Η νέα BMW Σειρά 1 σε φάση τελικών δοκιμών

Σε στάδιο τελικών δοκιμών η εντελώς νέα, προσθιοκίνητη, Σειρά 1 της BMW. Ο "άσσος" αλλάζει...

BMW Σειρά 1

Καμουφλαρισμένα οχήματα προ-παραγωγής της BMW Σειράς 1 τρίτης γενιάς δοκιμάζονται εξονυχιστικά στην πίστα δοκιμών της BMW στο Miramas (Νότια Γαλλία). Προηγήθηκαν πέντε χρόνια εντατικής εξέλιξης και μετάβασης στη σύγχρονη αρχιτεκτονική εμπρόσθιας κίνησης της BMW. Ναι, ο νέος “άσσος” θα έχει την κίνηση εμπρός!

Η νέα Σειρά 1 σύμφωνα με τη BMW θα έχει δυναμική συμπεριφορά και αισθητά περισσότερο χώρο στο εσωτερικό. Με προηγμένο σετάρισμα ανάρτησης, καινοτόμες τεχνολογίες και ενσωμάτωση όλων των εξαρτημάτων και συστημάτων ελέγχου, η Σειρά 1 πετυχαίνει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία, τόσο με το νέο FWD σύστημα κίνησης όσο και με το έξυπνο σύστημα τετρακίνησης BMW xDrive.

BMW Σειρά 1

Μεταφορά τεχνολογίας από το i3

Στη νέα Σειρά 1, η BMW έχει αξιοποιήσει όλη την εμπειρία που απέκτησε τα τελευταία χρόνια από τα προσθιοκίνητα μοντέλα. Ένα κρίσιμο στοιχείο για την υψηλή ευελιξία του αυτοκινήτου είναι η τεχνολογία ARB (Συνεχής Έλεγχος Ολίσθησης Τροχών) γνωστή από το i3s, που τώρα κάνει ντεμπούτο σε ένα όχημα με κινητήρα καύσης. Αυτή η μεταφορά τεχνολογίας από την BMW i στη βασική μάρκα BMW βελτιώνει αποφασιστικά την πρόσφυση, με αποτέλεσμα έναν πολύ πιο ευαίσθητο και ταχύτερο έλεγχο.

Η τεχνολογία ARB, που είναι στάνταρ στη Σειρά 1, διαθέτει σύστημα ελέγχου ολίσθησης τοποθετημένο απευθείας στη μονάδα ελέγχου του κινητήρα αντί της μονάδας ελέγχου της λειτουργίας DSC (Dynamic Stability Control). Λόγω της άμεσης μεταφοράς σημάτων οι πληροφορίες μεταδίδονται με τριπλάσια ταχύτητα, ενώ ο οδηγός αισθάνεται την επέμβαση 10 φορές ταχύτερα. Σε συνεργασία με το DSC, μειώνεται σημαντικά η υποστροφή κατά την επιτάχυνση που εμφανίζουν τα προσθιοκίνητα οχήματα, αλλά χωρίς να απαιτούνται διορθώσεις για διατήρηση της πλευρικής ευστάθειας. Η τεχνολογία BMW Performance Control (κατανομή ροπής) διατίθεται στάνταρ και αυξάνει επιπρόσθετα την ευελιξία της Σειράς 1 μέσω δυναμικής παρέμβασης. Επιπλέον, η στρεπτική ακαμψία της δομής του αμαξώματος αυξάνεται με τη στοχευμένη χρήση πρόσθετων δοκών όπως η πίσω “τύπου μπούμερανγκ”.

Από πλευράς κινητήρων, στη γκάμα της νέας Σειρά 1 ξεχωρίζει η M135i xDrive με τον ισχυρότερο 4-κύλινδρο κινητήρα της BMW χωρητικότητας 2,0 λίτρων και τεχνολογία BMW TwinPower Turbo. Αποδίδει 306 hp με δυναμικά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς μέσω τεχνικών λύσεων όπως ενισχυμένος στρόφαλος, νέα έμβολα και μπιέλες, μεγαλύτερος υπερσυμπιεστής καυσαερίων και βελτιστοποιημένα μπεκ καυσίμου.

Περισσότερος χώρος στο εσωτερικό

Η BMW Σειρά 1 έχει κάνει ένα άλμα προόδου στους χώρους του εσωτερικού. Χάρη στη νέα αρχιτεκτονική εμπρόσθιας κίνησης με εγκάρσια τοποθετημένους κινητήρες και χαμηλό κεντρικό τούνελ, προσφέρει αισθητά μεγαλύτερη ευρυχωρία σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, κυρίως στα πίσω καθίσματα. Για παράδειγμα, ο χώρος για τα πόδια των πίσω επιβατών έχει αυξηθεί κατά 33 mm και ο χώρος για το κεφάλι πίσω κατά 19 mm. Η πρόσβαση στο πίσω τμήμα της καμπίνας είναι τώρα ευκολότερη και η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών έχει αυξηθεί κατά 20 λίτρα, στα 380.