Toyota Yaris Hybrid-R με 420ps

7 Σεπτεμβρίου 2013           

Λίγο πριν τα επίσημα αποκαλυπτήρια του, η Toyota ανακοινώνει τα τεχνικα χαρακτηριστικά του άκρως εντυπωσιακού Yaris Hybrid-R, ενός οχήματος που παρά τη μικρή του και σχετικά αθώα εμφάνιση κρύβει την αγωνιστική τεχνολογία που χρησιμοποίησε η Toyota Motorsport στον 24ωρο αγώνα του Le Mans. Και σα να μη φτάνει αυτό, αποδίδει συνδυαστική ισχύς 420 ίππων η οποία περνά σε όλους τους τροχούς.

Βασισμένο σε ένα 3-θυρο Yaris, το Hybrid-R concept χρησιμοποιεί έναν βενζινοκινητήρα που κινεί τους εμπρός τροχούς κι δυο ηλεκτροκινητήρες που κινούν τους πίσω, κάνοντας το έτσι πρακτικά τετρακίνητο (e-4WD). Ο θερμικός κινητήρας του είναι ένας αποδοτικός 1.600άρης turbo, αγωνιστικών προδιαγραφών, που εξελίχθηκε από την Toyota Motorsport GmbH και αποδίδει ισχύ 300 ίππων και ροπή 420 Nm! Στον πίσω άξονα, ο κάθε τροχός κινείται ανεξάρτητα από ένα ηλεκτρομοτέρ των 60 ίππων, το οποίο και λειτουργεί ως ηλεκτρική γεννήτρια κατά το φρενάρισμα, ενώ παρέχει την έξτρα ώθηση που χρειάζεται το Yaris Hybrid-R κατά την πλήρη επιτάχυνση. Το υβριδικό σύστημα των δυο ηλεκτρομοτέρ και του βενζινοκινητήρα, αποδίδει συνδυαστική ισχύς 420 ίππων!

Ωστόσο υπάρχει κι ένα τρίτο ηλεκτρομοτέρ, επίσης 60 ίππων, που είναι τοποθετημένο πίσω από το 6-τάχυτο σειριακό κιβώτιο. Αυτό λειτουργεί ως γεννήτρια σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις. Κατά την επιβράδυνση φροντίζει για την σωστή φόρτιση της “σούπερ” μπαταρίας (μια πιο αποδοτική, πιο μεγάλη και πιο γρήγορα επαναφορτιζόμενη μπαταρία σε σύγκριση με τη NiMh μπαταρία ενός συμβατικού υβριδικού), ενώ κατά την επιτάχυνση παρέχει άμεσα την ισχύ στα δυο ηλεκτρικά μοτέρ των πίσω τροχών. Η τελευταία περίπτωση συμβαίνει όταν ο κινητήρας “ξεμείνει” από ροπή ή όταν οι εμπρός τροχοί χάσουν πρόσφυση κατά την επιτάχυνση. Με άλλα λόγια, η γεννήτρια συμπεριφέρεται σαν ένα εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης, κατανέμοντας τη ροπή μεταξύ των δύο αξόνων τόσο προς όφελος των επιδόσεων όσο και της οδικής συμπεριφοράς.

Για να μπορέσει το Yaris Hybrid-R να διαχειριστεί όλη αυτή την έξτρα δύναμη, έχουν γίνει βεβαίως όλες οι απαραίτητες επεμβάσεις. Για παράδειγμα οι τροχοί είναι 18 ιντσών της TRD σε ελαστικά Michelin Pilot Sport Cup, ενώ τα φρένα χρησιμοποιούν 6-πίστονες δαγκάνες εμπρός και 4-πίστονες πίσω. Από τις λεπτομέρειες που διακρίνουμε στην εντυπωσιακή εμφάνιση του Toyota Yaris Hybrid-R, ξεχωρίζουμε τα εντυπωσιακά μπλε LED φώτα στον προφυλακτήρα, την αγωνιστικού τύπου τάπα στο ρεζερβουάρ και την εξάτμιση ανάμεσα σε δυο πίσω μεγάλους αεραγωγούς. Στο εσωτερικό υπάρχουν καθίσματα Recaro και επενδύσεις σε μπλε αλκαντάρα, καθώς κι ένα τιμόνι εμπνευσμένο από τους αγώνες με διακόπτες “Track” ή “Road” αλλά και διακόπτης “Boost” για άμεση ώθηση 120 ίππων από τα ηλεκτρομοτέρ! Στο “road mode” το ηλεκτρικό boost είναι μειωμένο στα 40ps και για διάρκεια έως 10 δευτερολέπτων, εν αντιθέσει με τα 5 δευτερόλεπτα των 120ps στο “track mode”.

Ανάμεσα στα μοναδικά χαρακτηριστικά του Yaris Hybrid-R concept περιλαμβάνεται και το εξελιγμένο σύστημα τηλεμετρίας CAN-Gateway ECU, που εξέλιξε η Polyphony, δημιουργός του διάσημου racing game Gran Turismo. Το σύστημα αυτό επιτρέπει στον οδηγό να συλλέξει όλα τα στοιχεία τηλεμετρίας σε ένα USB drive ή στο smartphone, στοιχεία όπως GPS tracking, επιταχύνσεις, γωνίες τιμονιού, αλλαγές ταχυτήτων, ταχύτητα περιστροφής κινητήρα, ταχύτητα οχήματος και θερμοκρασίες. Στη συνέχεια μπορεί να φορτώσει όλα αυτά στο video game και να αναπαραστήσει τον πραγματικό γύρο στην πίστα συγκρίνοντας τον με εικονικούς γύρους που πραγματοποιεί στην ίδια πίστα εντός του παιχνιδιού.

Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του Toyota Yaris Hybrid-R concept θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Το μοντέλο δεν είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε στην παραγωγή, τουλάχιστον όχι σε αυτή τη μορφή. Ωστόσο, μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η Toyota μελετά τεχνολογίες που σκοπεύει να εφαρμόσει στα επόμενα της σπορ αυτοκίνητα, χρησιμοποιώντας την 16χρονη εμπειρία της στα υβριδικά συστήματα κίνησης. Τεχνολογίες που ίσως δούμε στη φημολογούμενη νέα Toyota Supra ή και σε πιο συμβατικές σπορ εκδόσεις, όπως π.χ. ένα ισχυρότερο GT86

Διαβάστε ακόμη:
Audi Sport quattro concept
Kia Niro concept
Volvo Concept Coupe
Δημόσια εμφάνιση του Honda NSX Concept
Renault Twin’Run: ένα κεντρομήχανο πυροτέχνημα
Οδηγούμε το υβριδικό Toyota Yaris HSD
Οδηγούμε το Toyota Yaris 1,33lt
Νέο Toyota Corolla από 16.130 ευρώ