση και την εμπειρία που προέκυψε από την εμπλοκή της εταιρείας στην Formula 1, ενώ νέος είναι ο διαχύτης και οι τροχοί 20 ιντσών με κεντρικό μπουλόνι!

Τα μετατρόχια εμπρός και πίσω αυξήθηκαν κατά 50 χλστ., ενώ εξελίχθηκε ένα νέο σετ αμορτισέρ-ελατηρίων. Ειδικότερα στην έκδοση GTAm, η αεροδυναμική βελτίωση έφτασε σε ακόμα πιο προχωρημένο επίπεδο με μεγαλύτερα αεροδυναμικά στοιχεία στο εμπρός και πίσω μέρος. Σε επίπεδο επιδόσεων ο αλουμινένιος V6 Bi-Turbo των 2,9 λίτρων, μετά τις επεμβάσεις τον μηχανικών αύξησε την απόδοση του από τους 510 στους 540 ίππους, χάρη και στο νέο σύστημα εξαγωγής της Akrapovič από τιτάνιο. Στο εσωτερικό εκτεταμένη είναι η χρήση Alcantara, ενώ στην έκδοση GTAm έχει αφαιρεθεί το πίσω κάθισμα, οι επενδύσεις στις πόρτες και έχει τοποθετηθεί roll bar.

Μέσω της εκτεταμένης χρήσης ελαφρών υλικών, όπως τα ανθρακονήματα, το αλουμίνιο και το Lexan, το συνολικό βάρος μειώθηκε κατά 100 κιλά. Με συνολικό βάρος 1.520 κιλά και την αύξηση της ιπποδύναμης στους 540 ίππους, η Giulia GTAm έχει αναλογία 2,82 κιλά/ίππο προσφέροντας καταιγιστικές επιδόσεις (0-100χλμ./ώρα σε 3,6 δλ). Η Alfa Romeo GTA και η σκληροπυρηνική GTAm θα παραχθούν σε μόλις 500 αντίτυπα, καθιστώντας τις δύο εκδόσεις άμεσα συλλεκτικές.

Λίγη ιστορία…

Το αρκτικόλεξο GTA εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Giulia Sprint GTA του 1965, μια ειδική έκδοση με βάση την Sprint GT και μεταφράζεται σε “Gran Turismo Alleggerita”. Με την τελευταία λέξη να αποτελεί τον ιταλικό όρο για το “ελαφρωμένη”. Στην  GTA το αμάξωμα της Giulia Sprint GT αντικαταστάθηκε με ένα όμοιο, αλλά κατασκευασμένο από αλουμίνιο με το συνολικό βάρος να μειώνεται από τα 950 στα 745 κιλά.

Παράλληλα ο κινητήρας των 1.570 κ.εκ. με τους διπλούς εκκεντροφόρους από την ήδη υψηλή για την εποχή απόδοση των 115 ίππων, χάρη στην “εκγύμναση” που δέχθηκε από τους μηχανικούς της Autodelta, την επίσημη αγωνιστική ομάδα της Alfa Romeo, έφτασε τους 170 ίππους. Η επιτυχία του μοντέλου στους αγώνες δεν άργησε να έρθει και η GTA σύντομα κατέκτησε εκατοντάδες νίκες σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα ενίσχυσε την εικόνα συνολικά της γκάμας και ήταν τόσο πετυχημένο που το κοινό συνδύασε το όνομα GTA με κάθε σπορ Alfa Romeo.