Το όραμα της για το μέλλον της αυτοκίνησης αποκάλυψε η Peugeot με το εντυπωσιακό πρωτότυπο που μοιάζει να βγήκε από ταινία φαντασίας.

Η Peugeot πιστεύει σε έναν καθολικό ανασχεδιασμό της αυτοκίνησης στο διάστημα 2025 – 2030 και αν κρίνουμε από τις εικόνες του Inception Concept μιλάμε για κάτι που απέχει σχεδιαστικά από τα SUV. Ωστόσο, οι Γάλλοι παραμένουν πιστοί στην ελκυστική σχεδίαση εμπνευσμένη από τα αιλουροειδή κάτι βεβαίως που σήμερα ενσωματώνει όλη η γκάμα της. Δεν είναι τυχαίο ότι τα σύγχρονα Peugeot είναι από τα ομορφότερα αυτοκίνητα στους δρόμους σήμερα.

Το Inception Concept είναι ένα πρωτότυπο που περνά ένα νέο μήνυμα. Αποτελεί τον προάγγελο μίας νέας εποχής, μετουσιώνοντας το όραμα της Peugeot για τα μελλοντικά ηλεκτρικά οχήματα. Στοιχεία που ξεχωρίζουν στο εντυπωσιακό πρωτότυπο είναι το νέας γενιάς i-Cockpit και το σύστημα ελέγχου Hypersquare, στοιχεία που προσφέρουν έναν νέο, και πιο διαισθητικό τρόπο χειρισμού του αυτοκινήτου. Επίσης γίνεται εκτεταμένη χρήση πανοραμικού γυαλιού Skyspace, ενώ η καμπίνα διαθέτει πρωτοποριακή αρχιτεκτονική και υλικά που συνδυάζουν τις χρωματικές αποχρώσεις.

peugeot inception conceptΕπιστημονική φαντασία ή όνειρο;

Το Inception βασίζεται στη γενιά των πλατφορμών “BEV-by-design”, και προσφέρει γενναιόδωρες διαστάσεις, ενώ τα σχεδιαστικά του στοιχεία θα αποτελέσουν έμπνευση για τα μελλοντικά μοντέλα της μάρκας από το 2025. Μπορεί σήμερα το πρωτότυπο να ισορροπεί μεταξύ των κόσμων της επιστημονικής φαντασίας και των ονείρων, ωστόσο η φιλοδοξία της Peugeot είναι να περάσει στην παραγωγή όλες τις καινοτομίες του Inception, από το 2025 και μετά!

Από πλευράς διαστάσεων, το Inception Concept είναι μεγάλο, στα 5 μέτρα μήκος με ύψος μόλις 1,34 μ. Είναι βεβαίως 100% ηλεκτρικό και διαθέτει τεχνολογία φόρτισης 800V. Η μπαταρία χωρητικότητας 100kWh εξασφαλίζει αυτονομία 800χλμ. με μία φόρτιση, ενώ η κατανάλωση του είναι 12,5kWh ανά 100χλμ. Η φόρτιση της μπαταρίας εξασφαλίζει 150 χλμ. αυτονομίας σε μόλις πέντε λεπτά, ενώ υπάρχει και δυνατότητα επαγωγικής (ασύρματης) φόρτισης. Για όταν (και αν) υπάρξει αυτή η τεχνολογία χωρίς καλώδια στη μαζική παραγωγή.

Όσο για τις επιδόσεις, οι δύο μικροί ηλεκτροκινητήρες (ένας εμπρός και ένας πίσω) εξασφαλίζουν τετρακίνηση και αποδίδουν συνδυαστικά ισχύ 680 ίππων. Η επιτάχυνση 0-100 km/h χρειάζεται λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα! Επίσης, το Peugeot Inception Concept καταργεί το τιμόνι έτσι όπως το γνωρίζαμε ως τώρα, ενσωματώνοντας τεχνολογία Steer-by-Wire και ένα σύστημα που η Peugeot ονομάζει Hypersquare. Εδώ τα ψηφιακά χειριστήρια στο ορθογώνιο τιμόνι αντικαθιστούν τις μηχανικές συνδέσεις του κλασσικού συστήματος διεύθυνσης.

Mad Max… εσύ;

Σχεδιαστικά το Inception Concept είναι αλλού! Παρόλα αυτά σχεδόν αμέσως καταλαβαίνουμε ότι βλέπουμε ένα Peugeot. Τα γονίδια της μάρκας και η αιλουροειδής σχεδίαση είναι παρόντα, η έκφραση όμως έχει διαφοροποιηθεί. Η νέα σχεδιαστική γλώσσα της Peugeot θα παρουσιαστεί μέσα από τα επόμενα της μοντέλα, από το 2025 και μετά. Στοιχεία που τη διακρίνουν είναι οι λεπτομέρειες εμπνευσμένες από τον ψηφιακό κόσμο, οι αθλητικές καμπύλες και τα περισσότερο γεωμετρικά και γωνιώδη τμήματα. Όπως για παράδειγμα η οριζόντια διάταξη των πλευρικών «ώμων».

Ο χώρος επιβατών είναι σχεδιασμένος σαν μία γυάλινη κάψουλα που βυθίζεται μπροστά από τα πόδια του οδηγού και του συνοδηγού. Μάλιστα το σύνολο των γυάλινων επιφανειών στο Inception έχει εμβαδό 7,25 τ.μ. και ειδική κατεργασία (επεξεργασία με οξείδια μετάλλου), παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιεί η NASA στα κράνη των αστροναυτών! Αυτό το κρύσταλλο NARIMA έχει μια ζεστή αντανάκλαση, σε αποχρώσεις του κίτρινου, και πιο ψυχρή μετάδοση, σε τόνους του γαλάζιου. Στο εσωτερικό, διαχέει τις φωτεινές ακτίνες, τροποποιώντας συνεχώς τις αντανακλάσεις και τις αποχρώσεις, ενώ συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της θερμότητας και της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας.

peugeot inception conceptΤο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου ακολουθεί μια εντελώς νέα προσέγγιση. Υπάρχει μια καινούρια φωτεινή υπογραφή της Peugeot, που ενσωματώνει τους τρείς όνυχες σε ένα ενιαίο πάνελ/μάσκα από ένα κρύσταλλο. Οι προβολείς βρίσκονται κάτω από τη γυάλινη μάσκα, η οποία είναι τεχνολογίας  καθρέφτη. Το εμπρός καπό είναι μικροσκοπικό αφήνοντας χώρο για το τεράστιο παρμπρίζ. Κάτω από το καπό βρίσκονται όλες οι λειτουργίες συντήρησης, συμπεριλαμβανομένου της υποδοχής φόρτισης.

Το πίσω μέρος επίσης αντικατοπτρίζει τη νέα υπογραφή με τους τρείς όνυχες πίσω από ένα διπλής επίστρωσης κρύσταλλο. Το λεπτό σχήμα των φτερών χαρακτηρίζεται από μία λεπτή γραμμή σε όλο το μήκος της πλευράς του αμαξώματος. Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στο πλάι είναι οι τροχοί 20 ιντσών, σχεδιασμένοι σε αξονική συμμετρία. Έχουν σφυρήλατα ένθετα συμβάλλουν και φωτιζόμενο σήμα λιονταριού που παραμένει στην ίδια θέση καθώς ο τροχός περιστρέφεται. Οι δαγκάνες των φρένων είναι καλυμμένες με καθρέφτη, μια… ιδιόμορφη σχεδιαστική πτυχή που έρχεται να ενισχύσει τη λογική των μεγάλων γυάλινων επιφανειών και των κρυστάλλινων τμημάτων στη μάσκα εμπρός και πίσω.

Ολική επαναφορά στο εσωτερικό

Το γνώριμο i-Cockpit της Peugeot αλλάζει σελίδα. Οι σχεδιαστές έχουν προχωρήσει σε μια εντελώς νέα αρχιτεκτονική, καταργώντας το τιμόνι και τους κλασικούς μοχλούς του. Πλήρως ψηφιακό και εμπνευσμένο από βιντεοπαιχνίδια, το σύστημα ελέγχου Hypersquare μεταφέρει στο εγγύς μέλλον, την ιδέα του i-Cockpit. Αυτό σύμφωνα με τη μάρκα προσφέρει βελτιωμένη αίσθηση οδήγησης και αναβαθμισμένη οδηγική εμπειρία. Η τεχνολογία «steer-by-wire» κάνει την οδήγηση πιο ενστικτώδη και πιο απλή, όπως ένα βιντεοπαιχνίδι.

Το Hypersquare αντικαθιστά το κλασικό τιμόνι και έχει ψηφιακά ηλεκτρικά χειριστήρια. Αποτελείται από μια οθόνη με κυκλικά τμήματα σε κάθε μία από τις τέσσερις γωνίες του, τα οποία ενσωματώνουν διάφορες λειτουργίες. Το κέντρο του Hypersquare είναι μια οθόνη τύπου tablet που εμφανίζει όλες τις πληροφορίες ελέγχου. Τα πικτογράμματα για τα διάφορα συστήματα (κλιματισμός, ένταση ραδιοφώνου, ADAS, κ.λπ.) εμφανίζονται στα δύο πλαϊνά πάνελ για διευκόλυνση της πρόσβασης στο επιλεγμένο χειριστήριο.

Πίσω από το Hypersquare υπάρχει μια κυρτή οθόνη που εμφανίζει πληροφορίες οδήγησης ή του infotainment σε 360°. Κατά τη μετάβαση στο επίπεδο 4 της αυτόνομης οδήγησης, το Hypersquare αποσύρεται και μια μεγάλη πανοραμική οθόνη εμφανίζεται από το πάτωμα για να προσφέρει μια νέα εμπειρία στο χώρο επιβατών. Στόχος της Peugeot είναι να υιοθετήσει το Hypersquare και σε ένα μελλοντικό μοντέλο της γκάμας, πριν από το τέλος της δεκαετίας.