Το Opel Rocks-e δεν είναι ούτε αυτοκίνητο, ούτε μηχανάκι!

Opel Rocks-e

Για την ακρίβεια είναι ακριβώς ανάμεσα στα δύο. Ένα ηλεκτρικό… σκούτερ με οροφή και 4 ρόδες. Περίπου.

Ξεχάστε τα SUV. Έρχονται τα SUM, ή αλλιώς τα αυτοκίνητα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Sustainable Urban Mobility). Ένα τέτοιο αυτοκίνητο είναι το Opel Rocks-e. Στην πράξη μιλάμε για ένα “σχεδόν” αυτοκίνητο που γεφυρώνει το κενό μεταξύ scooter και επιβατικού αυτοκινήτου. Μπορεί να οδηγηθεί από άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω με δίπλωμα οδήγησης κατηγορίας AM1 (στη Γερμανία). Είναι βεβαίως ηλεκτρικό, με αυτονομία έως 75 km, καλύπτοντας τυπικές καθημερινές ανάγκες εντός πόλης.

Το διθέσιο Rocks-e έχει μήκος 2,41 μέτρα και με αυτό η Opel συνεχίζει την ηλεκτρική της επέλαση. Πρακτικά είναι ένα ηλεκτρικό μοντέλο που τοποθετείται κάτω (έστω και ΠΟΛΥ κάτω) από το Corsa-e και είναι προσιτό σε όλους σχεδόν τους οδηγούς. Η τιμή εκκίνησης για το Opel Rocks-e στη Γερμανία θα είναι σαφώς μικρότερη από την αντίστοιχη ενός μικρού αυτοκινήτου, ενώ το μηνιαίο κόστος μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing) θα είναι παρόμοιο με αυτό του εισιτηρίου σε δημόσιο μέσο μεταφοράς. Το Rocks-e θα διατίθεται για παραγγελία online ή απευθείας σε επιλεγμένους διανομείς Opel από το φθινόπωρο στη Γερμανία. Περισσότερες αγορές θα ακολουθήσουν το 2022.

Opel Rocks-e (2021)Στο καθαρά τεχνικό κομμάτι

Tο Rocks-e είναι απλά διαφορετικό. Έχει μήκος 2,41 μέτρα πλάτος 1,39 μέτρα (χωρίς καθρέπτες) και ζυγίζει 471 kg (συμπεριλαμβανομένου της μπαταρίας). Αναπτύσσει ταχύτητα έως 45 km/h και έχει αυτονομία 75 km. Πρακτικά είναι για αποκλειστική χρήση πόλης και είναι “ασφαλές” για νεαρούς και άπειρους οδηγούς που θέλουν να μετακινούνται ηλεκτρικά… χωρίς να βρέχονται.

Οι τροχοί είναι 14” και ο κύκλος στροφής στα 7,20 μέτρα, κάτι που καθιστά το Rocks-e ιδανικό για την πόλη, ακόμη και για να διαχειριστεί τις πολύ κλειστές στροφές και να χωρέσει σε μικρούς χώρους στάθμευσης. Η μπαταρία των 5.5 kWh φορτίζεται πλήρως σε 3,5 ώρες περίπου, μέσω μιας στάνταρ οικιακής πρίζας. Το συνοδευτικό καλώδιο φόρτισης μήκους τριών μέτρων βρίσκεται συνεχώς μέσα στο SUM και απλά το τραβάς από την πόρτα του συνοδηγού όταν χρειάζεται. Όπως δηλαδή και σε μια ηλεκτρική σκούπα!

Το πιο χαρακτηριστικό όμως στοιχείο του Rocks-e είναι οι πόρτες του. Η πόρτα του συνοδηγού ανοίγει προς τα εμπρός όπως συνήθως, ενώ η πόρτα του οδηγού ανοίγει προς τα πίσω, προς την αντίθετη δηλαδή κατεύθυνση. Τα εμπρός και πίσω πάνελ του αμαξώματος είναι παρόμοια, ενώ στο εσωτερικό τα δύο καθίσματα είναι έκκεντρα τοποθετημένα. Έτσι ο συνοδηγός έχει αρκετό χώρο στην περιοχή των ποδιών και ο οδηγός να μπορεί να μετακινεί το κάθισμά του εμπρός – πίσω. Επιπλέον, παρά τις μικροσκοπικές διαστάσεις του, το μοντέλο έχει χώρο αποσκευών 63 λίτρων στην περιοχή των ποδιών του συνοδηγού, ενώ υπάρχει και ένα άγκιστρο για μία τσάντα μεγέθους XXL.

Δείτε τη video-δοκιμή του Opel Corsa-e