Το νέο Opel Mokka επανατοποθετεί δυναμικά τη μάρκα στα μικρά SUV και έρχεται με φρέσκια, δυναμική σχεδίαση αλλά και μια πλήρως ηλεκτρική έκδοση!

Το εντελώς νέο Opel Mokka αποκαλύπτεται! Και δεν είναι Mokka X, αλλά σκέτο Mokka. Αυτή είναι η δεύτερη γενιά του μικρού SUV της μάρκας, το οποίο τοποθετείται οριακά πάνω από το Crossland X και κάτω από το Grandland X. Η Opel λανσάρει το νέο Mokka με το σλόγκαν “ηλεκτρικό, με μηδενικές εκπομπές ρύπων και γεμάτο ενέργεια”. Και είναι ξεκάθαρο πως είναι ένα αυτοκίνητο γεμάτο ενέργεια, τουλάχιστον από όσο μπορούμε να διακρίνουμε μέσα από τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες.

Χαρακτηριστικό στη σχεδίαση του είναι το λεγόμενο Opel Vizor. Πρόκειται για μια κομψή μάσκα που εκτείνεται σε όλο το εμπρός τμήμα κάτω από το καπό και πλαισιώνει οριζόντια στοιχεία της μάρκας όπως η τελευταία γενιά προβολέων IntelliLux LED matrix και τα χαρακτηριστικά φώτα ημέρας LED σε σχήμα φτερού. Το Opel Vizor θα περιλαμβάνεται σε όλα τα μοντέλα Opel που θα κυκλοφορήσουν τη δεκαετία του 2020. Εντύπωση επίσης προκαλεί το μαύρο καπό, το οποίο ενισχύει τις επιλογές διχρωμίας, αφού πλέον κάτι τέτοιο δεν περιορίζεται σε οροφή και καθρέπτες.

Opel Mokka

Παρά το ελαφρώς μακρύτερο μεταξόνιο (+2 mm), το νέο Mokka είναι κατά 12,5 cm πιο κοντό συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά. Προσφέρει όμως παρόμοια χωρητικότητα 350 λίτρων στο χώρο αποσκευών. Με συνολικό μήκος μόλις 4,15m έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με ένα DS 3 Crossback. Κατασκευαστικά, το Mokka βασίζεται σε μία νέα έκδοση της πολύ αποδοτικής multi-energy πλατφόρμας CMP (Common Modular Platform), στην οποία βασίζονται και άλλα μοντέλα του ομίλου PSA. Αυτό το ελαφρύ και αποδοτικό αρθρωτό σύστημα παρέχει ευελιξία στην εξέλιξη οχημάτων και επιτρέπει τόσο τη χρήση αμιγούς ηλεκτροκίνησης με μπαταρία όσο και κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Το Opel Mokka και σε πλήρως ηλεκτρική εκδοχή

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Opel, το νέο Mokka θα διατίθεται από την πρώτη ημέρα και με μία πλήρως ηλεκτρική έκδοση. Το Mokka-e κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 100 kW (136 hp) με μέγιστη ροπή 260 Nm, άμεσα διαθέσιμη από την εκκίνηση. Γρήγορα αντανακλαστικά, ευελιξία και δυναμική συμπεριφορά είναι από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν. Οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών προγραμμάτων οδήγησης, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 km/h. Προς όφελος της ενέργειας που είναι αποθηκευμένη στη μπαταρία 50 kWh και της αυτονομίας…

Opel Mokka

Ένα σύστημα ταχείας φόρτισης 100 kW DC επιτρέπει τη φόρτιση της μπαταρίας μέχρι το 80% της χωρητικότητάς της σε μόλις 30 λεπτά. Το Mokka-e έχει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως 322 km σύμφωνα με το WLTP σε Normal mode. Η φόρτιση γίνεται είτε με επιτοίχιο φορτιστή, είτε με ταχυφορτιστή, είτε ακόμη και με οικιακή ηλεκτρική πρίζα. Η μπαταρία του συστήματος συνοδεύεται από εγγύηση 8 ετών.

Βέβαια, πέρα από την ηλεκτροκίνητη έκδοση, το μοντέλο θα λανσαριστεί και με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. Αν και επισήμως δεν υπάρχει πληροφορία για το ποιοι θα είναι αυτοί, δεν αποκλείεται να δούμε τα γνώριμα σύνολα 1.2 λίτρων βενζίνης της PSA με απόδοση 100 και 130 ίππων, αλλά και τον 1.5 diesel του ομίλου.

Νέα φιλοσοφία στο εσωτερικό

Κεντρικό στοιχείο στην καμπίνα του νέου Opel Mokka είναι το Pure Panel. Πρόκειται για δύο διευρυμένες οθόνες που χαρίζουν στην καμπίνα ένα πιο ψηφιακό ύφος.  Η οθόνη του πίνακα οργάνων είναι στις 12 ίντσες. Στην κεντρική κονσόλα το σύστημα multimedia χρησιμοποιεί οθόνη αφής 10 ιντσών στις πλούσιες εκδόσεις και 7 ιντσών από τη βασική. Το Pure Panel προσφέρει τις τελευταίες τεχνολογίες και τις σημαντικότερες πληροφορίες για τον οδηγό, ενώ απουσιάζει κάθε τι που θα μπορούσε να ενοχλεί οπτικά. Ομοίως, η σχεδίαση της κεντρικής κονσόλας καταργεί κάθε τι περιττό. Χάρη στο ηλεκτρικό χειρόφρενο και στο νέο ηλεκτρικό επιλογέα σχέσεων (στις αυτόματες εκδόσεις), δεν προεξέχει κανένα στοιχείο που να ενοχλεί την αισθητική καθαρότητα.

Η τεχνολογία καθισμάτων είναι τυπικό χαρακτηριστικό της Opel. Διατίθενται διάφορα εργονομικά καθίσματα ρυθμιζόμενα ατομικά προς έξι κατευθύνσεις. Κατόπιν παραγγελίας θα διατίθενται επενδύσεις Alcantara ή ένα πλήρως δερμάτινο σαλόνι. Ακόμη στην κεντρική κονσόλα θα υπάρχει σύστημα ασύρματης φόρτισης για συμβατά smartphones.

Οι προπωλήσεις του νέου Opel Mokka ξεκινούν στα τέλη του καλοκαιριού του 2020. Το μοντέλο αναμένεται στις βιτρίνες των αντιπροσωπειών από τις αρχές του 2021.