Το ηλεκτρικό Kia EV6 αποκαλύπτεται και φέρνει νέα δεδομένα τόσο στη μάρκα όσο και στην κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων γενικότερα.

Η Kia αποκάλυψες επισήμως το EV6, το πρώτο μοντέλο της που βασίζεται στην ειδική νέα πλατφόρμα της εταιρείας αποκλειστικά για τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία. Ταυτόχρονα είναι το μοντέλο που λανσάρει τη νέα φιλοσοφία σχεδίασης της Kia “Opposites United”. Φιλοσοφία που θα ακολουθήσουν και τα μελλοντικά ηλεκτρικά μοντέλα της μάρκας.

Σχεδιασμένη για να προσφέρει κάτι διαφορετικό στην κατηγορία crossover, η έκδοση GT του EV6 προσφέρει ένα ιδιαίτερο, εντυπωσιακό αμάξωμα με χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας, καθώς και πρωτοφανή επίπεδα απόδοσης από ένα ηλεκτρικό μοντέλο της Kia. Από μπροστά, το «tiger face» της Kia έχει διασκευασθεί εκ νέου για την ψηφιακή εποχή. Τα φώτα ημέρας έχουν μοντέρνα εμφάνιση και περιλαμβάνουν ένα «διαδοχικό» μοτίβο φωτισμού. Εντυπωσιακή είναι η εικόνα στο πλάι, με έντονη κλίση των παρμπρίζ εμπρός και πίσω, ενώ τις crossover επιρροές υπενθυμίζουν και τα μαύρα ένθετα στα φτερά γύρω από τους τροχούς. Το πίσω μέρος δείχνει ανασηκωμένο και αρκετά αεροδυναμικό. Μια λεπτή γραμμή φώτων χωρίζει οπτικά την ουρά, ενώ ψηλότερα υπάρχει μια διακριτική αεροτομή οροφής.

Kia EV6Άνετο εσωτερικό

Ο εσωτερικός σχεδιασμός επωφελείται σημαντικά από την ειδική πλατφόρμα E-GMP. Παρά τις συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις του EV6, το μεταξόνιο των 2.900 χιλιοστών οδηγεί σε χώρο καμπίνας παρόμοιο με πολλά SUV μεσαίου μεγέθους. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία είναι η high-tech ελαφρώς κυρτή οθόνη πολυμέσων. Τα καθίσματα είναι λεπτά, ελαφριά και επενδυμένα με μοντέρνα υφάσματα από ανακυκλωμένα πλαστικά (ισοδύναμα με 111 πλαστικά μπουκάλια νερού).

Το EV6 προσφέρει έξυπνη και ευέλικτη εσωτερική διαρρύθμιση με πληθώρα χώρων αποθήκευσης καμπίνας, συμπεριλαμβανομένων 520 λίτρων του πορτμπαγκάζ. Με τα καθίσματα της δεύτερης σειράς αναδιπλωμένα προς τα κάτω, η χωρητικότητα αυξάνεται στα περίπου 1.300 λίτρα. Επίσης, το αυτοκίνητο διαθέτει μπροστινό πορτμπαγκάζ 52 λίτρων για τα 2WD μοντέλα και 20 λίτρων για τα AWD μοντέλα.

Μεγάλη αυτονομία και τετρακίνηση

Το EV6 προσφέρεται σε μια ευρεία γκάμα εκδόσεων, με δύο τύπους μπαταρίας: long-range 77,4 kWh και standard-range 58,0 kWh. Το EV6 GT θα διαθέτει μόνο μπαταρία υψηλής αυτονομίας. Η έκδοση 2WD με μπαταρία 77,4 kWh έχει αυτονομία 510 χιλιόμετρα και συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 229 ίππων που κινεί τους πίσω τροχούς. Τα μοντέλα AWD έχουν δυο ηλεκτρικούς κινητήρες που τροφοδοτούν τον εμπρός και τον πίσω άξονα παράγοντας συνολικά 325 ίππους. Το τετρακίνητο EV6 μπορεί να κάνει την επιτάχυνση 0-100 km/h σε μόλις 5,2 δευτερόλεπτα. Από την άλλη, το EV6 με μπαταρία 58,0 kWh μπορεί να ολοκληρώσει την ίδια διαδικασία σε 6,2 δευτερόλεπτα. Η μπαταρία 58,0 kWh συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 170 ίππων που κινεί τους πίσω τροχούς. Τα μοντέλα AWD διαθέτουν δυο ηλεκτρικούς κινητήρες, που τροφοδοτούν τον εμπρός και πίσω άξονα παράγοντας συνδυαστικά 235 ίππους.

Εξοπλισμένη με δύο κινητήρες 430 kW, η έκδοση EV6 GT φέρνει την ηλεκτρική απόδοση σε άλλο επίπεδο. Με μέγιστη ροπή 740 Nm, η AWD GT επιταχύνεται από στάση στα 100 km/h σε μόλις 3,5 δευτερόλεπτα και μπορεί να φτάσει στην τελική ταχύτητα των 260 km/h. Με την προσθήκη του ηλεκτρονικού λογισμικού Limited Slip Differential, μόνο στην έκδοση EV6 GT οι οδηγοί θα μπορούν να απολαύσουν τα δυναμικά χαρακτηριστικά με απόλυτη ασφάλεια και σε όλες τις συνθήκες.

Kia EV6Ταχύτατη φόρτιση 800V

Το EV6 προσφέρει δυνατότητες φόρτισης 800V και 400V, χωρίς την ανάγκη για πρόσθετα εξαρτήματα ή προσαρμογείς. Το αυτοκίνητο έχει δυνατότητα τάχιστης φόρτισης από το 10% έως το 80% σε μόλις 18 λεπτά και στις 2 εκδοχές μπαταρίας. Εναλλακτικά μπορεί να λάβει αρκετή φόρτιση για 100 χιλιόμετρα αυτονομίας σε λιγότερο από 4,5 λεπτά όταν συνδυάζεται (2WD) με την επιλογή μπαταρίας 77.4 kwh.

Επίσης, το σύστημα φόρτισης διαθέτει ενσωματωμένη μονάδα ελέγχου φόρτισης (ICCU). Η ICCU επιτρέπει μια νέα λειτουργία οχήματος προς καταναλωτή (V2L), η οποία είναι ικανή να χρησιμοποιεί ενέργεια από την μπαταρία του αυτοκινήτου. Η λειτουργία V2L μπορεί να παρέχει ισχύ έως και 3,6 kW ισχύος και να τροφοδοτεί για παράδειγμα ταυτόχρονα μια τηλεόραση 55 ιντσών και ένα κλιματιστικό για περισσότερες από 24 ώρες. Το σύστημα μπορεί επίσης να φορτίσει ένα άλλο EV, αν χρειαστεί.

Το EV6 θα κατασκευάζεται στη Νότια Κορέα. Θα κυκλοφορήσει σε επιλεγμένες παγκόσμιες αγορές από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, με τις online κρατήσεις να ξεκινούν από τις 30 Μαρτίου σε ορισμένες αγορές.