Μικρή ανανέωση για το Mazda CX-5 (+τιμές)

Mazda CX-5

Η Mazda προχώρησε σε μερική αναβάθμιση του μεγάλου της SUV, του CX-5, το οποίο και επανατοποθετείται στην κατηγορία με ανεπαίσθητες αλλαγές, βελτιώσεις στα σημεία αλλά και καλύτερο εξοπλισμό.

Το Mazda CX-5 πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012 και ήταν το πρώτο Mazda που υιοθέτησε τη σχεδιαστική φιλοσοφία “Kodo – Soul of Motion” και την τεχνολογία Skyactiv. Ήταν το μοντέλο που εγκαινίασε νέα πρότυπα σε ότι αφορά τη δυναμική συμπεριφορά, αλλάζοντας την αντίληψη περί “συμμετοχικότητας” στην οδήγηση ενός μεσαίου SUV. Με τη δεύτερη γενιά του το 2017, οι μηχανικοί δημιούργησαν ένα SUV που κατάφερε να περάσει τη φιλοσοφία Jinba Ittai (οδηγός & αυτοκίνητο ως ένα) και την μηχανολογική αρχιτεκτονική, σε άλλο επίπεδο. Με την προσθήκη του συστήματος G-Vectoring Control (GVC), της πρώτης ενσωμάτωσης σε μοντέλο Mazda των τεχνολογιών δυναμικής συμπεριφοράς Skyactiv-Vehicle Dynamic, το αυτοκίνητο έγινε πιο άνετο, πιο εκλεπτυσμένο και με καλύτερη απόκριση.

Το αναβαθμισμένο Mazda CX-5 του 2019 απέκτησε καλύτερη ποιότητα εσωτερικού αλλά και πιο δυναμική συμπεριφορά. Μάλιστα κατάφερε να γίνει ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα της μάρκας, καθώς έφτασε να εκπροσωπεί περίπου το 30% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων της Mazda. Το μοντέλο είναι διαθέσιμο σε 130 χώρες ανά τον κόσμο και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα του best seller της Mazda στην Ευρώπη.

Mazda CX-5

Τι αλλάζει στο Mazda CX-5 του 2020;

Το Mazda CX-5 του 2020 στηρίζεται πάνω στο συγκεκριμένο “success story”, έχοντας δεχθεί βελτιώσεις στην εξωτερική και εσωτερική του σχεδίαση, στους κινητήρες, καθώς και στα χαρακτηριστικά της δυναμικής του συμπεριφοράς. Πλέον το ανανεωμένο μοντέλο έχει μεγαλύτερης διάστασης οθόνη για το σύστημα Mazda Connect, το οποίο φτάνει στις 8 ίντσες. Στην εμφάνιση της οθόνης του συστήματος έχει προστεθεί και μία νέα επιλογή που δίνει τη δυνατότητα καλύτερου ελέγχου της κατανάλωσης, και επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση της απενεργοποίησης των κυλίνδρων.

Το εσωτερικό του CX-5 υιοθετεί πλέον φωτισμό LED στην κονσόλα οροφής αλλά και σε όλες τις πλαφονιέρες (οροφής και χώρου αποσκευών). Οι εκδόσεις Revolution Top & Takumi Plus έχουν νέες ταπετσαρίες από δέρμα υψηλής ποιότητας, ενώ η Takumi προσφέρεται με ύφασμα σουέτ σε συνδυασμό με δερματίνη. Νέο είναι ακόμη και το τηλεχειριστήριο στο κλειδί.

Γκάμα κινητήρων

Το  CX-5 του 2020 προσφέρεται με μία γκάμα επιλογών κινητήρων Skyactiv βενζίνης και diesel, δυνατότητα επιλογής είτε του χειροκίνητου κιβωτίου Skyactiv-MT των 6 σχέσεων ή του αυτόματου των 6 σχέσεων Skyactiv-Drive της Mazda, καθώς και του έξυπνου συστήματος 4κίνησης τελευταίας γενιάς της Mazda, του i-Activ AWD.

Ο 2λιτρος βενζινοκινητήρας Skyactiv-G των 165ps διατίθεται με αυτόματο ή χειροκίνητο κιβώτιο και με σύστημα κίνησης στους 2 ή στους 4 τροχούς. Το νέο μοντέλο του 2020, στις εκδόσεις με το συγκεκριμένο κινητήρα και χειροκίνητο κιβώτιο, διαθέτει και τη λειτουργία απενεργοποίησης κυλίνδρων. Ως αποτέλεσμα μειώνονται δραστικά τόσο η κατανάλωση όσο και οι εκπομπές ρύπων.

Η γκάμα κινητήρων συμπληρώνεται από έναν βενζινοκινητήρα Skyactiv-G 2,5 λίτρων με 194ps και αυτόματο κιβώτιο. Η έκδοση αυτή έχει δυνατότητα επιλογής κίνησης εμπρός ή και στους 4 τροχούς. Σε πετρέλαιο ο Skyactiv-D 2,2 λίτρων αποδίδει 150ps, συνδυάζεται με χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο και υπάρχει δυνατότητα επιλογής τετρακίνησης. Τέλος, ο Skyactiv-D 2,2 λίτρων και 184ps συνδυάζεται αποκλειστικά με σύστημα τετρακίνησης και χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Περισσότερη ασφάλεια

Στο μοντέλο του 2020, διατίθεται μία εξελιγμένη έκδοση του συστήματος Smart City Brake Support (Advanced SCBS) η οποία ενσωματώνει για πρώτη φορά και τη λειτουργία εντοπισμού των πεζών κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Το Advanced SCBS χρησιμοποιεί μία κάμερα που καλύπτει το πεδίο μπροστά από το αυτοκίνητο και εντοπίζει οχήματα και πεζούς αποτρέποντας ή περιορίζοντας τη σφοδρότητα μίας σύγκρουσης.

Το σύστημα αυτόματης ενεργοποίησης των φώτων διαθέτει τροποποιημένες ρυθμίσεις που επιτυγχάνουν την ενεργοποίηση των φώτων 30 περίπου λεπτά πριν το ηλιοβασίλεμα, περίπου στα 2000 lux. Ανάβοντας νωρίτερα τα φώτα κάνει το αυτοκίνητο ευκολότερα ορατό από πεζούς και άλλα οχήματα, γεγονός που συμβάλλει στην αποτροπή ατυχήματος.

Νέας σχεδίασης είναι το κλειδί του Mazda CX-5.

Οι τιμές του ανανεωμένου Mazda CX-5

Το μοντέλο διατίθεται στην ελληνική αγορά σε τιμές που ξεκινούν από 27.395 στην έκδοση βενζίνης με 165 ίππους, ενώ οι τετρακίνητες εκδόσεις διαμορφώνονται από 34.861 ευρώ. Ενδεικτικά οι αρχικές τιμές ανά έκδοση και μετάδοση είναι ως εξής:

  • G165 2.0 165hp Emotion: 27.395€
  • G165 2.0 165hp AWD Challenge: 34.861€
  • G165 2.0 165hp AWD AT Revolution: 44.254€
  • G194 2.5 194hp AWD AT Revolution: 46.061€
  • CD150 2.2 150hp Challenge:34.919€
  • CD150 2.2 150hp AWD Challenge: 36.981€
  • CD150 2.2 150hp AWD AT Revolution: 48.052€
  • CD184 2.2 184hp AWD AT Revolution: 48.314€