Η Mercedes αποκάλυψε τη νέα EQS. Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό πολυτελές sedan από τη σειρά Mercedes-EQ με το οποίο επαναπροσδιορίζει ολόκληρη την κατηγορία.

Η Mercedes EQS είναι το πρώτο μοντέλο που βασίζεται στην αρθρωτή αρχιτεκτονική για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της πολυτελούς και της executive κατηγορίας. Η EQS θα κυκλοφορήσει αρχικά στην έκδοση EQS 450+, με 245 kW (333 ίπποι) και στην EQS 580 4MATIC με 385 kW (523 ίπποι). Με αυτονομία που φτάνει έως και τα 770χλμ (WLTP), το σύστημα μετάδοσης κίνησης της EQS ικανοποιεί κάθε προσδοκία που μπορεί να έχει κανείς από μία S-Class. Σχεδιάζεται η κυκλοφορία και μίας έκδοσης υψηλών επιδόσεων που θα αποδίδει ισχύ έως 560 kW. Όλα τα μοντέλα EQS εξοπλίζονται με ένα ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης (eATS) στον πίσω άξονα. Οι τετρακίνητες εκδόσεις με σύστημα 4MATIC διαθέτουν και ένα eATS στον μπροστινό άξονα.

Άκρως αεροδυναμική σχεδίαση

Σχεδιαστικά η EQS βασίζεται στη λογική ενός πολυτελούς σεντάν και coupe φόρμες και ένα εξαιρετικά αεροδυναμικό αμάξωμα. Με εξαιρετική επιμέλεια και βασισμένοι στο “Purpose design”, οι ειδικοί αεροδυναμικής πέτυχαν μία νέα κορυφαία τιμή Cd ίσο με 0,20. Έτσι, η EQS αναδεικνύεται στο πλέον αεροδυναμικό αυτοκίνητο σειράς παραγωγής στον κόσμο, με αποτέλεσμα τη σημαντικά αυξημένη αυτονομία. Συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των αυτοκινήτων με την πλέον αθόρυβη λειτουργία χάρη και στην πολύ χαμηλή στάθμη αεροδυναμικού θορύβου.

Mercedes-Benz EQS

Παρόλο που η EQS έχει πολύ στενή συγγένεια με τη νέα S-Class, έχει βασιστεί σε μία εξολοκλήρου ηλεκτρική αρχιτεκτονική. Αυτή η εντελώς νέα φιλοσοφία επέτρεψε την υλοποίηση ενός αυστηρού Purpose Design με τις γραμμές one-bow και τη σχεδίαση cab-forward με fastback. Οπτικά η EQS διαφοροποιείται ξεκάθαρα, ακόμη και με την πρώτη ματιά, από τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Το μπροστινό τμήμα χαρακτηρίζεται από τη μονάδα «Black Panel», όπου οι προβολείς συνδέονται μεταξύ τους με μία φωτεινή λωρίδα. Η μαύρη επένδυση ψυγείου συνθέτουν μία πολύ χαρακτηριστική όψη. Προαιρετικά διατίθεται και ένα μοτίβο τρισδιάστατων αστεριών. Αυτό συνδυάζεται με τις γραμμές εξοπλισμού AMG Line εξωτερικού ή Electric Art εξωτερικού.

Προαιρετικά, η EQS εξοπλίζεται με αυτόματες πόρτες άνεσης μπροστά και πίσω. Όταν ο οδηγός πλησιάζει το αυτοκίνητο, αρχικά εκτείνονται οι λαβές στις πόρτες. Όταν πλησιάσει ακόμη περισσότερο, η πόρτα του οδηγού ανοίγει αυτόματα. Χρησιμοποιώντας το MBUX, ο οδηγός μπορεί επίσης να ανοίγει τις πίσω πόρτες. Όταν αφήνει, για παράδειγμα, τα παιδιά μπροστά από το σχολείο!

Mercedes-Benz EQS

Μπαταρίες και φόρτιση

Η EQS σηματοδοτεί επίσης την εισαγωγή μίας νέας γενιάς μπαταριών με σημαντικά υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα. Η μεγαλύτερη από τις δύο μπαταρίες διαθέτει ωφέλιμο ενεργειακό περιεχόμενο της τάξεως των 107,8 kWh. Αυτό είναι περίπου 26% περισσότερο από εκείνο στην EQC. Το πρωτοποριακό λογισμικό διαχείρισης μπαταρίας, το οποίο αναπτύχθηκε από την ίδια την εταιρεία, επιτρέπει την απομακρυσμένη ενημέρωσή του (over-the-air update). Με αυτόν τον τρόπο το σύστημα διαχείρισης ενέργειας είναι παραμένει ενημερωμένο σε όλη τη διάρκεια ζωής του. Όσον αφορά στα χημικά στοιχεία των κυψελών, η περιεκτικότητα των καθόδων σε κοβάλτιο έχει μειωθεί κατά 10 τοις εκατό.

Η EQS μπορεί να φορτίζεται με έως 200 kW σε ταχυφορτιστές και να επαναφορτίζεται για +300 χιλιόμετρα σε μόλις 15′. Στο σπίτι και σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης, η EQS μπορεί να φορτίζεται πολύ εύκολα με τον φορτιστή αυτοκινήτου με έως 22 kW. Στην Ιαπωνία, θα είναι εφικτή και η αμφίδρομη φόρτιση για την EQS, δηλ. η φόρτιση και προς τις δύο κατευθύνσεις. Επιπλέον, υπάρχουν διάφορα προγράμματα έξυπνης φόρτισης, τα οποία μπορούν να ενεργοποιούνται αυτόματα ανάλογα με τη θέση του οχήματος.

Η κορυφαία τεχνολογία της Mercedes EQS

Η EQS είναι ένα εξαιρετικά ευφυές αυτοκίνητο με έως 350 αισθητήρες, ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού. Οι αισθητήρες αυτοί καταγράφουν αποστάσεις, ταχύτητες και επιταχύνσεις, συνθήκες φωτισμού, βροχόπτωση και θερμοκρασίες, χρήση των καθισμάτων καθώς και το βλέμμα του οδηγού ή την ομιλία των επιβατών. Αυτή η πληθώρα πληροφοριών κατευθύνεται σε εγκεφάλους, οι οποίοι τις επεξεργάζονται με τη βοήθεια αλγορίθμων και λαμβάνουν αποφάσεις με αστραπιαία ταχύτητα. Συνεπώς, αποτελούν το «μυαλό» κατά κάποιον τρόπο. Η νέα EQS μπορεί να επεκτείνει τις δυνατότητές της με βάση νέες εμπειρίες, επειδή μπορεί να μαθαίνει χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Το σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα του βασικού εξοπλισμού με γωνία διεύθυνσης έως 4,5 μοίρες συμβάλλει στην πρακτικότητα και τη δυναμική οδήγηση της EQS. Εναλλακτικά, το σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα με γωνία έως 10 μοίρες μπορεί να παραγγελθεί ή να ενεργοποιηθεί εκ των υστέρων μέσω απομακρυσμένης αναβάθμισης. Αυτό επιτρέπει στην EQS να αποκτά κύκλο στροφής 10,9 μέτρων παρά το μήκος της που υπερβαίνει τα πέντε μέτρα. Να σημειώσουμε ότι αυτός είναι ο κύκλος στροφής των περισσότερων αυτοκινήτων της κατηγορίας compact. Οι σχετικές γωνίες και τροχιές των πίσω τροχών εμφανίζονται στο μενού προγράμματος οδήγησης, στην κεντρική οθόνη.

Με το προαιρετικό DRIVE PILOT, η EQS θα είναι έτοιμη για λειτουργία οδήγησης υψηλής αυτοματοποίησης έως τα 60 km/h. Όταν υπάρχει πυκνή κυκλοφορία ή συμφόρηση σε κατάλληλα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων, αρχικά μόνο στη Γερμανία. Το σύστημα επιτρέπει στον οδηγό να πραγματοποιεί δευτερεύουσες δραστηριότητες. Όπως περιήγηση στο διαδίκτυο ή ανάγνωση email στη λειτουργία In-Car Office, ώστε να κερδίζει χρόνο.

Η οθόνη MBUX Hyperscreen αποτελεί το απόλυτο αξιοθέατο στον εσωτερικό χώρο. Η μεγάλη, κυρτή μονάδα οθονών εκτείνεται σχεδόν από την μία κολώνα Α έως την άλλη. Τρεις οθόνες ενσωματώνονται πίσω από ένα κρύσταλλο σχηματίζοντας οπτικά μία ενιαία μονάδα. Η οθόνη OLED 12,3 ιντσών συνοδηγού προσφέρει τη δυνατότητα να έχει τον δικό του χώρο ενδείξεων και ελέγχου. Οι λειτουργίες ψυχαγωγίας είναι διαθέσιμες σε αυτή την οθόνη μόνο όταν η οδήγηση του αυτοκινήτου συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της χώρας. Η Mercedes-EQ αξιοποιεί μία ευφυή λογική κλειδώματος που βασίζεται σε κάμερα. Εάν η κάμερα ανιχνεύσει ότι ο οδηγός κοιτάζει την οθόνη συνοδηγού, αυτομάτως μειώνεται η ένταση του φωτισμού της.