Η επιστροφή της Fiat στα μικρά SUV γίνεται με το ολοκαίνουριο Fiat 600e, το οποίο κατά μία έννοια αποτελεί τον μεγάλο αδελφό του ηλεκτρικού 500e. Ναι, και το 600e είναι αμιγώς ηλεκτρικό!

Η Fiat μεγαλώνει τη γκάμα της με την προσθήκη του ηλεκτρικού 600e. Το σύγχρονο 600αράκι είναι ένα μοντέλο που την τοποθετεί στην αγορά των B-SUV, με ένα πιο crossover σχήμα, 5θυρο αμάξωμα και μια αύρα που κάνει ξεκάθαρο ότι μιλάμε για τον μεγάλο αδελφό του 500e. Το Fiat 600e έχει και τους έξτρα χώρους και την έξτρα πρακτικότητα για να ταιριάξει γάντι στη ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία των B και B-SUV μοντέλων.

Βέβαια σαν ονομασία το Fiat 600 δεν είναι καινούριο, αφού το μοντέλο είχε αρχικά κυκλοφορήσει στη δεκαετία του ’50, πάλι ως η “οικογενειακή” εκδοχή του 500. Σήμερα το νέο Fiat 600e αποτελεί μια πρόταση στα λεγόμενα “αστικά crossovers”, ικανό για καθημερινές αλλά και υπεραστικές μετακινήσεις. Έχει μήκος 4,17 μέτρα, χώρους για 5 επιβάτες και καθότι είναι 100% ηλεκτρικό προσφέρει μέγιστη εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων. Μεταξύ των διάφορων λύσεων υπάρχει και μια έξυπνα διαμορφωμένη κεντρική κονσόλα που θα φιλοξενήσει με άνεση προσωπικά αντικείμενα. Ο χώρος των αποσκευών είναι στα 360 λίτρα.

Fiat 600e100% ηλεκτρικό!

Το Fiat 600e κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 115 kW (156 ίππων), ο οποίος εξασφαλίζει επιτάχυνση 0-100 km/h σε 9 δευτερόλεπτα. Η μπαταρία που χρησιμοποιείται είναι ιόντων λιθίου χωρητικότητας 54 kWh, εξασφαλίζοντας μια αυτονομία της τάξεως των 400 km σε συνδυασμένο κύκλο WLTP, και περισσότερα από 600 km σε αποκλειστικά αστική χρήση.

Για τη βελτιστοποίηση του χρόνου φόρτισης, το 600e είναι εξοπλισμένο με σύστημα ταχείας φόρτισης 100 kW. Έτσι μία φόρτιση 0-80% της χωρητικότητας της μπαταρίας, χρειάζεται λιγότερο από μισή ώρα, δηλαδή τον ίδιο περίπου χρόνο που χρειάζεται για να την προετοιμασία μίας απόδρασης με το αυτοκίνητο το Σαββατοκύριακο. Βέβαια το μοντέλο μπορεί να φορτίσει και σε ταχύτητες wallbox, όπου εκεί μια πλήρη φόρτιση γίνεται σε κάτι λιγότερο από 6 ώρες.

Το Fiat 600e θα διατίθεται σε δύο διαφορετικές αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις, τη La Prima και την έκδοση (600e)RED. Μάλιστα στα μέσα του 2024, η γκάμα του μοντέλου θα συμπληρωθεί και με μία υβριδική έκδοση κινητήρα, κάτι που αυτομάτως θα το βάλει στο στόχαστρο και πολλών υποψηφίων αγοραστών που δεν έχουν τη δυνατότητα φόρτισης ενός ηλεκτρικού.

Πλούσιο σε εξοπλισμό

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία που έδωσε η Fiat για το 600e, αυτό θα εξοπλίζεται με πληθώρα συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης οδήγησης, προσφέροντας ημι-αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2. Έτσι λοιπόν θα είναι διαθέσιμα τα Adaptive Cruise Control (ACC), Intelligent Speed Assist με αναγνώριση ορίων ταχύτητας, Blind Spot Detection, αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης που αναγνωρίζει πεζούς/ποδηλάτες και σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού που παρακολουθεί το επίπεδο επαγρύπνησης του οδηγού. Διαθέσιμα θα είναι κάμερες 360°, κάμερα οπισθοπορείας 180°, hands free ηλεκτρικά ανοιγόμενη πόρτα χώρου αποσκευών, αυτόματος κλιματισμός και μια πλήρως διαμορφώσιμη οθόνη infotainment στις 10.25” με λειτουργία πλοήγησης, ραδιόφωνο, ασύρματα CarPlay και Android Auto, αλλά και ένα πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων 7”.