Η Kia αποκάλυψε το Kia EV3, το ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό της μοντέλο που τοποθετείται στην κατηγορία των compact SUV, κάτω από το EV6.

Η σχεδιαστική φιλοσοφία της Kia “Opposites United” αξιοποιεί τη δημιουργική ένταση που δημιουργούν οι διαφορετικές αξίες της φύσης και των νεωτερισμών για να προσφέρει αρμονία και φουτουριστική αισθητική. Εμπρός ξεχωρίζουν οι κάθετοι προβολείς στα άκρα της μάσκας, ενώ ο εμβληματικός σχεδιασμός Tiger Face της Kia ενσωματώνει την πιο πρόσφατη λογική φωτισμού Star Map.

Στο προφίλ, το EV3 προβάλλει μια αύρα ισχύος, ευελιξίας και δυναμισμού. Η μακριά και κεκλιμένη γραμμή οροφής καταλήγει σε μια πίσω πόρτα ανάλογη ενός hatchback. Πίσω, η μαύρη διακοσμητική γραμμή και ο απλοποιημένος γεωμετρικός σχεδιασμός των φώτων ενσωματώνονται άψογα με το πίσω παρμπρίζ. Η έκδοση GT-line εκφράζει μια ακόμη πιο στιβαρή και περιπετειώδη εμφάνιση, με διαφορετικούς και πιο σπορ σχεδίασης προφυλακτήρες εμπρός και πίσω. Το EV3 έχει μήκος 4.300 χιλιοστά, πλάτος 1.850 χιλιοστά, ύψος 1.560 χιλιοστά και μεταξόνιο 2.680 χιλιοστά.

Kia EV3Ευχάριστη εικόνα στο εσωτερικό

Η Kia δημιούργησε ένα ιδιαίτερα λειτουργικό εσωτερικό που αποπνέει μια ελκυστική ατμόσφαιρα. Η κεντρική κονσόλα ενσωματώνει ένα συρόμενο τραπεζάκι και έναν αποθηκευτικό χώρο, ενώ τα καθίσματα ενσωματώνουν μια διαμόρφωση χαλάρωσης. Με ένα χώρο αποσκευών 25 λίτρων μπροστά και ένα πορτμπαγκάζ 460 λίτρων πίσω, το EV3 προσφέρει από τους μεγαλύτερους χώρου αποσκευών στην κατηγορία.

Στο ταμπλό υπάρχει μια ενιαία οθόνη η οποία αποτελείται από έναν πίνακα οργάνων 12,3’’, μια οθόνη για το σύστημα κλιματισμού 5’’ και μια κεντρική οθόνη 12,3’’. Αυτή επεκτείνεται προς το κέντρο του ταμπλό, παρέχοντας στον συνοδηγό πρόσβαση στις λειτουργίες ψυχαγωγίας και πλοήγησης. Πολλές από τις λειτουργίες του EV3, όπως αυτή της οδήγησης, το cruise control, η ψυχαγωγία και η πλοήγηση, ελέγχονται και από διακόπτες στο τιμόνι.

Στο ταμπλό και τις επενδύσεις των θυρών υπάρχει ανακυκλωμένο ύφασμα για να δημιουργήσει μια οικεία ατμόσφαιρα. Οι επενδύσεις από PET εμφανίζονται σε πολλά σημεία του εσωτερικού, όπως στα καθίσματα, στην οροφή, στο υποβραχιόνιο και στις πόρτες.

Με εντυπωσιακή αυτονομία

Το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης παρέχει κίνηση στους εμπρός τροχούς, ενώ το EV3 βασίζεται στην πλατφόρμα E-GMP, εκμεταλλευόμενο την τεχνολογία μπαταριών 4ης γενιάς της Kia. Το EV3 Standard προσφέρεται με μπαταρία 58,3 kWh, ενώ η έκδοση EV3 Long Range εφοδιάζεται με μπαταρία 81,4 kWh. Και οι δύο διαθέτουν έναν ηλεκτροκινητήρα 204 ίππων και 283 Nm, ο οποίος εξασφαλίζει μία επιτάχυνση για το 0-100 km/h σε μόλις 7,4 δευτερόλεπτα. Η μέγιστη ταχύτητα του EV3 είναι 170 km/h.

Η έκδοση EV3 Long Range προσφέρει μια εκτιμώμενη αυτονομία έως και 600 χιλιόμετρα (WLTP). Όσο για τη φόρτιση, το προηγμένο σύστημα διαχείρισης του EV3 επιτρέπει τη φόρτιση της μπαταρίας για το 10-80% σε περίπου 31 λεπτά, όταν συνδεθεί σε έναν ταχυφορτιστή.

Kia EV3Τεχνολογίες από το πάνω ράφι

Η Kia εξοπλίζει το EV3 με μια σειρά από προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, οδήγησης, άνεσης και φόρτισης που συνήθως προορίζονται για τα πιο μεγάλα ηλεκτρικά SUV. Το ADAS (Advanced Driving Assistance Systems) του EV3 περιλαμβάνει το σύστημα ελέγχου ροπής eDTVC για να διασφαλίζεται η μεταφορά ισχύος στο δρόμο ομαλά και σταθερά. Τα συστήματα Forward Collision-Avoidance Assist, Lane Keeping Assist, Highway Driving Assist, και Reverse Parking Collision-Avoidance Assist προσφέρουν υποβοήθηση στους οδηγούς σε κάθε τους ταξίδι, ενώ το Remote Smart Parking Assist επιτρέπει στους κατόχους να παρκάρουν το EV3 σε στενούς χώρους, χωρίς ο οδηγός να βρίσκεται εντός του αυτοκινήτου.

Το EV3 είναι το πρώτο μοντέλο που επωφελείται από τη νέα τεχνολογία i-Pedal 3.0 της Kia, η οποία επιτρέπει στον οδηγό να ρυθμίζει το επίπεδο της ανάκτησης ενέργειας κατά την διάρκεια της πέδησης και ταυτόχρονα επιτρέπει την οδήγηση με ένα πεντάλ. Διαθέσιμη είναι επίσης η τεχνολογία V2L (Vehicle-to-Load), δίνοντας στους επιβάτες την ελευθερία και την ευελιξία να τροφοδοτούν εξωτερικές ηλεκτρικές συσκευές.

Το EV3 θα παρουσιαστεί αρχικά στην Κορέα τον Ιούλιο του 2024, ενώ θα ακολουθήσει το ευρωπαϊκό λανσάρισμά του μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Kia EV3