Στο μέλλον, οι οδηγοί θα μπορούν να επιλέγουν ανάλογα με τις διαθέσεις τους, εάν θα οδηγούν οι ίδιοι τα αυτοκίνητά τους ή θα εμπιστεύονται την αυτόνομη οδήγηση. Με το Vision M NEXT, η BMW αποκαλύπτει τη δική της εκδοχή για το είδος της οδηγικής απόλαυσης που θα βιώνει ο ενεργός οδηγός του μέλλοντος. Το πρωτότυπο, δίνει μία πρώτη γεύση από το ηλεκτροκίνητο μέλλον των γρήγορων BMW M, εστιάζοντας αποκλειστικά στον ενεργά εμπλεκόμενο οδηγό. Ευφυείς τεχνολογίες παρέχουν ολοκληρωμένη και παράλληλα στοχευμένη υποβοήθηση.

EASE και BOOST: δύο διαφορετικές φιλοσοφίες.

Το BMW Vision M NEXT αποτυπώνει δύο μελλοντικές, διαφορετικές φιλοσοφίες οδήγησης με την ονομασία “EASE” και “BOOST”. Το EASE περιλαμβάνει όλες τις εμπειρίες που σχετίζονται με την αυτόνομη οδηγηση. Εδώ το όχημα μεταμορφώνεται σε ζωτικό χώρο σε τέσσερις τροχούς, όπου οι επιβάτες ξεκουράζονται και χαλαρώνουν. Οι εμπειρίες που προσφέρονται με τη φιλοσοφία EASE είναι ποικίλες, όπως και οι ανάγκες των επιβατών. Το BOOST, από την άλλη, συμβολίζει την ενεργή οδηγική εμπειρία. Οι φιλοσοφίες EASE και BOOST υποστηρίζονται εξ ίσου από τα θεμελιώδη στοιχεία με τα οποία το BMW Group προχωρά στο μέλλον, και αναφερόμαστε στις καινοτομίες της αυτόνομης οδήγησης, της συνδεσιμότητας, του εξηλεκτρισμού και των υπηρεσιών – Autonomous driving, Connectivity, Electrification &Services (ACES). Η σχεδίαση χαρίζει σε αυτούς τους τομείς οπτική έκφραση και καθιστά την υποκείμενη τεχνολογία προσιτή και ελκυστική για τον χρήστη.

Το εξωτερικό αποπνέει το σπορ DNA της BMW

«Το BMW Vision M NEXT είναι ένα προηγμένο, υβριδικό σπορ αυτοκίνητο που αποτελεί ένα ξεκάθαρο και ισχυρό ‘statement’, σε επίπεδο εμφάνισης και διάδρασης», σχολίασε ο Domagoj Dukec, αντιπρόεδρος του BMW Design. Η εξωτερική σχεδίαση δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις δυνατότητες επιδόσεων του BMW Vision, εξ ου και δανείζεται στιλιστικά στοιχεία από κλασικά και σύγχρονα σπορ αυτοκίνητα. Το Vision M NEXT είναι εμπνευσμένο από το εμβληματικό BMW Turbo και το i8 plug-in hybrid. Υιοθετεί μία εξελιγμένη εκδοχή σχεδιαστικών στοιχείων, όπως χαμηλωμένο αμάξωμα, σφηνοειδή σιλουέτα, πόρτες gullwing και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς. Οι αναλογίες σπορ αυτοκινήτου διαμορφώνονται από επιφάνειες με σχεδιαστική σαφήνεια και απέριττο στυλ. Τα εμπρός και πίσω τμήματα φέρουν φινίρισμα σε matt-neon απόχρωση που δημιουργεί αντίθεση με την υπόλοιπη μεταλλική απόχρωση. Αυτή η χρήση χρωματικών αντιθέσεων χαρίζει στο Vision Vehicle ένα πρόσθετο αέρα σύγχρονου στυλ και αναδεικνύει τον έμφυτο δυναμισμό του.

Η πραγματική οδηγική εμπειρία μέσα στο BMW Vision M NEXT είναι εξίσου συναρπαστική με την εξωτερική του εμφάνιση. Το σύστημα κίνησης Power PHEV προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ ηλεκτρικής τετρακίνησης και αμιγούς πίσω κίνησης. Είτε με πλήρη ηλεκτροκίνηση, είτε με έναν υπερτροφοδοτούμενο, τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα. Η συνολική ισχύς του συστήματος  είναι 600 hp, με τελική ταχύτητα 300 km/h και επιτάχυνση 0-100 km/h σε μόλις τρία δευτερόλεπτα. Υπάρχει επίσης ένα BOOST+ mode που αυξάνει στιγμιαία την ισχύ, με την πίεση ενός μπουτόν. Η μέγιστη ηλεκτρική αυτονομία είναι 100 km.  Αρκετή για την ολοκλήρωση των περισσότερων διαδρομών αμιγώς με ηλεκτροκίνηση. Αυτό σημαίνει ότι το BMW Vision M NEXT είναι ένα σπορ αυτοκίνητο, το οποίο μπορεί να κυκλοφορεί ακόμα και σε ζώνες μηδενικών ρύπων, στα κέντρα των σύγχρονων πόλεων.

Το εσωτερικό του BMW Vision M NEXT

Η Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου επιτρέπει το αυτόματο ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου μόλις πλησιάζει ο οδηγός. Πιέζοντας τον αισθητήρα αφής στις πόρτες ενεργοποιείται το άνοιγμά τους, αποκαλύπτοντας μία καμπίνα που υποδέχεται τον οδηγό ως αναπόσπαστο στοιχείο του οχήματος. Το εσωτερικό μοιάζει να προέρχεται από ένα ενιαίο καλούπι, με λειτουργικά στοιχεία – όπως οι αεραγωγοί – που είναι ενσωματωμένα σχεδόν χωρίς να φαίνονται. Η γεωμετρία του είναι σκόπιμα λιτή και απέριττη, ώστε ο οδηγός να είναι αφοσιωμένος αποκλειστικά στην οδηγική εμπειρία. Τα καθίσματα φέρουν επένδυση αφρώδους υλικού με χαρακτηριστικά μνήμης ώστε να επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα, μαξιλάρια και στοιχεία στήριξης, για μία βέλτιστη εμπειρία.

Μάτια στο δρόμο, χέρια στο τιμόνι: το BOOST Pod

Κυρίαρχο στοιχείο της καμπίνας είναι το BOOST Pod, το οποίο και αποτελεί τη διεπαφή μεταξύ οδηγού και οχήματος. Συγκεντρώνει όλες τις επιλογές ελέγχου και πληροφορίες σε 3 διαφορετικά επίπεδα στο άμεσο οπτικό πεδίο του οδηγού. Το πρώτο επίπεδο αποτελείται από το οριζόντια διατεταγμένο τιμόνι που περιλαμβάνει δύο μικρές οθόνες. Σε συνέχεια, βρίσκεται το Curved Glass Display, με διάφανη επιφάνεια που εκτείνεται γύρω από το τιμόνι σαν μία ζελατίνα κράνους. Το Head-Up Display Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality) στο παρμπρίζ αποτελεί το τρίτο επίπεδο. Επομένως, τα πάντα διαδραματίζονται απευθείας στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Οι ρυθμίσεις των συστημάτων μπορούν να εκτελούνται από το τιμόνι, ενώ πληροφορίες όπως στροφές, ταχύτητα, διαχείριση ενέργειας, καρδιακοί παλμοί οδηγού και διαθεσιμότητα του BOOST+ mode κατανέμονται σε 5 διατάξεις ταμπλό οργάνων στο καμπύλο Curved Glass Display. Το BOOST+ mode μπορεί να ενεργοποιείται μέσω ενός μπουτόν για πρόσθετη ισχύ. Το αυτοκίνητο ειδοποιεί τον οδηγό πότε είναι η ιδανική στιγμή για την ενεργοποίηση του BOOST+.

Το παρελθόν και το μέλλον της δυναμικής οδήγησης

Με ένα μίγμα σχεδίασης και οδηγικής εμπειρίας, το BMW Vision M NEXT συνδυάζει τη σπορ κληρονομιά της BMW με τις μελλοντικές εξελίξεις και καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο τα θεμελιώδη στοιχεία του D+ACES θα επιτείνουν τη δυναμική αίσθηση που βιώνει ο οδηγός στο τιμόνι.