Η Audi αποκάλυψε το e-tron, το πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο παραγωγής. Πρόκειται για ένα μεγάλο, κατάλληλο για καθημερινή χρήση σπορ SUV που «ηλεκτρίζει», είτε είναι ακίνητο είτε κινείται. Με φουτουριστικό design, ιδιαίτερη, ηλεκτρική πίσω πόρτα και μια Singleframe μάσκα σε ανοιχτό γκρι προϊδεάζουν ότι πρόκειται για κάτι το ξεχωριστό.

Το ηλεκτρικό SUV κινείται από δύο ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες που δεν εκπέμπουν CO2 και είναι πλήρως αθόρυβοι. Η νέα γενιά quattro, αυτή της ηλεκτρικής τετρακίνησης, εγγυάται πρόσφυση και δυναμικά χαρακτηριστικά. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου επιτυγχάνεται η ιδανική κατανομή της διαθέσιμης ροπής ανάμεσα στους δύο άξονες. Καθοριστικός παράγοντας για το σπορ χαρακτήρα του e-tron είναι η τοποθέτηση των μπαταριών χαμηλά και στο κέντρο του αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα, οι μπαταρίες εξασφαλίζουν αυτονομία που το καθιστά κατάλληλο για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων. Σημαντικό είναι πως σε περισσότερες από το 90% όλων των επιβραδύνσεων το e-tron ανακτά ενέργεια αποκλειστικά μέσω των ηλεκτροκινητήρων του.

Audi e-tron

Ψηφιακοί καθρέπτες φέρνουν νέα δεδομένα

Ανάμεσα στα στοιχεία του Audi e-tron που ξεχωρίζουν είναι οι προαιρετικοί, εικονικοί εξωτερικοί καθρέφτες. Μια παγκόσμια πρώτη για μοντέλο παραγωγής, αφού οι καθρέπτες μειώνουν το συντελεστή οπισθέλκουσας και ανεβάζουν το ψηφιακό DNA του αυτοκινήτου σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Μικρές οθόνες εσωτερικά της πόρτας απεικονίζουν αυτό που οι κάμερες «βλέπουν» από τη θέση του συμβατικού καθρέπτη. Μάλιστα οι οθόνες είναι αφής και ο οδηγός μπορεί να αλλάζει το πεδίο προβολής με το χέρι και να κάνει ακόμη και zoom in.

Audi e-tron

Το διαστημικό εσωτερικό του Audi e-tron

Με τους χώρους ενός SUV

Το Audi e-tron παρέχει χώρους και άνεση αντίστοιχη ενός συμβατικού, μεγάλου μοντέλου. Ο συνδυασμός τους με τα υψηλής ποιότητας υλικά την εξαιρετική συναρμογή, καθιστά την ηλεκτρική οδήγηση/μετακίνηση μια κατεξοχήν premium εμπειρία. Το αυτοκίνητο διαθέτει σύστημα πλοήγησης με τον προγραμματισμό διαδρομής που προβάλλει την ενδεδειγμένη διαδρομή με τα απαραίτητα σημεία φόρτισης. Ακόμη υπάρχει αυτόματη τιμολόγηση για τη χρήση των φορτιστών και με τον έλεγχο εξ αποστάσεως από το smartphone, η διασύνδεση του Audi e-tron είναι εξαιρετική. Είναι εξοπλισμένο με το high-end media center MMI navigation plus, το οποίο διαθέτει στάνταρ τόσο το LTE Advanced όσο και ένα Wi-Fi hotspot. Επιπρόσθετα ένας μεγάλος αριθμός συστημάτων υποβοήθησης διευκολύνει τον οδηγό. Για παράδειγμα, το efficiency assist, που περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό, ενισχύει την οικονομική οδήγηση προβάλλοντας πληροφορίες πρόβλεψης και εκτελώντας αυτόματη ανάκτηση ενέργειας. Αν μάλιστα ο πελάτης επιλέξει το adaptive cruise assist, το σύστημα μπορεί επίσης να επιβραδύνει και να επιταχύνει το ηλεκτρικό SUV προβλέποντας τις συνθήκες.

Το Audi e-tron κατασκευάζεται στο εργοστάσιο των Βρυξελλών που χαρακτηρίζεται από μηδενικές εκπομπές CO2. Οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη του 2018.

High voltage με το Audi e-tron