Το Mazda CX-5 ανανεώνεται για το 2022, με μικρές αλλαγές αλλά ουσίας. Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι αυτές.

Το ανανεωμένο Mazda CX-5 θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη από τις αρχές του νέου έτους. Παρότι όμως «ανανεωμένο» το ιαπωνικό SUV απέχει από τον όρο «facelift», αφού ενσωματώνει αλλαγές περισσότερο ουσίας παρά αισθητικής.

Έτσι, το CX-5 του 2022 έχει επιλέξιμα προγράμματα οδήγησης Mi-Drive, βελτιωμένη δυναμική συμπεριφορά, καλύτερα πακέτα εξοπλισμού, αναβαθμισμένη πρακτικότητα, καθώς και μια διευρυμένη γκάμα χαρακτηριστικών ασφαλείας. Ξεκινώντας από το Mazda Intelligent Drive select (Mi-Drive), αυτό οποίο επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει το καταλληλότερο πρόγραμμα οδήγησης με το πάτημα ενός διακόπτη. Τα μοντέλα που εξοπλίζονται με i-Activ AWD θα εφοδιάζονται και με μία πρόσθετη λειτουργία εκτός δρόμου, η οποία κάνει την οδήγηση πιο φυσική κατά την κίνηση σε ανώμαλο και ολισθηρό οδόστρωμα.

Η επόμενη γενιά της αρχιτεκτονικής Skyactiv-Vehicle της Mazda υιοθετείται τώρα και στο CX-5 του 2022, εξελίσσοντας περαιτέρω το αμάξωμα, την ανάρτηση και τα καθίσματα. Στόχος η βελτίωση της άνεσης και ο περιορισμός της κόπωσης του οδηγού. Ο θόρυβος του δρόμου έχει επίσης μειωθεί σημαντικά, ιδιαίτερα όταν οδηγούμε σε ανώμαλο οδόστρωμα ή σε χωματόδρομο.

Mazda CX-5 2022Σχεδιαστικές αλλαγές

Οπτικά, οι διαφοροποιήσεις στο Mazda CX-5 του 2022 είναι ορατές κυρίως στο εμπρός μέρος, αλλά και πάλι… σημαντικές δεν τις λες. Υπάρχει μια νέα τρισδιάστατη μάσκα και νέας σχεδίασης πτέρυγα. Τα φώτα, εμπρός όσο και πίσω, έχουν επίσης επανασχεδιαστεί ελαφρώς, ενώ προστέθηκε και ένα νέο εξωτερικό χρώμα, το Zircon Sand. Τα τρία νέα επίπεδα εξοπλισμού περιλαμβάνουν στιλιστικές διαφορές για να καθορίσουν τον ξεχωριστό τους χαρακτήρα.

Newground: Διαθέτει προστατευτικές ποδιές σε ασημί απόχρωση, στον εμπρός και πίσω προφυλακτήρα και τα διακοσμητικά των θυρών, μαύρα καλύμματα πλευρικών καθρεφτών, πράσινες λεπτομέρειες στην μπροστινή μάσκα και ζάντες αλουμινίου 19″ σε μαύρη απόχρωση. Το εσωτερικό συνδυάζει ταπετσαρίες από σουέτ με εμφανείς ραφές και περσίδες των αεραγωγών του κλιματισμού, σε πράσινο lime.

Homura Plus: διαθέτει ένα σπορ, γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα στη μάσκα, στη χαρακτηριστική πτέρυγα, το κάτω μέρος του προφυλακτήρα, στα φρύδια των φτερών, στα διακοσμητικά των θυρών και στους καθρέφτες, χαρίζοντας στο αμάξωμα μια έντονα σπορ εμφάνιση. Οι ζάντες αλουμινίου των 19” διαθέτουν βαφή σε μαύρο μεταλλικό χρώμα και η μπροστινή μάσκα ενσωματώνει κόκκινες πινελιές. Οι κόκκινες εμφανείς ραφές ξεχωρίζουν στα μαύρα δερμάτινα καθίσματα, το τιμόνι, το μοχλό των ταχυτήτων και τα πάνελ των θυρών.

High Plus: συνδυάζει ένα ενιαίο, μονόχρωμο εξωτερικό που αναδεικνύει την ομορφιά των δυναμικών επιφανειών του Kodo design. Το έντονο γυαλιστερό χρώμα των ασημένιων ζαντών αλουμινίου 19”, συμβάλλει στη μεταλλιζέ εμφάνιση του αυτοκινήτου. Το εσωτερικό διαθέτει την απαλή υφή του δέρματος Nappa, και την πολυτέλεια του γνήσιου ξύλου.

Βελτιώσεις στο εσωτερικό

Οι αλλαγές στην καμπίνα του ανανεωμένου CX-5 έχουν να κάνουν κυρίως με τον εξοπλισμό. Έτσι στα μοντέλα του 2022 θα υπάρχει σύστημα ασύρματης (επαγωγικής) φόρτισης κινητού τηλεφώνου Qi, αλλά και διπλής όψης και δύο τμημάτων, πάτωμα χώρου αποσκευών με μειωμένο κατώφλι φόρτωσης. Τα μοντέλα στο επίπεδο εξοπλισμού Newground διαθέτουν επίσης πάτωμα στο χώρο αποσκευών με αδιάβροχη πλευρά, για απροβλημάτιστη φόρτωση βρεγμένων ή λερωμένων αντικειμένων.

Ασφάλεια

Η αναβαθμισμένη γκάμα των συστημάτων ασφαλείας i-Activsense περιλαμβάνει πλέον σύστημα υποβοήθησης σε ταξίδι ή μποτιλιάρισμα (Cruise & Traffic Support – CTS). Το CTS συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης του οδηγού, βοηθώντας με το γκάζι, το πεντάλ φρένου και το τιμόνι, σε περιπτώσεις που πέσετε σε μποτιλιάρισμα. Τέλος, οι μπροστινοί προσαρμοζόμενοι προβολείς LED (ALH) έχουν επίσης εξελιχθεί παρέχοντας καλύτερο έλεγχο της κατανομής της δέσμης των προβολέων.

Mazda CX-5 2022Σε κάθε περίπτωση, οι διαδοχικές αναβαθμίσεις και βελτιώσεις σε κάθε τομέα του αυτοκινήτου, οδήγησαν το Mazda CX-5 να εξελιχθεί σε ένα βασικό μοντέλο της μάρκας. Παρά την χαμηλή ανταπόκριση των Ελλήνων αγοραστών, το CX-5 αντιπροσωπεύει περίπου το 35% των ετήσιων πωλήσεων της εταιρείας παγκοσμίως και το 21% στην Ευρώπη.

Δείτε ακόμη:

Το Mazda MX-5 ανανεώθηκε. Περίπου…