Το ανανεωμένο Peugeot 2008 αποκαλύπτεται και έρχεται προς το τέλος του χρόνου με σχεδιαστικές και τεχνολογικές αλλαγές, κινητήρες βενζίνης, diesel, αμιγώς ηλεκτρικό και προσεχώς… υβριδικό!

Ένα αδιαμφισβήτητο best seller στα B-SUV, το Peugeot 2008, ανανεώνεται και επανατοποθετείται στην κατηγορία. Άλλωστε πέρασαν ήδη τρία χρόνια από το αρχικό του λανσάρισμα, οπότε και ήρθε η στιγμή της ανανέωσης. Αυτή περιλαμβάνει στυλιστικές και τεχνολογικές αλλαγές, προφανώς με πιο εμφανές σημείο το ολικά ανασχεδιασμένο εμπρός εξωτερικό τμήμα.

Το νέο Peugeot 2008 κατασκευάζεται στην Ισπανία και θα είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Η γκάμα του θα περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις εξοπλισμού: Active, Allure και GT, με τέσσερα κινητήρια σύνολα. Ανάμεσα τους και η νέα αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοσης, πλέον με 156 ίππους και αυξημένη αυτονομία έως και 406χλμ. Η γκάμα θα διευρυνθεί το 2024 με την προσθήκη ενός νέου υβριδικού κινητήρα.

Peugeot 2008Νέα σχεδίαση

Ακολουθώντας τη φιλοσοφία όλων το σύγχρονων Peugeot, το 2008 υιοθέτησε τη νέα φωτεινή υπογραφή της μάρκας. Σε αντίθεση όμως, για παράδειγμα με το νέο Peugeot 408, το ανανεωμένο 2008 δεν έχει ένα αλλά τρεις κάθετους φωτεινούς «όνυχες» ενσωματωμένους στα μαύρα γυαλιστερά πλαίσια του προφυλακτήρα του νέου 2008. Αυτά τα ιδιαίτερα LED ημέρας υπογραμμίζουν την έντονη προσωπικότητα του 2008 και θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις εκδόσεις του μοντέλου. Μάλιστα στις εκδόσεις GT, το εντυπωσιακό αποτέλεσμα των τριών ονύχων, επεκτείνεται για πρώτη φορά μέσω των full LED φωτιστικών σωμάτων με τις 3πλές μονάδες φωτισμού. Αυτό διακρίνει τις εκδόσεις GT από την υπόλοιπη γκάμα, δίνοντάς τους μια αποκλειστική υπογραφή στο μπροστινό μέρος.

Αλλαγές βεβαίως υπάρχουν και στη μάσκα όπου πλέον βρίσκουμε το νέο σήμα της Peugeot. Στην έκδοση Active το μπροστινό μέρος είναι διακοσμημένο με οριζόντιο μοτίβο σε γυαλιστερό μαύρο χρώμα, ενώ στις Allure και GT έχουμε κατακόρυφο σχεδιαστικό μοτίβο στο ίδιο χρώμα με το αμάξωμα.

Πίσω υπάρχουν νέα LED φώτα σε όλες τις εκδόσεις του 2008, επίσης τριών στοιχείων που συμβολίζουν τους “όνυχες”. Εδώ όμως με επάλληλες οριζόντιες διπλές λωρίδες. Τα φώτα της όπισθεν και τα φλας είναι και αυτά τεχνολογίας LED. Τις εξωτερικές σχεδιαστικές αλλαγές συμπληρώνουν τα νέα σχεδίων ζαντών αλουμινίου με ανατρεπτική σχεδίαση, αντίστοιχες με εκείνες που παρουσιάστηκαν στο 408. Οι επιλογές είναι από 16 (έκδοση Active) και ανεβαίνοντας σε εξοπλισμό έχουμε ζάντες 17 ή 18 ιντσών. Ακόμη, έχουμε νέα γραμματοσειρά στα λογότυπα εμπρός και πίσω, ενώ το ηλεκτρικό E-2008 ξεχωρίζει από το γράμμα “E” σε απόχρωση Μπλε Dichroic και Λευκό. Στο πίσω μέρος η επιγραφή “PEUGEOT” διατρέχει πλέον όλο το πλάτος της φάσας του πορτμπαγκάζ. Την εξωτερική εμφάνιση ολοκληρώνουν 6 νέα χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του Selenium Grey που επιλέχθηκε για το λανσάρισμα. Η έκδοση GT θα διαθέτει διχρωμία με στάνταρ τη μαύρη οροφή, ενώ όλα τα νέα 2008 θα έχουν μαύρα καλύμματα στους εξωτερικούς καθρέφτες, ανεξάρτητα από το χρώμα του αμαξώματος που έχει επιλεγεί.

Peugeot 2008Τι αλλάζει στο εσωτερικό;

Βασικό στοιχείο του εσωτερικού είναι βεβαίως το Peugeot i-Cockpit, ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά των μοντέλων της μάρκας. Στο ανανεωμένο 2008 αυτό έχει έχει βελτιωθεί και εκσυγχρονιστεί, με στόχο τη βελτιστοποίηση της εργονομίας. Ο πίνακας οργάνων έχει νέα σχεδίαση και είναι ψηφιακός στις εκδόσεις Allure και GT. Η οθόνη των 10 ιντσών έχει νέα γραφικά και στις εκδόσεις GT έχει και 3D απεικόνιση. Στην έκδοση Active παραμένει ο αναλογικός πίνακας οργάνων.

Αυτό που είναι ίδιο σε όλες τις εκδόσεις του μοντέλου είναι η στάνταρ κεντρική οθόνη αφής 10 ιντσών. Στη βασική έκδοση Active η οθόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των λειτουργιών του ηχοσυστήματος και του τηλεφώνου, ενώ στις Allure και GT είναι πλέον τεχνολογίας HD και ενσωματώνει την τελευταία γενιά των συστημάτων ψυχαγωγίας της Peugeot. Κάτω από την κεντρική οθόνη διατηρούνται τα πλήκτρα τύπου ‘piano’, για γρήγορη πρόσβαση στις βασικές λειτουργίες, ενώ βεβαίως παραμένει και το μικρό τιμόνι, χαρακτηριστικό του i-Cockpit, με το νέο λογότυπο στο κέντρο. Οι αλλαγές στην καμπίνα περιλαμβάνουν ακόμη αναβαθμισμένες επενδύσεις αλλά και έναν νέας σχεδίασης επιλογέα ταχυτήτων στα μοντέλα με 6-άρι χειροκίνητο κιβώτιο. Τα νέα μοντέλα του 2008 με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, εξακολουθούν να έχουν τον κομψό και διακριτικό μοχλό που παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2022.

Μικρότερες αλλαγές υπάρχουν στην προσθήκη περισσότερων θυρών USB-C (3) στις εκδόσεις Allure και GT, καθώς και μία USB-A, ενώ ισχυρότερο είναι και το σύστημα επαγωγικής φόρτισης για smartphone, με ισχύ 15W (από 5W). Η έκδοση GT το έχει αυτό ως στάνταρ εξοπλισμό, ενώ η Allure προαιρετικά. Νέες είναι και οι κάμερες υποβοήθησης στάθμευσης, με υψηλότερης ανάλυσης, ενώ ανάλογα με την έκδοση είναι διαθέσιμη και νέα μπροστινή κάμερα παρέχοντας εικόνα 360° του χώρου γύρω από το αυτοκίνητο.

Γκάμα κινητήρων

Η σημαντικότερη αναβάθμιση αφορά στο ηλεκτρικό Peugeot E-2008, το οποίο πλέον εφοδιάζεται με τον νέο κινητήρα που θα τοποθετηθεί επίσης στα E-208 και E-308. Η μέγιστη ισχύς αυξάνεται κατά 15%, στα σε 115 kW/156 hp (από 100 kW/136 hp), ενώ η χωρητικότητα της μπαταρίας αυξάνεται από 50 kWh σε 54 kWh. Έτσι η αυτονομία φτάνει τα 406 km σε σύγκριση με τα 345 της προηγούμενου μοντέλου.

Στις αρχές του 2024, το νέο Peugeot 2008 θα διατίθεται και με το νέο σύστημα κίνησης 48V Hybrid, το οποίο αποτελείται από έναν νέας γενιάς βενζινοκινητήρα PureTech 136 ίππων, σε συνδυασμό με ένα νέο 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη που περιλαμβάνει ηλεκτροκινητήρα. Αυτή η τεχνολογία προσφέρει επιπλέον ροπή στις χαμηλές στροφές και έως και 15% μικρότερη κατανάλωση. Στην οδήγηση στην πόλη, το νέο 2008 με το υβριδικό σύστημα κίνησης, μπορεί να λειτουργεί περισσότερο από το 50% του χρόνου ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο, εκπέμποντας μηδενικούς ρύπους.

Εκτός από τις εξηλεκτρισμένες επιλογές, το μοντέλο θα συνεχίσει να διατίθεται με τους γνώριμους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. Έτσι η γκάμα ξεκινά με τους 3-κύλινδρους 1.2 PureTech σε ιπποδυνάμεις 100 και 130 ίππων. Μάλιστα ο PureTech 130 μπορεί να συνδυαστεί και με αυτόματο κιβώτιο 8 ταχυτήτων (ο PureTech 100 είναι αποκλειστικά με χειροκίνητο 6άρι), ενώ ο 4-κύλινδρος diesel BlueHDi παραμένει με 130 ίππους και στάνταρ αυτόματο κιβώτιο ΕΑΤ-8.

Το ανανεωμένο Peugeot 2008 θα ξεκινήσει την εμπορική του πορεία στην ελληνική αγορά το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Δες τη video-δοκιμή του Peugeot 2008 (Μάιος 2020)