Αυτό είναι το νέο Peugeot 408, το μοντέλο που βάζει τη μάρκα σε μια νέα εποχή αφού είναι το πρώτο του είδους του.

Η Peugeot το χαρακτηρίζει ως fastback, το οποίο ωστόσο είναι πιο υπερυψωμένο από το συνηθισμένο, αγγίζοντας τα όρια ενός crossover. Και φυσικά όπως κάθε νέο μοντέλο της μάρκας, το Peugeot 408 ξεχειλίζει από δυναμισμό, έχει έντονα νεύρα και τη σιλουέτα αιλουροειδούς.

Εκ πρώτης το 408 δείχνει σαν μια φυσική προέκταση της γκάμας του 308 (δες τη video-δοκιμή του Peugeot 308), με πιο δυναμικό ύφος και βεβαίως πιο υπερυψωμένο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει βεβαίως γιατί τα δύο μοντέλα μοιράζονται γνώριμα σχεδιαστικά στοιχεία. Όπως τα δυναμικά εμπρός φώτα με τις βαθιές «νυχιές» των LED ημέρας να σκίζουν τον προφυλακτήρα, το μυώδες καπό αλλά και τη χαρακτηριστική μάσκα με το νέο σήμα της Peugeot. Βέβαια, εδώ η μάσκα περνά σε ένα άλλο επίπεδο, αφού πλέον οι γρίλιες της είναι στο ίδιο χρώμα με το αμάξωμα, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι αποτελούν μια φυσική προέκταση του.

Peugeot 408Πίσω επίσης έχουμε γνώριμα στοιχεία, όπως τα LED φωτιστικά με τις τριπλές «νυχιές», αλλά και το λεπτό μαύρο πάνελ που τα ενώνει στο κέντρο. Κατά τα άλλα όμως τίποτε δε θυμίζει 308. Το αμάξωμα δείχνει τραβηγμένο προς τα πίσω, με ένα coupe τελείωμα που δικαίως βάζει το 408 πιο κοντά στα fastback μοντέλα της αγοράς.

Το μαύρο τελείωμα στον πίσω προφυλακτήρα, τα μαύρα μαρσπιέ και βεβαίως οι μαύρες προεκτάσεις των φτερών συνθέτουν το οπτικό ερέθισμα για ένα μοντέλο που το λες και crossover. Και βεβαίως η ελαφρώς αυξημένη απόσταση από το έδαφος το επιβεβαιώνει. Αν επιμείνουμε λίγο στις σχεδιαστικές λεπτομέρειες του 408, θα παρατηρήσουμε το ιδιαίτερο σχήμα των ζαντών αλουμινίου (20’’ στο αυτοκίνητο των φωτογραφιών), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ενσωματωμένη διπλή αεροτομή στο τελείωμα της οροφής. Αυτή δημιουργεί κάποια ιδιαίτερα γεωμετρικά σχήματα στα άκρα που λειτουργούν ως πτερύγια. Μια δεύτερη αεροτομή τύπου «ducktail» είναι ενσωματωμένη στο τελείωμα της ουράς.

Peugeot 408Γνώριμο και ευρύχωρο εσωτερικό

Το Peugeot 408 δεν είναι μικρό αυτοκίνητο. Με μήκος μάλιστα στα 4,69 μέτρα είναι μακρύτερο και από το 3008 SUV, με μεταξόνιο που φτάνει στα 2,79 μ. Αυτό σημαίνει φυσικά πως οι διαθέσιμοι εσωτερικοί χώροι είναι τεράστιοι, ακόμη και για τα δεδομένα των τυπικών μεσαίων SUV μοντέλων. Ο χώρος φόρτωσης, παρά το coupe πίσω τελείωμα, έχει όγκο 536 λίτρα και μπορεί να φτάσει στα 1.611 όταν πέσουν οι πλάτες των πίσω καθισμάτων. Παρά το ότι είναι μακρύ και ευρύχωρο, το ύψος του αυτοκινήτου είναι στα 1.48 μ, κατά 4 εκατοστά δηλαδή ψηλότερο από το νέο 308.

Γνώριμη πάντως είναι η σχεδίαση του ταμπλό, με το i-Cockpit της Peugeot να ακολουθεί στο 408 την ίδια σχεδιαστική προσέγγιση με το 308. Υπάρχει δηλαδή το γνωστό μικρό τιμόνι και ο μεγάλος ψηφιακός πίνακας οργάνων 10’’ που είναι ορατός πάνω από τη στεφάνη (και όχι από μέσα). Μια δεύτερη οθόνη βρίσκεται στο κέντρο του ταμπλό, με ελαφριά κλίση προς την πλευρά του οδηγού, η οποία ενσωματώνει όλες τις λειτουργίες του οχήματος, συμπεριλαμβανομένου του ηχοσυστήματος, της πλοήγησης, του κλιματισμού και των επιμέρους ρυθμίσεων. Στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχει ένα πάνελ αφής, σαν ψηφιακά μπουτόν (i-toggles) σε ρόλο συντομεύσεων, τα οποία μάλιστα ο οδηγός μπορεί να παραμετροποιήσει. Μια σειρά από οριζόντια τοποθετημένους φυσικούς διακόπτες ολοκληρώνει τη λογική του i-Cockpit.

Η κεντρική κονσόλα είναι καλαίσθητη, με άφθονες και μεγάλες θήκες, ενώ η συνολική ποιότητα αναμένεται να είναι στα ίδια κορυφαία επίπεδα με το 308.

Τρεις κινητήρες, όλοι με αυτόματο κιβώτιο

Η γκάμα των κινητήρων στο νέο Peugeot 408 περιλαμβάνει δύο plug in υβριδικές εκδόσεις με 180 και 225 ίππους, και μία απλή βενζινοκίνητη έκδοση με 130 ίππους. Και οι τρεις κινητήρες διατίθενται με το 8άρι αυτόματο κιβώτιο EAT8 και κίνηση αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς. Λίγους μήνες μετά το λανσάρισμα, η γκάμα θα συμπληρωθεί και με μία αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση. Η οικονομία αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα μελήματα των σχεδιαστών του 408. Η κοινή προσπάθεια στη βελτίωση της αεροδυναμικής, τη μείωση του βάρους (από 1396 κιλά), αλλά και η εξέλιξη κινητήρων με χαμηλές εκπομπές ρύπων, είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μοντέλου που επιτυγχάνει εξαιρετικά χαμηλή μέση κατανάλωση ενέργειας, είτε πρόκειται για τις υβριδικές του εκδόσεις, είτε για τη βενζινοκίνητη έκδοση των 130 ίππων.

Το νέο Peugeot 408 θα κυκλοφορήσει στην αγορά στις αρχές του 2023.